Χαράλαμπος Γιάννου

Ελληνες λογοτέχνες Κύπριοι λογοτέχνες
Ο Χαράλαμπος Γιάννου γεννήθηκε στην Κύπρο.
Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Συμμετείχε σε εργαστήρια θεατρικής γραφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Εθνικό Θεάτρο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στον Τεχνοχώρο ΕΘΑΛ Λεμεσού, στο Μπετόν7, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας και στο Teatre Lliure de Barcelona. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: “Πέφτοντας απ’ τις σκάλες”, “Πέντε κτυπήματα στη βροχή”, “Her life as dead”, “Από μια κλωστή”, “Ο σκύλος που καπνίζει”, “Γυναίκα σε μετανάστευση”, “Πείνα”, “Σπίτι” και “Ένα παιδί”. Το έργο “Πέφτοντας απ’ τις σκάλες” διακρίθηκε με έπαινο στον Διαγωνισμό για Νέους Συγγραφείς του Εθνικού Θεάτρου (2009), ενώ το “Πέντε κτυπήματα στη βροχή” διακρίθηκε με έπαινο στον Διαγωνισμό Θεατρικού Έργου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (2009). Η “Πείνα” βραβεύθηκε με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το 2014 και περιλαμβάνεται στην αγγλόφωνη έκδοση “The Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays”. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ισπανικά και Καταλανικά.

Πέφτοντας από τις σκάλες – Χαράλαμπος Γιάννου

4 άνδρες – 1 γυναίκα
Μια μητέρα και δύο παιδιά, πολύ παιδιά για την ηλικία τους, ζούνε αποκλεισμένοι από τον κόσμο. Μέχρι που εμφανίζεται στο κατώφλι τους, ένας άντρας χωρίς μνήμη. Κουβαλάει μαζί του μυστικά, αλλά δεν είναι ο μόνος. Σε αυτή την οικογένεια, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Όπως σε κάθε καλή οικογένεια.

Θεατρικό, 2008

Πέντε κτυπήματα στη βροχή – Χαράλαμπος Γιάννου

2 άνδρες – 1 γυναίκα
Το έργο διαδραματίζεται σε ένα μικρό διαμέρισμα, στο κέντρο μιας μεγαλούπολης και περιγράφει την σχέση ενός προαγωγού, του Τόμυ και της ανήλικης πόρνης, Μαϊλίντα. Όταν ο Τόμυ ζητάει από κάποιον άλλον να αναλάβει το ρόλο του, οι σχέσεις ανατρέπονται και μπαίνουν εκ νέου σε δοκιμασία. Μέσα από μια σειρά από μικρές σκηνές, παρακολουθούμε τις προσπάθειες των τριών χαρακτήρων να βρουν την αγάπη που τους αξίζει.

Θεατρικό, 2009

Her Life as Dead – Χαράλαμπος Γιάννου

2 άνδρες – 2 γυναίκες
Μονόπρακτη κωμωδία
Μια γυναίκα ξυπνάει σε ένα πάγκο νεκροτομείου, για να ανακαλύψει ότι o θάνατος δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή των βασάνων της.

Θεατρικό, 2011

Από μια κλωστή – Χαράλαμπος Γιάννου

1 άνδρας – 1 γυναίκα
Μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας, κάθεται στον κήπο της περιμένοντας την παρηγοριά του τέλους. Ένα αγαπημένο πρόσωπο από το παρελθόν, εμφανίζεται για να εκπληρώσει την επιθυμία της.
Μονόπρακτο.

Θεατρικό, 2011

Ο σκύλος που καπνίζει – Χαράλαμπος Γιάννου

3 άνδρες – 2 γυναίκες
Ένα κρύο βράδυ του χειμώνα, μια οικογένεια γιορτάζει την 30η επέτειο γάμου των γονιών μέχρι που κάνει την εμφάνιση του ένας απρόσκλητος ξένος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η γιορτή παίρνει αναπάντεχη τροπή, οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και η οικογενειακή ιστορία ξεδιπλώνεται από την καλή και την ανάποδη. Κυρίως από την ανάποδη.

Θεατρικό, 2011

Σπίτι – Χαράλαμπος Γιάννου
3 άνδρες – 1 γυναίκα (1η έκδοση 2014)

Ύστερα από χρόνια απουσίας, ο μεγάλος γιος επιστρέφει στο πατρικό του για να έρθει αντιμέτωπος, ακόμη μια φορά, με τους εφιάλτες της παιδικής του ηλικίας. Η ουσιαστική έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και τα κρυμμένα μυστικά επιβεβαιώνουν το ήδη τεταμένο κλίμα και ζητούν επιτακτικά να αποκαλυφθούν και να εξαγνιστούν.

Το “Σπίτι” ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο στη Νέα Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος” τον Απρίλιο του 2017, και εντασσόταν στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου “Ο συγγραφέας του Μήνα”.

Θεατρικό, Σοκόλη, 2017, 64 σελ.

Πείνα – Χαράλαμπος Γιάννου
3 άνδρες – 1 γυναίκα (1η έκδοση 2012)

Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο. (Λέων Τολστόι)

Οι γονείς ανησυχούν για το παιδί. Θέλουν να γίνει όπως παλιά. Ο υπερβολικός ζήλος τούς οδηγεί να χρησιμοποιήσουν κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο εκτός από τον πιο απλό, αυτόν της φροντίδας και της αγάπης. Μια σειρά κωμικοτραγικών καταστάσεων περιγράφει πώς μια συνηθισμένη οικογενειακή κρίση παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Θεατρικό, Σοκόλη, 2018, 60 σελ.

Θεατρικά έργα
Πέφτοντας απ’ τις σκάλες
Πέντε κτυπήματα στη βροχή
Her life as dead
Από μια κλωστή
Ο σκύλος που καπνίζει
Γυναίκα σε μετανάστευση
Ένα παιδί
Σπίτι (2017), Σοκόλη
Πείνα (2018), Σοκόλη

Βραβεία-Διακρίσεις
Πέφτοντας απ’ τις σκάλες – Επαινο στον Διαγωνισμό για Νέους Συγγραφείς του Εθνικού Θεάτρου (2009)
Πέντε κτυπήματα στη βροχή – Επαινο στον Διαγωνισμό Θεατρικού Έργου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (2009)
Πείνα – Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το (2014)

Πηγές: Biblionet, Σοκόλη, greek-theatre.gr