Χριστίνα Μπαλτζή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χριστίνα Μπαλτζή γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά αρχίζει να δίνει δείγματα γραφής με ποιήματα, διηγήματα και ένα μικρό μυθιστόρημα. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και φοίτησε σε δραματική σχολή. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Μυθιστορήματα
Σολομόνικα (2008), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Η αγάπη αρχίζει από… Α (2009), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Και ο γιατρός έπλασε τη γυναίκα (2010), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ψυχές και σώματα (2013), Δυάς Εκδοτική

Ψυχές και σώματα – Χριστίνα Μπαλτζή
Η Μαρουσώ είχε ένα κοινό γνώρισμα με την Κωνσταντινούπολη. Απ’ όταν γεννήθηκε, το ένα της πόδι ήταν στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση, όπως και η καρδιά της που, αφού χάρηκε, πόνεσε, και το κυριότερο, αγάπησε, για ενενήντα ολόκληρα χρόνια, όλα εκείνα που ήρθαν και έφυγαν από τη ζωή της, λες και σε μια ανάσα, ήρθε πια η ώρα να κάνει τον απολογισμό της. Από παιδί ακόμη στις αλάνες του Πέρα, ονειρευόταν να ζήσει σαν χειραφετημένη γυναίκα μιας άλλης εποχής. Μεγαλόνωντας, ο έρωτας την κάνει ευάλωτη και τρωτή μπλέκοντας και το δικό της σώμα στην ατέρμονη πάλη με την ψυχή. Όταν ο συναισθηματικός της κόσμος θρυμματίζεται για δεύτερη φορά, αποφασίζει να αφήσει πίσω της τα ανθρώπινα πάθη και να γυρέψει τη σωτηρία της ψυχής, καταπατώντας το άβατο του Άγιου Όρους, μεταμφιεσμένη σαν άντρας. Όμως και πάλι δεν βρίσκει τη λύτρωση που αναζητά, αφού ο έρωτας συνεχίζει να την καταδιώκει ακόμη και εκεί, στο απόλυτο ησυχαστήριο των ψυχών. Χρόνια μετά, ο εγγονός της Μάριος, καρπός του πρώτου, παράνομου έρωτα τής, ανακαλύπτει πως η εποχή της πλήρους ελευθερίας, που κάποτε ονειρευόταν εκείνη, δεν του ταιριάζει, και θέλει να γυρίσει στη σιγουριά των παλιών καλών άξιων. Αφού βιώνει τις δικές του προσωπικές απώλειες, νοιώθει κι αυτός την ανάγκη να καταφύγει στο Άγιο Όρος, για να αναζητήσει το φάρμακο της ψυχής που έψαχνε κάποτε κι εκείνη, αλλά και για να εκπληρώσει μια δική της υπόσχεση. Τι θα συμβεί όμως όταν έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο τον εχθρό; Ο πειρασμός είναι σαν τον καπνό, τον αντιλαμβάνεσαι, αφού έχεις πιάσει φωτιά.

Μυθιστόρημα, Δυάς Εκδοτική, 2013, 503 σελ.

Και ο γιατρός έπλασε τη γυναίκα – Χριστίνα Μπαλτζή
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από τριάντα χρόνια, η νεαρή πανέμορφη Αφροδίτη ακολούθησε τα βήματα της καρδιάς της, που την οδήγησαν στα σκαλιά της εκκλησίας – και λίγο μετά στην κουζίνα του σπιτιού της, όπου μαζί με τα πρώτα της φαγητά έκαψε και όλα της τα όνειρα.
Στα πενήντα της χρόνια και ενώ η εξωτερική της εμφάνιση έχει πάρει την κατιούσα, συνεχίζει ακόμη να αγαπά τον άντρα της, όταν μια μέρα ανακαλύπτει πως εκείνος την απατά, προδίδοντας ό,τι πιο όμορφο είχαν νιώσει κάποτε ο ένας για τον άλλο.
Τότε αποφασίζει να βάλει ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό της: να ξαναγράψει το παραμύθι της ζωής της από την αρχή, να τινάξει τις στάχτες της και να γίνει και πάλι η πεντάμορφη πριγκίπισσα που ήταν κάποτε.
Τι θα συμβεί όμως όταν πέσει πάνω της η νεραϊδόσκονη;…

Πάντα τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, αρκεί να μπορέσουμε να ονειρευτούμε.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2010, 334 σελ.

Η αγάπη αρχίζει από… Α – Χριστίνα Μπαλτζή
Ο Αλέξης και η Ντόρα γνωρίζονται στην εφηβεία και σχεδόν αμέσως χωρίζουν. Δέκα χρόνια μετά, ξανασυναντιούνται. Εκείνη ανακαλύπτει ότι ποτέ δεν τον ξεπέρασε, γιατί ήταν ο πρώτος της έρωτας. Τον ερωτεύεται και πάλι, πιο ώριμη από ποτέ. Η δική του καρδιά όμως ήταν πάντα δοσμένη αλλού. Σ’ αυτή την καρμική σχέση οι συνέπειες των πράξεων του ενός θα καθορίσουν την ευτυχία του άλλου. Τι γίνεται όμως όταν η καρδιά αγαπά τόσο δυνατά, που οι αισθήσεις δεν μπορούν να περιμένουν για να γευτούν τον παράδεισο που φαντάστηκε το μυαλό; Ποιο είναι περισσότερο ακραίο, ο έρωτας ή η αγάπη; Μήπως η αγάπη είναι τελικά η ατέλεια του θεού έρωτα, που, όπως όλοι ξέρουμε, είναι τυφλός;…

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2009, 268 σελ.

Σολομόνικα – Χριστίνα Μπαλτζή
Η Μόνικα είναι ένα κορίτσι στην πιο κρίσιμη καμπή της εφηβείας, που ζει σε ένα χωριό ανάμεσα σε προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες. Η γιαγιά της υπήρξε ξεματιάστρα και γητεύτρα ψυχών, αφού μπορούσε να λύσει ακόμη και τα πιο δυνατά μάγια. Το Χάρισμα το έχει και η ίδια και αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει για να εκπληρώσει έναν κρυφό της πόθο, ένα όνειρο που φαντάζει ακραίο για την εποχή της.

Τι θα συμβεί όμως όταν επικαλεστεί το κακό;

…Τελικά, ο δρόμος αυτός, που στην αρχή φαινόταν εύκολος, αποδεικνύεται ένας φαύλος κύκλος που την οδηγεί στην απόγνωση.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2008, 332 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δυάς Εκδοτική, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη