Χρυσούλα Γιαταγάνα (1944-2018)

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χρυσούλα Γιαταγάνα γεννήθηκε στην Κηφισιά στις 9 Μαΐου 1944. Ήταν μητέρα δύο παιδιών.
Κατείχε πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο (Τομέας Συνταγματικού, Διοικητικού, Ευρωπαϊκού και Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου) και στο Ποινικό Δίκαιο – Ποινική Δικονομία – Εγκληματολογία στο Τμήμα της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν επί 14 έτη εισαγγελέας Πρωτοδικών.
Από το 2002 έως το 2010 διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ενώ το 2012 εξελέγη βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε διατάξει μεγάλη έρευνα για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές του Γεντί Κουλέ την περίοδο 1984 – 1986, αλλά και για τις σχέσεις ανάμεσα στη διοίκηση των φυλακών, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους κρατουμένους. Οι καταγγελίες τότε ήταν πολλές και με την έρευνα της όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά αποκάλυψε διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές, παρότι, όπως είχε δηλώσει, είχε λάβει εντολή από το υπουργείο Δικαιοσύνης να το «κουκουλώσει», ενώ δεχόταν και απειλές κατά της ζωής της ίδιας και των παιδιών της από εμπόρους ναρκωτικών. Μάλιστα, με τις αποκαλύψεις της συνέβαλε στο οριστικό κλείσιμο των φυλακών στο Επταπύργιο το 1989.
Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο «Γεντί Κουλέ: Η απολογία», στο οποίο, με τη μορφή μυθιστορήματος, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τον αγώνα που έδωσε για να αποκαλυφθεί το κύκλωμα.
Υπήρξε πρότυπο επαγγελματικής ακεραιότητας και έδωσε μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα.
Απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2018 σε ηλικία 74 ετών, η πρώην εισαγγελέας και πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, νικημένη από τον καρκίνο.

Γεντί Κουλέ – Χρυσούλα Γιαταγάνα

Η απολογία


Μία νέα εισαγγελέας σε αιφνιδιαστική επιθεώρηση στo Γεντί Κουλέ. H εξαθλίωση στη ζωή των κρατουμένων, οι ανακρίσεις στη φυλακή, προσωπικές ιστορίες των κρατουμένων… Μία στεγνή περιγραφή της σκοτεινής πλευράς του σωφρονιστικού συστήματος…
Στο βιβλίο διαπλέκονται δυο παράλληλες αφηγήσεις. Η πρώτη παρουσιάζει τον αγώνα της εισαγγελέως που οδήγησε στο κλείσιμο του Γεντί Κουλέ και εξελίσσεται σ’ ένα ψυχολογικό θρίλερ.
Η δεύτερη, αφορά την προσωπική ζωή της εισαγγελέως. Γραμμένη σε παρελθόντα χρόνο, περιλαμβάνει μεμονωμένα επεισόδια φλας μπακ που παρεμβάλλονται αυθαίρετα στην πρώτη αφήγηση. Η ιστορία της ζωής της εισαγγελέως, όπως διαπλέκεται με τις πολλαπλές ιστορίες ζωής των κρατουμένων, αλλά και των λοιπών πρωταγωνιστών, εξυφαίνει εν τέλει έναν καμβά, όπου σκιαγραφούνται μια σειρά από γνωστά και άγνωστα νεοελληνικά οξύμωρα, με φόντο την πολιτική εξουσία…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Μολύβι, 2018, 238 σελ.

Μυθιστορήματα
Γεντί Κουλέ (2018), Εκδόσεις Μολύβι

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Μολύβι