Χριστίνα Οικονομίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χριστίνα Οικονομίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.
Σπούδασε oικονομικές επιστήμες στο Μόναχο και την Αθήνα. Γράφει, μεταφράζει και επιμελείται λογοτεχνικά και θεωρητικά κείμενα, ενώ άρθρα, κείμενα και βιβλιοκρισίες της δημοσιεύονται τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Είναι η αρχισυντάκτρια στην εκπομπή για το βιβλίο “Άξιον Εστί” του Βασίλη Βασιλικού και διευθύνει το μηνιαίο free press περιοδικό για το βιβλίο “Index” (όπου συνυπογράφει, μεταξύ άλλων, τις σελίδες με τίτλο “Βιτρίνα”). Διδάσκει, επίσης, δημιουργική γραφή στο Μικρό Πολυτεχνείο. Έχει εκδώσει τα βιβλία ποίησης, “Η γυναίκα και το δέντρο της σιωπής/Μύθοι και ωδίνες” (Απόπειρα, 1994), “Χειρονομίες της αισθητικής” (Απόπειρα, 1997) και “Matthew και Shirley” (Απόπειρα, 2009). Διηγήματά της περιλαμβάνονται στις συλλογές “Κοκτέιλ μολότοφ” (Κοχλίας, 2003) και “Νάνι, τ’ άνθι των ανθώ: Ωδή στη μητέρα” (Ίνδικτος, 2005).
Ποίηση
Η γυναίκα και το δέντρο της σιωπής (1994), Απόπειρα
Χειρονομίες της αισθητικής (1997), Απόπειρα
Matthew και Shirley (2009), Απόπειρα
4 εποχές στον δρόμο (2016), Απόπειρα
Μ’ έναν χορό στο στόμα (2019), Απόπειρα

Οδηγοί
Ταπί και ψύχραιμος (2003), Οξύ
Εσύ γιατί κοιμάσαι; (2004), Lector
Savoir vivre (2004), Ψυχογιός

Ημερολόγια
Ημερολόγιο 2003… με μια δραχμή στην τσέπη (2002), Ηλιοτρόπιο
Ημερολόγιο 2003, ερωτικές διακρίσεις (2002), Κοχλίας
Ημερολόγιο 2006, η τέχνη του πάθους (2005), Ψυχογιός

Παιδικές δραστηριότητες
Εορταστικά πάρτι (2003), Ωρίων
Μαγικά πάρτι (2004), Ωρίων

Συλλογικά έργα
Κοκτέιλ μολότοφ (2003), Κοχλίας
Είσαι ό,τι φοράς (2003), Ηλιοτρόπιο
Νάνι, τ’ άνθι των ανθώ (2005), Ίνδικτος

Μεταφράσεις
Knister, Η Βασούλα η μαγισσούλα, μαθητικό ημερολόγιο 2002/2003 (2002), Ψυχογιός
Marko Simsa, Το καρναβάλι των ζώων (2003), Ψυχογιός

Μ’ έναν χορό στο στόμα – Χριστίνα Οικονομίδου
Με την ψυχή στο στόμα σπεύδουμε να πειθαρχήσουμε σε ό,τι μας διέπει, μ’ έναν χορό στο στόμα προσπαθούμε να αντιληφθούμε ό,τι μας αποτελεί – ή και το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει μάταιο να γυρεύουμε να συγκεράσουμε το μεταφυσικό μας αποτύπωμα με το σωματικό μας βίωμα· κι ας ξέρουμε ότι αλλιώς δεν γίνεται να ζήσουμε κανονικά.

Σ’ έναν κόσμο ολοένα και λιγότερο διάφανο, με τους λαούς του μοιρασμένους ανάμεσα σε φανατικούς και πολιτικώς ορθούς, φαντάζει ουτοπικό και παράταιρο ν’ αποζητούμε ένα κάποιο νόημα· ακόμα και στην αγάπη και στον έρωτα.

Κι όμως, η φύση επιμένει να υποστηρίζει κάποιους α-νόητους που κρεμιούνται από τ’ άστρα και παρωδούν τον παραλογισμό της εποχής τους, αρνούμενοι να υποκύψουν – μ’ όποιες συνέπειες – σ’ αυτή τη δυστοπία. Για αυτό κι ανθίζουνε ακόμα τα λουλούδια μέχρι κι ανάμεσα στις πλάκες των πεζοδρομίων, ας είναι και χωρίς το απαραίτητο οξυγόνο.

Το “Μ’ έναν χορό στο στόμα” είναι μια ποιητική σύνθεση που ξεδιπλώνεται σε τρία μέρη: Έκθεση ωμοτήτων, Intermezzo και Σώμα με σώμα.

