Χαράλαμπος Κόκκινος

Χαράλαμπος Κόκκινος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χαράλαμπος Κόκκινος γεννήθηκε το 1966 και μεγάλωσε στο Περιστέρι, ενώ από το 2007 ζει στο Χολαργό.
Σπούδασε μηχανικός στο ΕΜΠ και εργάστηκε στον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, διδάσκοντας για περισσότερα από είκοσι χρόνια ενώ παράλληλα είχε την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Δημοσίευσε για πρώτη φορά (ποιήματα, στο περιοδικό Ρεύματα) το 1993. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί και στα περιοδικά: Ρεύματα, Οδός Πανός, Fractal, Eyelands, Ο Πολίτης, Δευκαλίων, Νεύσις, Ελληνική Φιλοσοφική Επιθεώρηση, International Journal of Humanities, Synesis, Open Journal of Philosophy. Κυκλοφορούν τα βιβλία του “Η τεχνολογία συνδρομητής του πολιτισμού;” Εκδόσεις Παπαζήση, 2004 και “Το Πλαίσιο της Τεχνολογικής Εξέλιξης: Κοινωνικό Περιβάλλον και Τεχνολογία”, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα/ΕΚΠΑ, 2005.
Διηγήματα
Απλή μετάβαση (2021), Παράξενες Μέρες

Δοκίμια-Μελέτες-Τεχνολογία
Η τεχνολογία συνδρομητής του πολιτισμού; (2004), Εκδόσεις Παπαζήση

Συλλογικά έργα
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτισμικής κληρονομιάς (2008), Καλειδοσκόπιο

Απλή μετάβαση – Χαράλαμπος Κόκκινος

Απλή μετάβαση


Τα 28 διηγήματα αυτού του βιβλίου περιγράφουν καθημερινές, μόνιμες ή παροδικές, περιπέτειες. Ιστορίες που έχουν αφορμή κάτι που συνέβη και υπάρχουν μαρτυρίες για αυτό, και άλλες που εξηγούνται μόνον από τις εξομολογήσεις του συγγραφέα. Όλες όμως εκκρεμούν. Είναι μικρές, σύντομες αλλά δεν θέλουν να κρύψουν τίποτα. Ούτε σκοπεύουν να μεγαλώσουν. Δεν αναπτύσσονται γύρω από έναν κοινό άξονα, ούτε θα πρέπει να συνδυαστούν μεταξύ τους για να βγάλουν νόημα. Ο μόνος λόγος που παρουσιάζονται εδώ, όλες μαζί αυτές χωρίς να συνοδεύονται από ορισμένες άλλες και χωρίς να χρειαστεί να αγνοηθούν κάποιες, είναι καθαρά και ξάστερα τυχαίος και ολωσδιόλου υποκειμενικός. Αυτή η υποκειμενική στάση κρύβει μια αναντίρρητη αντικειμενικότητα της οποίας φανατικός οπαδός είναι ο συγγραφέας: αυτά τα διηγήματα θα είναι διηγήματα εφόσον διαβαστούν, επιτέλους!

Διηγήματα, Παράξενες Μέρες, 2021, 92 σελ.

Η τεχνολογία συνδρομητής του πολιτισμού; – Χαράλαμπος Δ. Κόκκινος

Η τεχνολογίαΗ πολιτιστική κληρονομιά
και το πλαίσιο προστασίας της


Αν οφείλαμε να εντάξουμε οπωσδήποτε το βιβλίο του Κόκκινου σε κάποιον από τους ακαδημαϊκά αναγνωρισμένους κλάδους, ο πλησιέστερος θα ήταν η φιλοσοφία και η ιστορία της τεχνολογίας. Ο Κόκκινος γράφει πειθαρχώντας στις έννοιες και στις εννοιολογικές διακρίσεις που προτείνει ο σχετικά νεοσύστατος αυτός κλάδος, με πλήρη επίγνωση των διαφορών προσανατολισμού που παρατηρούνται εκεί και όλων των συναφών διαμαχών και συζητήσεων. Ωστόσο το βιβλίο του Κόκκινου δεν αφορά μόνον την ακαδημαϊκή κοινότητα που ενδιαφέρεται για τέτοια εξειδικευμένα ζητήματα. Όλοι εκείνοι που ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, όλοι εκείνοι που ασχολούνται με την πολιτική της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, τις κοινωνικές και ιστορικές της βάσεις και τις αντίστοιχες επιπτώσεις, όλοι εκείνοι που ενδιαφέρονται με όποιον τρόπο για τα ποικίλα μνημεία μας, για το ρόλο και τη σημασία τους, για την αποκατάσταση και τη συντήρησή τους, θα βρουν στο παρόν βιβλίο τροφή και ικανοποίηση. Τροφή για παραπέρα σκέψη και ικανοποίηση ότι καταλαβαίνουν τα επίμαχα προβλήματα, τις πολλές διαστάσεις τους και την πολυπλοκότητά τους.
(Από τον πρόλογο του Αριστείδη Μπαλτά)

Περιέχει Βιβλιογραφία

Τεχνολογία, Εκδόσεις Παπαζήση, 2004, 351 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Παπαζήση, Παράξενες Μέρες