Αθηνά Μαραβέγια

Ελληνες λογοτέχνες
Ο πατέρας της Αθηνάς, Φωκίων Μαραβέγιας, μετανάστευσε από την Λακήθρα της Κεφαλονιάς στην Αιθιοπία το 1929 σε ηλικία 15 ετών, αναζητώντας μια καλύτερη ευκαιρία για την ζωή και την οικογένειά του. Μετά από πολύ αγώνα και με το κεφαλλονίτικο δαιμόνιο, κατέληξε στην Ντίρε Ντάουα της Αιθιοπίας, όπου γνώρισε, αγάπησε τη Μαρία Χάλαρη, καταγωγή της από τη Σαντορίνη. Παντρεύτηκαν και γεννήθηκαν τα δύο παιδιά τους, η δεύτερη και κόρη, η Αθηνά. Η Αθηνά τελείωσε το εξατάξιο σχολείο της Αντίς Αμπέμπα. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1970 και την επόμενη χρονιά, με το άνοιγμα του αεροδρομίου στο νησί μας, προσλήφθηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία, όπου εργάστηκε για 25 χρόνια ως την συνταξιοδότησή της. Ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα αναζήτησε διέξοδο στις ανησυχίες της και στο θέατρο, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή της Ευγενίας Χατζίκου. Η αγάπη της Αθηνάς για το νησί καταγωγής της κτίστηκε από τις διηγήσεις των γονιών της, τη νοσταλγία και τα όνειρα της επιστροφής…
Τα τελευταία 15 χρόνια βοηθά τα παιδιά της εκάστοτε ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βοτανικού, στο ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων. Έχει συγγράψει 2 μυθιστορήματα και μία συλλογή με κάποια από τα διηγήματά της:
“Φωκίων μου… αγαπημένε μου!…” (2001 εκδόσεις Βασδέκη). Το βιβλίο αναφέρεται με μεγάλη ευαισθησία στη ζωή των μεταναστών γονιών της, ξεκινώντας από της Κεφαλονιά, την Αβησσυνία και μέρη της Ανατολικής Αφρικής και καταλήγει στην Κεφαλονιά.
“Τρεις Μέρες Μια Ζωή”, (2014 εκδόσεις τοβιβλίο.net). Μια ερωτική ιστορία δύο ανθρώπων που αγαπήθηκαν πολύ και διαδραματίζεται σε Λονδίνο και Γιάννενα. Τα έσοδα αυτού του βιβλίου πήγαν στο Χαμόγελο του παιδιού.
“Λόγια στο παγκάκι”, συλλογή διηγημάτων, (2015 εκδόσεις τοβιβλίο.net), του οποίου τα έσοδα πήγαν στους “Σκύλους οδηγούς”, για τους συνανθρώπους μας που έχουν πρόβλημα με την όραση.
Δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα συνεχίζει να γράφει και να αγαπάει την Κεφαλονιά. Η αγάπη της για το νησί μας συνδέεται με την αγάπη της για κάποιους ξεχωριστούς ανθρώπους, όπως τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλλονιάς Γεράσιμο Φωκά… Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την Αθηνά στη χειροτονία του Γεράσιμου στον Ναό του Αγίου Διονυσίου στην Αθήνα…
Η Αθηνά Μαραβέγια μπορεί να γεννήθηκε στην Αφρική και να έζησε τον περισσότερο καιρό μακριά από το νησί μας, όμως είναι πολύ «κοντά» στην Κεφαλονιά και στους ανθρώπους της, χάρη στην αγάπη που κληρονόμησε από τους γονείς της για το νησί μας. Ευχόμαστε να της δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσει τα βιβλία της και στην Κεφαλονια και να την γνωρίσουμε καλύτερα! Μέχρι τότε θα αρκεστούμε να διαβάζουμε τα βιβλία της!
Το πρώτο της βιβλίο υπάρχει στον εκδοτικό οίκο Βασδέκη και τα άλλα δύο μπορούν να διαβαστούν με δύο τρόπους: Μέσα από την ιστοσελίδα «τοβιβλίο.net» ή από την ίδια. Τα βιβλία αυτά δεν διατίθενται στα βιβλιοπωλεία με απόφαση της ίδιας της συγγραφέως!
Πηγή: kefalonia press

Φωκίων μου αγαπημένε μου – Αθηνά Μαραβέγια




Στα 1929, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι από την Κεφαλλονιά κινά να βρει την τύχη του στη μακρινή και άγνωστη Αβησσυνία… Στις σελίδες αυτού του βιβλίου παρακολουθούμε το αγόρι αυτό να μεγαλώνει, να αγωνίζεται και κυρίως να ερωτεύεται μ’ ένα αίσθημα βαθύ, μοναδικό, ικανό να ξεπεράσει κάθε δυσκολία… Βλέπουμε ακόμη τη ζωή των ιθαγενών, μα και των μεταναστών της εποχής εκείνης, μια ζωή γεμάτη περιπέτειες αλλά και χαρές και αναπάντεχα επεισόδια… Κι όταν μετά από πενήντα σχεδόν χρόνια ξαναγυρίζει στο χωριό που γεννήθηκε, τη Λακήθρα, μέσα από νέες περιπέτειες, φανερώνεται μπροστά μας όλη η ιδιομορφία του Κεφαλλονίτη… Ο Φωκίων είναι ένας ανήσυχος και γνήσιος απόγονος του Οδυσσέα…

Μυθιστόρημα, Βασδέκης, 2001, 362 σελ.

Τρεις μέρες… μια ζωή – Αθηνά Μαραβέγια




Τρεις μέρες στο Λονδίνο ενώνουν δύο άγνωστους ανθρώπους για μια… Ζωή.
Ένας τεχνικός αεροπλάνων και μία κακοποιημένη γυναίκα βρίσκονται στο Λονδίνο. Προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους από τις συνεχείς απογοητεύσεις της ζωής. Δραπετεύουν στο Λονδίνο μακριά από παρελθόν τους και ενώνονται με τα αόρατα δεσμά της Ζωής.
Τρεις μέρες στο Λονδίνο… Μια ζωή χωρισμένοι… Μια Ζωή στην Ήπειρο…
Κοινωνικοί προβληματισμοί, αβεβαιότητες και αμφιβολίες, σχέσεις, επαγγελματικά αδιέξοδα αποτυπώνονται στο φόντο μιας ερωτικής ιστορίας. Οι απρόβλεπτες μεταβολές της ζωής μέσα από τη μυθιστορηματική σχέση δύο ξένων, που νιώθουν ακαριαία οικείοι.

Από απλά συστατικά αναδύεται ένα κείμενο γεμάτο συναισθήματα. Μια ιστορία αγάπης γίνεται το εύπλαστο υλικό στα χέρια της συγγραφέως που διαβάζεται απνευστί.

Μυθιστόρημα, e-book, ΤοΒιβλίο, 2014, 258 σελ.

Λόγια στο παγκάκι – Αθηνά Μαραβέγια




“Τα ιδανικά είναι τα άρματά σου, όπως και οι γνώσεις σου. Αυτό να μην το ξεχάσεις ποτέ. Και τα ιδανικά δε δέχονται εκπτώσεις. Μπορεί αυτοί που βρίσκονται στις κεφαλές να μην είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά τα πιστεύω μας δεν τα ξεπουλάμε ποτέ. Και να θυμάσαι τούτο: όλα μπορούν να σου τα κλέψουν. Όλα. Εκτός από την γνώση και τα πιστεύω σου.”

Διηγήματα, e-book, ΤοΒιβλίο, 2015, 120 σελ.

Μυθιστορήματα
Φωκίων μου αγαπημένε μου (2001), Βασδέκης
Τρεις μέρες… μια ζωή (2014), ΤοΒιβλίο

Διηγήματα
Λόγια στο παγκάκι (2015), ΤοΒιβλίο

Συλλογικά έργα
Τρενογραφίες (2016), ΤοΒιβλίο
Μονόλογοι (2017), ΤοΒιβλίο
Λόγος του ’18 (2019), ΤοΒιβλίο

Πηγές: Biblionet, kefalonia press, Εκδόσεις Βασδέκης, ΤοΒιβλίο.net