Χάρης Κανάκης

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χάρης Κανάκης γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1968 και έχει Μικρασιάτικη καταγωγή.
Σπούδασε Πιάνο και Σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Μουσικός Σύνδεσμος Αθηνών. Έχει συνθέσει μεγάλο αριθμό έργων για ορχήστρα, χορωδία, μουσική δωματίου και πιάνο, τα οποία παίζονται από καταξιωμένους σολίστες σε Ελλάδα και εξωτερικό, και είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών-ΕΕΜ.
Έχει γράψει επίσης μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση, ενώ από το 2002 ασχολείται με τη jazz-free style μεταγραφή γνωστών Ελληνικών και ξένων θεμάτων στο πιάνο, τα οποία παρουσιάζει κατά καιρούς σε επιλεγμένους συναυλιακούς χώρους.
Το 1997 η κρατική τηλεόραση (ΕΤ-1) και το 2003 ο τηλεοπτικός σταθμός 902 έκαναν αφιέρωμα-παρουσίαση στη δουλειά του, ενώ το περιοδικό “Jazz και Τζαζ” του έκανε ειδικό αφιέρωμα, στο τεύχος Μαρτίου 2008 για τη συνολική συνθετική του δραστηριότητα.
Το 2017 ξεκίνησε συνεργασία προβολής έργων του από την πολυβραβευμένη διεθνή δισκογραφική εταιρία PHASMA MUSIC.
Παράλληλα ασχολείται με τη λογοτεχνία, έχοντας γράψει μεγάλο αριθμό διηγημάτων και ποιημάτων, ορισμένα εκ των οποίων βραβευμένα σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Εργάστηκε ως καθηγητής Πιάνου και Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής από το 1988 έως το 2018.
Διηγήματα
Πρωινή σιωπή (2019), Andy’s Publishers
Το σπίτι της οδού Υακίνθου (2019), Andy’s Publishers
Εκείνο έξω από την πόρτα (2022), Andy’s Publishers

Εκείνο έξω από την πόρτα – Χάρης Κανάκης

Εκείνο έξω


Είστε βέβαιοι ότι είστε οι μόνοι ένοικοι του διαμερίσματός σας; Πώς γίνεται η «Επαναφορά» και για ποιο λόγο; Τι συνέβη πραγματικά στο «Κορίτσι του Σούπερ Μάρκετ»; Ποια εφιαλτική οντότητα τριγυρνάει έξω από την πόρτα και τι είναι αυτό που ζητάει; Σας παρακαλώ, προσέχετε λίγο περισσότερο την επόμενη φορά που θα απλώσετε το χέρι σας μέσα στο σκοτάδι για να κλείσετε το παράθυρο…
Τι πραγματικά συνέβη στον «ένοικο του 102»; Ποιοι είναι οι «Immortals» και τι συμβαίνει με το «Δείγμα»; Ακούστε το μυστηριώδες κλάμα του μωρού να σκίζει την ησυχία της νύχτας και περιπλανηθείτε στον πλανήτη UNICOM και τους συμβολισμούς του.
Και μια τελευταία συμβουλή. Αν πρόκειται να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, μην το διαβάσετε νύχτα…

Διηγήματα, Andy’s Publishers, 2022, 166 σελ.

Το σπίτι της οδού Υακίνθου – Χάρης Κανάκης

και άλλες παράξενες διηγήσεις 1996-2018


“Τι πραγματικά συνέβη στον καθηγητή μαθηματικών Ανδρέα Σιρμόπουλο; Ποια είναι η Αθανασία και ποιοι γλεντούν φλερτάροντας με τη φρίκη; Ποια μυστηριώδης δύναμη και ποιο σκοτεινό παρελθόν βασανίζουν την Αλίσια;

Ακούστε την αινιγματική ιστορία ενός κάστανου, ταξιδέψτε στον χωροχρόνο με ξεναγό έναν αρχαίο καλλιτέχνη και νιώστε την ανατριχιαστική υγρασία του σκοτεινού ποταμού που παρασύρει τον ποιητή Ανδρεάδη.

Μεταμορφώσεις, παραισθήσεις, στιγμές ρίγους και μυστηρίου. Όταν περάσεις στην άλλη όχθη, ίσως είναι χωρίς επιστροφή…”.

Διηγήματα, Andy’s Publishers, 2019, 108 σελ.

Πρωινή σιωπή – Χάρης Κανάκης

Διήγημα 2007-2014


Ένας άνθρωπος της πόλης κουρασμένος από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αποσύρεται στο κελί ενός Μοναστηριού καταγράφοντας τις σκέψεις του, την ανάμνηση ενός ιδιόρρυθμου φίλου, την παρατήρηση της φύσης και την πάλη του με τους λογισμούς και τους πειρασμούς που τον βασανίζουν, στην προσπάθειά του να πλησιάσει τον Θεό και να βρει τη γαλήνη.
Ο ήρωας του διηγήματος αγωνίζεται να επιβληθεί στις σκέψεις του ακροβατώντας ανάμεσα στην ιεροσύνη, την αυτοτιμωρία και την παράνοια.

Διηγήματα, Andy’s Publishers, 2019, 84 σελ.

Πηγές: Biblionet, Andy’s Publishers