Ποίηση, Απόπειρα, 2019, 85 σελ.

4 εποχές στον δρόμο – Χριστίνα Οικονομίδου
Ο χώρος και ο χρόνος. Δυο εκδοχές ενός ταξιδιού που σε πληροί και σε πνίγει εξίσου. Πόθοι και μνήμες, στριμωγμένες σε στενά δωμάτια καταχείμωνο, στο πίσω μέρος ενός φορτηγού κατακαλόκαιρο, στο άδειο βλέμμα των παραθύρων όταν δεν θέλεις στ’ αλήθεια κανείς να σε δει ανεξαρτήτως εποχής? είτε απλωμένες, σαν μπουγάδα που μοσχοβολάει σε μια ταράτσα, στην κορυφή ενός λόφου, σαν σημαία, σε μια παραλία ασυγχώρητης επιθυμίας, σαν θαυμασμός.

Η Μάριον και ο Άγγελος, αλλά και όλοι όσοι παρελαύνουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προσπαθούν να διαφύγουν από ό,τι κάθε φορά τους κατατρύχει. Μέσ’ από τον έρωτα, μέσ’ από την αγάπη, τη συντροφικότητα, τις φιλίες, τη δημιουργία. Κάνουν το γύρο αυτού του κόσμου, του πραγματικού, αλλά κι εκείνου που αποτυπώνεται στην εσωτερική τους όραση, διαρρηγνύουν τα σύνορα των τοπίων και των αισθήσεων. Και όλο αυτό το ταξίδι τους στο χώρο και το χρόνο δεν είναι τίποτα άλλο παρά αυτές οι απέλπιδες προσπάθειες να κρατηθούν με όλη τους τη δύναμη πάνω στη ζωή.

Ποίηση, Απόπειρα, 2016, 99 σελ.

Matthew και Shirley – Χριστίνα Οικονομίδου
Αντίκρυ στο παράθυρό μου
μια γυναίκα καταπίνει έντομα
την ώρα που αναπνέει.
Αργότερα,
καθώς εκείνα αναδεύονται
μες στο στομάχι της
γίνονται βουητό, φωνή·
λόγια συνηθισμένα
σε στόματα άλλων.
Καμιά φορά, επίσης,
όταν ρεύεται
τα έντομα τη βοηθούν
να τραγουδήσει

και τότε με ξυπνά
η μουσική
της καθημερινότητας.

(από την ενότητα: “Πλατεία Βικτωρίας”)
Ορισμένα από τα ποιήματα/ κείμενα της συλλογής έχουν δημοσιευτεί, σε μια πρώτη μορφή τους, στα τεύχη 7, 8 και 9 του περιοδικού “Δέλεαρ”.
Το μότο του βιβλίου, “Matthew και Shirley”, προέρχεται από το βιβλίο του Jacques Hassoun “Το κοντραμπάντο της μνήμης”, μτφρ. Αριέλλας Ασέρ, Εξάντας 1996.
Περιέχονται οι ενότητες:
“Πλατεία Βικτωρίας”, “Matthew και Shirley”, “Φιλιά και δάκρυα”, “Ταυτότητες”, “Το σπίτι”, “Επίλογος”, “Υστερόγραφο”.

Ποίηση, Απόπειρα, 2009, 75 σελ.

Ημερολόγιο 2006, η τέχνη του πάθους – Χριστίνα Οικονομίδου
… Για το 2006, λοιπόν, επιλέξαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στην Τέχνη του Πάθους -σε μια αμφίδρομη σχέση. Το ενδιαφέρον μας σ’ αυτό το ταξίδι δεν εστιάζεται ούτε στην ιατρική -υπό την ευρύτερη έννοια- ούτε στην ηθική/φιλοσοφική πλευρά του ζητήματος. Απλώς θελήσαμε να ανιχνεύσουμε τέτοιας μορφής “εμμονές”, διότι δίνουν ένα διαφορετικό στίγμα των ιδίων των δημιουργών και του έργου τους. Άλλωστε δεν μπορεί να διαχωρίσει κανείς τις έννοιες δημιουργός-άνθρωπος, συνεπώς καμιά από τις δημιουργικές εκφάνσεις του ταλέντου τους δε θα ήταν ίδια δίχως αυτές τις μικρές ή μεγάλες “ανθρώπινες” αδυναμίες…

Ημερολόγιο, Ψυχογιός, 2005, 164 σελ.

