Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2014 αρθρογραφεί στην εφημερίδα Θεσσαλία της Μαγνησίας, στην οποία διατηρεί σελίδα στο κυριακάτικο φύλλο, όπου δημοσιεύονται συνεντεύξεις, άρθρα, κριτικές της και ρεπορτάζ για το βιβλίο, τον κινηματογράφο και την εκπαίδευση. Από το 2016 συνεντεύξεις και κριτικές της δημοσιεύονται στο ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr. Έχει φιλοξενήσει σε περισσότερες από διακόσιες συνεντεύξεις λογοτέχνες, εικαστικούς, μουσικούς, δημοσιογράφους κι επιστήμονες. Έχει γράψει τέσσερα παραμύθια, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε σχολικές παραστάσεις διασκευασμένα σε θεατρική μορφή, κι έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Θήτα Week και στο ένθετο Διαδρομές της εφημερίδας Θεσσαλία. Η ποιητική συλλογή “Ιδεατή Ολότητα” είναι το πρώτο της βιβλίο.
Ιδεατή ολότητα (2019), Αρμός
Δοκίμια-Μελέτες-Εκπαίδευση
Σχέσεις γονέων – εκπαιδευτικών στο δημοτικό σχολείο (2021), Αρμός
Ιδεατή ολότητα – Χαριτίνη Μαλισσόβα
Μέσα από Ταξίδια γραφής, Καμβά προσώπων, Δυσδιάκριτα όρια, Προεκτάσεις, Εποχιακά, Παιδικό γέλιο-ελιξίριο, η Χαριτίνη Μαλισσόβα στην πρώτη της ποιητική συλλογή, άλλοτε με πρωτοπρόσωπη, άλλοτε με δευτεροπρόσωπη και άλλοτε με τριτοπρόσωπη γραφή, επιχειρεί να συνθέσει την Ιδεατή ολότητα, τον ολισμό που καλούμαστε να βιώσουμε και την ιδεώδη μορφή που αναζητούμε παράλληλα με τη δική μας εξέλιξη.
Σε πενήντα δύο ποιήματα και εφτά ενότητες αποτυπώνει κομμάτια της ζωής και των σημαντικών άλλων, άλλοτε ως μέρος, άλλοτε ως καθρέφτης κι άλλοτε ως θεατής τους.
Ποίηση, Αρμός, 2019, 98 σελ.
Σχέσεις γονέων–εκπαιδευτικών στο δημοτικό σχολείο – Χαριτίνη Μαλισσόβα
Η συγγραφή του βιβλίου προέκυψε από προβληματισμούς και ερωτήματα που δημιουργήθηκαν ή τέθηκαν κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων που διδάσκω στο δημόσιο Δημοτικό Σχολείο. Σε αυτό το διάστημα, και παρόλη τη γενικότερη άνοδο του γνωσιακού φορτίου και του εκπαιδευτικού επιπέδου, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων, οι σχέσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων συνεχίζουν να περνούν από τον κύκλο ενός κανόνα που, παρότι στη γενική του μορφή είναι αναμενόμενος, ωστόσο, παρουσιάζει διακυμάνσεις, εντάσεις, που δοκιμάζουν τους μετέχοντες και, συχνά, τους οδηγεί σε αντιπαραγωγικά αδιέξοδα.
•Πού αρχίζει και πού τελειώνει η δικαιοδοσία των γονέων στην άσκηση κριτικής στη λειτουργία του σχολείου;
•Τι συμβαίνει όταν οι θεωρίες παιδαγωγών, ψυχολόγων και κοινωνιολόγων εφαρμόζονται στη σχολική τάξη;
•Πώς γεφυρώνεται η θεωρία με την εκπαιδευτική πράξη;
•Πότε, με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό μπορεί ο γονέας να παρέμβει στην εκπαιδευτική διαδικασία;
•Πού τελειώνει η ορθή κρίση και πού αρχίζει η μεροληψία;
•Ποια, εν τέλει, είναι τα στοιχεία του καλού γονιού μαθητή και του καλού εκπαιδευτικού και ποια τα όρια που οφείλουν να τηρούνται και από τις δύο πλευρές;
Το βιβλίο εστιάζει στην αρμονική συνεργασία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών με απώτερο στόχο την υγιή σχέση των παιδιών με τη σχολική ζωή, τόσο σε μαθησιακό, όσο και σε επίπεδο κοινωνικοποίησης και ψυχικής διάθεσης.
*Περιέχει παράρτημα με νόμους που συνήθως αναζητούν γονείς και εκπαιδευτικοί σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.
Εκπαίδευση, Αρμός, 2021, 116 σελ.
Πηγές: Biblionet, Αρμός