Χρύσα Σπυροπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χρύσα Σπυροπούλου γεννήθηκε στις Σέρρες.
Σπούδασε Κλασική και Αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Ασχολείται με την κριτική βιβλίου και συνεργάζεται με εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ κάνει επίσης και μεταφράσεις. Συντονίζει τη Λέσχη Κλασικής Λογοτεχνίας στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. Έχει εκδώσει αστυνομικά μυθιστορήματα τόσο για ενήλικες όσο και για εφήβους. Τα πιο πρόσφατα αστυνομικά της μυθιστορήματα για εφήβους είναι: Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης (Καστανιώτης, 2015), Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας (Καστανιώτης, 2013). Μέλος της κριτικής επιτροπής του Athens Prize for Literature (για το ελληνικό μυθιστόρημα) του περιοδικού (Δε)κατα.
Μυθιστορήματα
Μάσκες στη σκιά (2000), Άγκυρα
Ενα αθώο παιχνίδι (2004), Άγκυρα
Δίχως ίχνη (2006), Κέδρος
Ταραγμένα νερά (2018), Μεταίχμιο
Η ακολουθία του κακού (2022), Μεταίχμιο

Νουβέλες
Ομίχλη στη λίμνη (1998), Οδός Πανός

Διηγήματα
Αντανακλάσεις (1994), Πρόσπερος
Έγκλημα στον Γαλατά (2021), Λέμβος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Το μυστικό της λίμνης (2008), Κέδρος
Το μυστήριο της Αίγινας (2010), Κέδρος
Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας (2013), Εκδόσεις Καστανιώτη
Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης (2015), Εκδόσεις Καστανιώτη

Δοκίμια-Μελέτες
Αναγνώσεις (1992), Πρόσπερος
Ο αρχαιοελληνικός κόσμος στην ποίηση της Ζωής Καρέλλη (1988)

Συλλογικά έργα
Οδοιπορία του Γιώργου Θεοτοκά (1986), Ευθύνη
Σημειογραφία του Στράτη Μυριβήλη (1987), Ευθύνη
Πολυφωνία για τον Δ. Π. Παπαδίτσα (1988), Ευθύνη
Ποιος ήτον ο Γεώργιος Βιζυηνός (1988), Ευθύνη
Η πορεία της ποιήτριας Ζωής Καρέλλη (1997), Ευθύνη
Πρόσωπο και είδωλο του Γ. Θέμελη (1999), Ευθύνη
Μνήμη του Ηλία Βενέζη (1999), Ευθύνη
Ακροατής οριζόντων (2004), Γαβριηλίδης
Οικοεγκλήματα (2008), Κέδρος
Η απουσία του έρωτα (2011), Modern Times
Το ελληνικό φανταστικό διήγημα (2012), Αίολος
Κλέφτες και αστυνόμοι (2013), Ψυχογιός
Λεξικό νομικών όρων ιταλο-ελληνικό, ελληνο-ιταλικό (2014), Νομική Βιβλιοθήκη
Αστυνομική λογοτεχνία (2015), Σχολή Μωραΐτη
Ταραγμένα νερά. Έγκλημα στον παράδεισο (2019), Μεταίχμιο

Μεταφράσεις
Patricia Highsmith, Κάρολ (1992), Πρόσπερος
Katherine Mansfield, Η Αλόη (1993), Οδός Πανός
Δύο αδέρφια διαφορετικού φύλου (1995), Οδός Πανός
Ashford, Lindsay Jane, Η Αγκάθα στο Οριάν Εξπρές (2018), Μεταίχμιο

Η ακολουθία του κακού – Χρύσα Σπυροπούλου

Η ακολουθία


Δύο δολοφονίες – η µία στο Κολωνάκι και η άλλη, που αρχικά θεωρήθηκε δυστύχηµα, στην παραλιακή. Οι ύποπτοι πολλοί. Την εξιχνίαση αναλαµβάνουν, εν καιρώ πανδηµίας, η αστυνόµος Γεωργίου µε τον καινούργιο βοηθό της, που δεν κάνει καµία προσπάθεια να συµβαδίσει µε την εποχή του. Ύποπτοι είναι η ερωµένη του πρώτου θύµατος και ο σύζυγός της, ο κηπουρός, ο δικηγόρος, ένας σχεδιαστής µόδας. Το δεύτερο θύµα είναι γιατρός. Στην αρχή οι υποψίες στρέφονται σε άτοµα που είχαν επαφές µαζί του για ζητήµατα υγείας, ειδικά λόγω της πανδηµίας. Οικονοµικά εύρωστες οικογένειες καταστρέφονται εξαιτίας του πρώτου lockdown και συνδέονται και αυτές µε τα δύο θύµατα. Πώς συσχετίζονται οι δυο θάνατοι και ποια σχέση έχει η κόρη του κηπουρού µε τα δύο θύµατα; Μήπως η σχέση αυτή στάθηκε η αφορµή για τους δύο θανάτους; Ή µήπως κάτι άλλο κρύβεται;
Τα αινίγµατα που καλούνται να λύσουν οι δύο αστυνοµικοί είναι πολλά, ενώ φαίνεται ότι η σχέση της Γεωργίου µε τον προϊστάµενό της βρίσκεται σε κρίσιµο σηµείο. Όλα συµβαίνουν στην καρδιά της Αθήνας, µε φόντο την πανδηµία και τα παρεπόµενά της. Από τη µια η Αθήνα του πλούτου και από την άλλη η µιζέρια κάποιων που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις συνθήκες και να πλουτίσουν εύκολα και γρήγορα, ενώ κάποιοι άλλοι από τη µια στιγµή στην άλλη τα χάνουν όλα.

