Χριστίνα Γεωργιάδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χριστίνα Γεωργιάδου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κατερίνη.
Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετάφραση στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικών στη μέση εκπαίδευση. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στο λογοτεχνικό περιοδικό “Πάροδος” και στο ιστολόγιο του Τόλη Νικηφόρου, dreaming-in-the-mist.blogspot.gr. Η ποιητική συλλογή της, “Σπορά” (Εκδόσεις Κυριακίδη), τιμήθηκε το 2017 με το Βραβείο Ποίησης Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή “Μαρία Πολυδούρη” του Δήμου Καλαμάτας, από κοινού με την ποιητική συλλογή “Ιστορίες κρίσης” του Φαίδωνα Μουδόπουλου-Αθανασίου. Κριτικές για τη συλλογή έχουν γραφτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά ‘Πνευματική Ζωή’ και ‘Νουμάς’, στα φιλολογικά περιοδικά ‘Φιλολογική’ και ‘Θέματα Παιδείας’, ενώ υπήρξαν και διαδικτυακές κριτικές, στο ‘Στίγμα Λόγου’ από την Κρις Λιβανίου, στο FRACTAL από τη Διώνη Δημητριάδου, και στο diastixo από τον Πέτρο Γκολίτση.
Ποίηση
Σπορά (2015), Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ
Γόος (2019), Δωδώνη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Αχ παππού Παραμυθά! (2022), Έναστρον

Βραβεία-Διακρίσεις
Σπορά – Βραβείο Ποίησης “Μαρία Πολυδούρη” Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή – Δήμος Καλαμάτας (2017)

Αχ παππού Παραμυθά! – Χριστίνα Γεωργιάδου

Αχ παππού


Γιατί πετούν τα μυρμήγκια; Πόσο πίσω πάει η ιστορία; Υπάρχουν στ’ αλήθεια νεράιδες και γοργόνες; Γιατί στον Νότο η ημέρα κρατά περισσότερο απ’ ό,τι στον Βορρά;
Σε αυτά και σε άλλα πολλά δίνει απαντήσεις μέσα από τις ιστορίες του ο παππούς, ο παππούς ο παραμυθάς!
Οι ιστορίες του είναι πρωτότυπες και ευφάνταστες και υπέροχες! Και σοφές!
Αληθινές ή μήπως όχι; Μένει να το ανακαλύψετε!

Εικονογράφηση: Δομνίκη Καράντζιου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Έναστρον, 2022, 76 σελ.

Γόος – Χριστίνα Γεωργιάδου
Γόος είναι ο τίτλος της δεύτερης ποιητικής συλλογής της Χριστίνας Γεωργιάδου. Χωρισμένη σε τρεις μεγάλες ενότητες -υπό τους τίτλους Σάρκινα, Νέφινα, Πύρινα- περιλαμβάνει 35 ποιήματα που δίνουν την εντύπωση ότι περικλείουν τα μυστικά του σύμπαντος κόσμου.

Η ίδια αναφέρει:

Πώς να μιλήσεις γι’ αυτά που γράφεις; Σταλαγματιές είναι της γδαρμένης ψυχής σου, αποκοτιές ανοίγματος σ’ έναν κόσμο άλλο, που αδυνατείς να προσεγγίσεις αλλιώς, παρεκτός ίσως μες στα όνειρά σου. Οι εσώτερες φωνές σου είναι, τα ψιθυρίσματα της μούσας σου που αόρατη και άγνωρη σε μυεί στα μυστικά του σύμπαντος κόσμου.

Κι έτσι γράφεις ποίηση. Λατρευτικά, μ’ έναν κόσμο λέξεων έτοιμων ν’ αποκαλύψουν τους θησαυρούς τους σ’ εσένα και στους άλλους. Κουβαλώντας στους ώμους σου προαιώνιες επιταγές. Με αιώνες πόνου, δέους και προσευχής χαραγμένους στα κύτταρά σου. Και σαν νιώσεις πως ό,τι γράφεις δεν ανήκει μόνο σ’ εσένα, τότε είναι η στιγμή, η ευτυχής στιγμή να εκδώσεις τα ποιήματά σου ελπίζοντας να προκαλέσουν προβληματισμούς και συναισθήματα, να κεντρίσουν μυαλά και ψυχές. Κι ελπίζεις να γίνουν κι άλλοι κοινωνοί του είναι σου -μια ερωτική σχέση πνευμάτων και ψυχών…

Ποίηση, Δωδώνη, 2019, 88 σελ.

Σπορά – Χριστίνα Γεωργιάδου
«Στιγμή»
Βουνοκορφές αχνίζουν
πνιγμένες στο γαλάζιο
Αιχμαλωτίζεται στο τζάμι
μία άκρη τ’ ουρανού

Αγγίζεις με τα’ ακροδάχτυλά σου
το σύνορο του εδώ
και του εκεί

Βραβείο Ποίησης “Μαρία Πολυδούρη” Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή – Δήμος Καλαμάτας 2017

Ποίηση, Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2015, 74 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, Δωδώνη, Έναστρον