Μαγικά πάρτι – Χριστίνα Οικονομίδου
Διασκεδάζουμε δημιουργικά. Τώρα τα παιδιά, άλλοτε μόνα τους κι άλλοτε με τη βοήθεια των μεγάλων, μπαίνουν στην κουζίνα και γίνονται δημιουργοί.
Πολλές συνταγές, για διάφορα εορταστικά πάρτι, με εύκολες πρακτικές οδηγίες για να είναι το μαγείρεμα ασφαλές και ευχάριστο, μα και με ειδικές διατροφικές συμβουλές και υπέροχες διακοσμητικές χειροτεχνίες δίνουν μια μεγάλη διάσταση στη συμμετοχή των παιδιών σε κάθε γιορτινή συγκέντρωση.
Ένα βιβλίο μαγειρικής ζωγραφισμένο στάδιο-στάδιο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά μαθαίνουν αγγίζοντας, μυρίζοντας, δοκιμάζοντας κι έτσι το μαγείρεμα γίνεται μια απολαυστική απασχόληση, καθώς συμμετέχουν όλες τους οι αισθήσεις.

Eικονογράφηση: Μιμίκα Καπούλα

Παιδικές δραστηριότητες, Ωρίων, 2004, 69 σελ.

Εσύ γιατί κοιμάσαι; – Χριστίνα Οικονομίδου

Οδηγός νυχτερινών περιπλανήσεων


Το Εγχειρίδιο κάθε Ξενύχτη και Ξενύχτισσας που αναζητάει νόημα στις νύχτες του!
Μένετε άγρυπνοι γιατί έτσι σας αρέσει ή από ανάγκη;
Είστε συστηματικοί ξενύχτηδες ή περειστασιακοί;
Για σας “νύχτα” σημαίνει φως ή σκοτάδι…;
Ό,τι κι αν είστε,
ό,τι κι αν πιστεύετε,
όποιες προτιμήσεις κι αν έχετε…,
έχετε πάντα κάτω από το μαξιλάρι σας αυτόν τον Οδηγό,
γιατί… η νύχτα είναι μακριά και θέλει καλοπέραση!…
Καλή διασκέδαση!

Οδηγός, Lector, 2004, 94 σελ.

Savoir vivre – Χριστίνα Οικονομίδου

Καλοί τρόποι για να περνάτε καλύτερα…


Κανένας, όσο καλή ανατροφή και αν έχει, όση όρεξη και αν διαθέτει να εντρυφήσει στους κώδικες ορθής συμπεριφοράς, δεν είναι δυνατόν να τους “παίζει στα δάχτυλα”, πολλώ μάλλον που αυτοί αλλάζουν κάθε τόσο. “Αποκρυπτογραφήσαμε”, έτσι, για σας τους κώδικες της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας και με πολύ χιούμορ σας δίνουμε πρακτικές συμβουλές που ανταποκρίνονται στον σημερινό τρόπο ζωής των ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Eικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Οδηγός, Ψυχογιός, 2004, 326 σελ.

Ταπί και ψύχραιμος – Χριστίνα Οικονομίδου

Οδηγός επιβίωσης χωρίς εισόδημα


Όταν το χρήμα ρέει όλοι ξέρουν πώς να το ξοδέψουν. Το θέμα είναι να απολαμβάνεις τη ζωή και τα αγαθά της ακόμα και χωρίς εισόδημα. Ταπί και ψύχραιμος, εντέλει.
Ο οδηγός αυτός αυτό έγινε για να σας βοηθήσει να μετατρέψετε την πενία από αιώνιο βάρος σε… αποδοτική εμπειρία. Φροντίζοντας για την ευελιξία σας υπό δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, καταγράψαμε δεκάδες πρακτικές και εκατοντάδες χρήσιμες διευθύνσεις προς άμεση εκμετάλλευση:
Πού και πώς θα φάτε τσάμπα;
Πού θα «ψωνίσετε» -από εσώρουχα μέχρι αυτοκίνητο- χωρίς να ξοδευτείτε;
Πού θα τη βγάλετε τη νύχτα;
Πώς να το διασκεδάσετε;
Ακόμα κι αν δεν είστε «επαγγελματίας» ά(ν)εργος ή μακροχρόνια ά(ν)εργος, ούτε εντελώς χωρίς εισόδημα -αλλά έχετε καλύψει κάπως τις βασικές ανάγκες σας – ο οδηγός αυτός σας δίνει την ευχέρεια να επωφεληθείτε από τις δωρεάν/φτηνές παροχές -που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν- ώστε να ζήσετε πιο άνετα και πιο ευχάριστα. Αν πάλι είστε εκατομμυριούχος είναι βέβαιο ότι θα γελάσετε και θα σοκαριστείτε βλέποντας πόσα χρήματα ξοδεύετε χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Οδηγός, Οξύ, 2003, 142 σελ.