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2022, 448 σελ.

Έγκλημα στον Γαλατά – Χρύσα Σπυροπούλου

ΈγκλημαΚαι άλλες μαύρες ιστορίες


Μία συνταξιούχος φιλόλογος, αστυνομικό δαιμόνιο, συνδράμει τον ερευνητή δημοσιογράφο σύζυγό της, καθώς και τους αστυνομικούς, προκειμένου να διαλευκανθούν δύο εγκληματικές υποθέσεις, στην Κωνσταντινούπολη η μια και τη Λέρο η άλλη. Η αστυνόμος Όλια Γεωργίου θα βρεθεί μπλεγμένη σε μια περίπλοκη ιστορία, στην Αμάρυνθο Ευβοίας, και θα ξεκινήσει να αναζητεί την αλήθεια που κρύβεται πίσω από δύο δολοφονίες. Παλιά θαμμένα μυστικά ταράζουν την ηρεμία της κωμόπολης και όταν σπάει η μέχρι τότε σιωπή των κατοίκων, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή από την αναμενόμενη.
Σ’ αυτές, αλλά και στις υπόλοιπες μαύρες ιστορίες της συλλογής, πρωταγωνιστούν γυναίκες, οι οποίες αναζητούν άλλοτε τη λύτρωση από τους δαίμονές τους και άλλοτε την κυριαρχία στον άλλο. Τα καταπιεσμένα πάθη δημιουργούν εκρηκτικές και ανατρεπτικές καταστάσεις, στο αέναο κυνήγι της γάτας και του ποντικού. Μπορούν οι γυναίκες να ξεπεράσουν τα όριά τους; Και αν ναι, τότε ποιοι είναι, εν τέλει, οι θύτες και ποια τα θύματα;

Διηγήματα, Λέμβος, 2021, 272 σελ.

Ταραγμένα νερά – Χρύσα Σπυροπούλου
Η Σάρα, συγγραφέας και σεναριογράφος, κάνει διακοπές μαζί με τον φίλο της στο ξενοδοχείο “Το μαργαριτάρι της λίμνης”, στην όχθη της λίμνης Δοϊράνης. Ώσπου χάνονται τα ίχνη της όταν πηγαίνει να κολυμπήσει στα ανοιχτά.
Ο αστυνόμος Ηλιού και η βοηθός του, η υπαστυνόμος Γεωργίου, που βρίσκονται εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη για λόγους υπηρεσιακούς, αναλαμβάνουν την υπόθεση. Ηθελημένη εξαφάνιση; Ατύχημα; Ή εγκληματική ενέργεια; Οι δύο θάνατοι που ακολουθούν περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα και οι υποψίες στρέφονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος της Σάρας. Όμως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και τα σκοτεινά κίνητρα των πρωταγωνιστών έχουν βαθιές ρίζες…
Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα βυθισμένο στην ομίχλη των ατμοσφαιρικών τοπίων της Βόρειας Ελλάδας.

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2018, 366 σελ.

Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης – Χρύσα Σπυροπούλου
Ο Άρης, η Λίζα και η Ήρα, μετά το συναρπαστικό ταξίδι τους στην πόλη Όρντου του Εύξεινου Πόντου, επισκέπτονται με τους γονείς της Λίζας την Κωνσταντινούπολη. Εκεί συναντούν τους φίλους τους από την Όρντου και αρχίζουν να αναζητούν στα μνημεία της Πόλης τις σελίδες ενός παλιού τετραδίου συνταγών που ανήκε στο σεφ κάποιου σουλτάνου. Ένας αόρατος φίλος τους τα καθοδηγεί στο κυνήγι του «κρυμμένου θησαυρού», ενώ κατά την αναζήτηση αυτή τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις γνωστές και άγνωστες πλευρές της Κωνσταντινούπολης, με τον απαράμιλλο ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο της. Θα περιπλανηθούν στους δρόμους και στις γειτονιές της Βασιλεύουσας και θα επισκεφθούν την Αγια-Σοφιά, το μουσείο Τοπ Καπί, την Κλειστή Αγορά, τη Βασιλική Κινστέρνα, τον Ιππόδρομο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και πολλά άλλα μέρη που θα τα γοητεύσουν και θα τους αποκαλύψουν τα μυστικά ενός ολόκληρου κόσμου από την αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή μέχρι τις μέρες μας.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015, 160 σελ.

Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας – Χρύσα Σπυροπούλου
Η Λίζα ταξιδεύει μαζί με τους γονείς της, το σκύλο της και τον στενό της φίλο, τον Αρη, στην πόλη Ορντου, στον Εύξεινο Πόντο, απ’ όπου κατάγεται η οικογένειά της. Εκεί συναντούν τους φιλόξενους Τούρ­κους φίλους τους, οι οποίοι θα τους δείξουν τα αξιοθέατα και θα τους ξεναγήσουν στη γύρω περιοχή. Θα επισκεφθούν την Κλειστή Αγορά, το Ακρωτήρι του Ιάσονα, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, αλλά και το Νησί των Αμαζόνων, στο οποίο είχαν αποβιβαστεί οι Αργοναύτες. Η κλοπή όμως της εικόνας του Αγίου Νικολάου, καθώς και μια υπόθεση λαθροθηρίας, θα εμπλέξουν σε μια περιπέτεια μυστηρίου τους δαιμόνιους έφηβους εξερευνητές, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τον υπαστυνόμο της Όρντου για τη διαλεύκανση των περίεργων αυτών υποθέσεων.
Ενα βιβλίο που ενώνει το σήμερα με το παρελθόν και αναδεικνύει τις παραδόσεις των χαμένων πατρίδων, την αλληλεγγύη και τους φιλικούς δεσμούς ανάμεσα στους Ελληνες και τους Τούρκους, την ιστορία και τη μυθολογία ενός τόπου στον οποίο επί σειρά αιώνων έζησαν οι Ελληνες αρμονικά με άλλους λαούς.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013, 127 σελ.

Το μυστήριο της Αίγινας – Χρύσα Σπυροπούλου

Αστυνομικό μυθιστόρημα με θέμα την αρχαιοκαπηλία


Η Λίζα, ο Αρης και ο σκύλος τους, η Ηρα, πηγαίνουν διακοπές στην Αίγινα. Η ανεμελιά των διακοπών τους, όμως, διακόπτεται όταν κοντά στο ξενοδοχείο όπου μένουν ανακαλύπτουν το πτώμα ενός άγνωστου άντρα.
Χωρίς να το καταλάβουν εμπλέκονται σε μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με πολλά απρόοπτα. Ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη Μαρίνα και την Κλειώ, βρίσκουν στοιχεία για την αποκάλυψη της αλήθειας και συνεργάζονται με την υπαστυνόμο Γεωργίου για την εξιχνίαση του μυστηρίου.
Μια περιπέτεια μυστηρίου για αναγνώστες που δεν εφησυχάζουν.

Αστυνομικό μυθιστόρημα, Κέδρος, 2010, 141 σελ.

Το μυστικό της λίμνης – Χρύσα Σπυροπούλου
Ο Αρης και η Λίζα, έχοντας μαζί τους την Ηρα, ένα χαριτωμένο γκόλντεν ριτρίβερ πηγαίνουν στη λίμνη Κερκίνη να δουν από κοντά τον “οικολογικό παράδεισο”. Η δολοφονία όμως του φύλακα ξεναγού τούς μετατρέπει σε μικρούς ντετέκτιβ και τους παρασύρει σ’ ένα παιχνίδι αναζήτησης των υπόπτων και της αλήθειας. Πολύ γρήγορα τα παιδιά θα καταλάβουν ότι πίσω από τη δολοφονία βρίσκονται συμφέροντα που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας.
Ενα περιπετειώδες μυθιστόρημα μυστηρίου για αναγνώστες με οικολογικές ανησυχίες.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Κέδρος, 2008, 131 σελ.

Δίχως ίχνη – Χρύσα Σπυροπούλου
O Παρασκευάς Δήμου άφησε το Μ.Ι.Τ. και την Βοστόνη για να έρθει στην Αθήνα και να εργαστεί στο Ινστιτούτο Ενέργειας στο πρόγραμμα εγκλωβισμού ραδιενεργών αποβλήτων. Δεν φανταζόταν όμως ότι οι μελέτες της ομάδας του θα προκαλούσαν το έντονο ενδιαφέρον κάποιων αγνώστων, που δρουν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και πωλούν σε τρίτους επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η αστυνομική αυτή ιστορία έχει αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα και στην εξάπλωση των ραδιενεργών στοιχείων. Όπως φαίνεται και από τα τελευταία γεγονότα στο Λονδίνο, ο κίνδυνος είναι άμεσος σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η χρήση επικίνδυνων υλικών είναι ανεξέλεγκτη.
Οταν ένας συνεργάτης του Παρασκευά Δήμου βρίσκεται νεκρός, αρχίζει το κυνήγι στους δρόμους της Αθήνας. Ο αστυνόμος Ηλιού ταξιδεύει μέχρι το Μόναχο, για να αναζητήσει στοιχεία που θα τον οδηγήσουν στους ενόχους.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2006, 168 σελ.

Ενα αθώο παιχνίδι – Χρύσα Σπυροπούλου
Η Λίντα ζει μόνη της σ’ ένα τροχόσπιτο κάπου στα Μεσόγεια και αναζητεί απεγνωσμένα την αντρική συντροφιά. Το παιχνίδι, όμως, που παίζει με τους αγνώστους χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα, γίνεται εφιάλτης, γιατί υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες ξεφεύγουν από τον έλεγχο, γιατί ο άλλος αποδεικνύεται απρόοπτος και καταστροφικός. Ποιοι είναι στην πραγματικότητα αυτοί που την πλησιάζουν; Πόσο καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον; Κι όταν βρίσκεται δολοφονημένη, οι ύποπτοι είναι πολλοί. Από τον πρώην σύζυγο μέχρι τον απογοητευμένο εραστή. Και ο αστυνόμος Ηλιού μαζί με τη βοηθό του καλούνται για άλλη μια φορά να ξεδιαλύνουν το μυστήριο.

Αστυνομικό μυθιστόρημα, Άγκυρα, 2004, 197 σελ.

Μάσκες στη σκιά – Χρύσα Σπυροπούλου
Διανύοντας την τόσο ενδιαφέρουσα όσο και γεμάτη υποσχέσεις μα και παγίδες μετεφηβική ηλικία, η Ελένη και η φίλη της Αννα, φοιτήτριες στη Θεσσαλονίκη, προσπαθούν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας πέρα από τα μέχρι τότε γνωστά όρια της οικογενειακής ζωής. Ο Τέλης, φοιτητής κι αυτός, έχει φοβίες, εμμονές και, πάνω απ’ όλα, δε γνωρίζει εάν όσα ζει είναι ψευδαισθήσεις ή πραγματικότητα. Κυνηγάει σκιές, αλλά ιδιαιτέρως ελκύεται από την προσωπικότητα της ανυποψίαστης Ελένης, που στο τέλος, όμως, θα ανατρέψει τους ρόλους θύτη και θύματος. Ολα, λοιπόν, συγχέονται, και δε διαφαίνονται τα όρια ανάμεσα σ’ αυτό που φαίνεται κι αυτό που είναι, ενώ εύκολα διαταράσσονται οι βεβαιότητες και τότε η καταστροφή και ο θάνατος παραμονεύουν…

Μυθιστόρημα, Άγκυρα, 2000, 190 σελ.

Ομίχλη στη λίμνη – Χρύσα Σπυροπούλου
Στη λίμνη της Δοϊράνης εξαφανίζεται κάτω από περίεργες συνθήκες η συγγραφέας Σάρα Ανδρέου. Οι έρευνες που διεξάγονται από τον αστυνομικό Ηλιού για τη διαλεύκανση του μυστηρίου μας αποκαλύπτουν σταδιακά την περιπλοκότητα και την αντιφατικότητα των δεσμών. Μπροστά στις αποκαλύψεις αυτές ο κύριος στόχος των ερευνών και η τελική τους έκβαση χάνουν βαθμιαία τη σημασία τους.
Πρόκειται για μια ιστορία που ενώ αρχικά δείχνει να έχει αστυνομικό ενδιαφέρον, τελικά αποδεικνύεται μια καταγραφή ψυχικών καταστάσεων.

Νουβέλα, Οδός Πανός, 1998, 64 σελ.

Αντανακλάσεις – Χρύσα Σπυροπούλου

Πεζογραφήματα

Διηγήματα, Πρόσπερος, 1994, 69 σελ.

Αναγνώσεις – Χρύσα Σπυροπούλου-Μαρδικιάν

Δοκίμια, Πρόσπερος, 1992, 101 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, serrelib.gr, Μεταίχμιο, Οδός Πανός, Κέδρος, Άγκυρα, Πρόσπερος

Please wait...