Εορταστικά πάρτι – Χριστίνα Οικονομίδου
Διασκεδάζουμε δημιουργικά. Τώρα τα παιδιά, άλλοτε μόνα τους κι άλλοτε με τη βοήθεια των μεγάλων, μπαίνουν στην κουζίνα και γίνονται δημιουργοί. Πολλές συνταγές, για διάφορα εορταστικά πάρτι, με εύκολες πρακτικές οδηγίες για να είναι το μαγείρεμα ασφαλές και ευχάριστο, μα και με ειδικές διατροφικές συμβουλές και υπέροχες διακοσμητικές χειροτεχνίες δίνουν μια άλλη διάσταση στη συμμετοχή των παιδιών σε κάθε γιορτινή συγκέντρωση.
Ένα βιβλίο μαγειρικής ζωγραφισμένο στάδιο-στάδιο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά μαθαίνουν αγγίζοντας, μυρίζοντας, δοκιμάζοντας κι έτσι το μαγείρεμα γίνεται μια απολαυστική απασχόληση, καθώς συμμετέχουν όλες τους οι αισθήσεις.

Eικονογράφηση: Μιμίκα Καπούλα

Παιδικές δραστηριότητες, Ωρίων, 2003, 77 σελ.

Ημερολόγιο 2003… με μια δραχμή στην τσέπη – Χριστίνα Οικονομίδου
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που είπαμε καλό σου ταξίδι στη Δραχμούλα αλλά ακόμα οι περισσότεροι από μας υπολογίζουν μέσα τους τη δραχμική αξία της συναλλαγής.
Κι αυτή είναι μια αξία που είχε διαμορφωθεί όχι μόνο στο νομισματικό επίπεδο αλλά και στο ανθρώπινο, από τα ήθη, τις νοοτροπίες, τα μικρά και τα μεγάλα συμβάντα της ιστορίας. Της παγκόσμιας ιστορίας!
Γιατί η σχέση ανάμεσα στη νομισματική και την κοινωνική ιστορία των λαών υπήρχε και πριν το ευρώ και την παγκοσμιοποίηση.
Με αυτό το ημερολόγιο προσπαθήσαμε να θυμηθούμε τα όσα “είδε” μέσα απ’ το πολύπαθο ταξίδι της μια δραχμούλα-Οδυσσέας.

Ημερολόγιο, Ηλιοτρόπιο, 2002

Ημερολόγιο 2003, ερωτικές διακρίσεις – Χριστίνα Οικονομίδου

Στα όρια του ερωτισμού και της γραφής


Ενα εκπληκτικό ημερολόγιο όπου τα κείμενα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό είναι σύντομες “διασκευές” γνωστών έργων και έχουν ήδη δημοσιευτεί σε μια πρώτη μορφή στο μηνιαίο περιοδικό “στον Μύλο – FanZείν” της Θεσσαλονίκης.

Ημερολόγιο, Κοχλίας, 2002

Χειρονομίες της αισθητικής – Χριστίνα Οικονομίδου
Για τρία χρόνια, διάβολος στην κλίμακα,
Ήπιε αμβροσία,
Όλα παρέρχονται, η ΑΝΑΓΚΗ κυριαρχεί,
Χάθηκε επιτέλους εκείνη η Αρκαδία.

Είχε κινηθεί ανάμεσα στη φαντασμαγορία της,
Ανάμεσα στους γαλαξίες της,
ΝΥΚΤΟΣ ΑΓΑΛΜΑ.

Ποίηση, Απόπειρα, 1997, 45 σελ.

Η γυναίκα και το δέντρο της σιωπής. Μύθοι και ωδίνες – Χριστίνα Οικονομίδου
Πριν το μεγάλο δάσος γεμίσει μάτια αγγέλων, τα σύννεφα στάθηκαν στο φως της Λενόρας. Ένα σημάδι, μια τρύπα στην αύρα της άνοιγε σαν χοάνη, καταπίνοντας τα λιγοστά παράπονα των ξωτικών, τη μενεξεδιά μελαγχολία των ερώτων, τους ανέμους της φυγής και τη νοσταλγικότητα των άστρων. Όλα μαζί διαχέονταν αφήνοντας τριγύρω της κάτι θαμπό, μια μυστικότητα αλλόκοτη στην αφή της και μιαν εξωπραγματική διάσταση στο χρώμα της επιδερμίδας της. Στα μάτια της, μάτια μητέρας, γλιστρούσε απαστράπτον το δελφίνι, πολλούς αιώνες πριν να γεννηθεί ο Ανέπαφος.
Μωρό περπάτησε κι ώσπου να φτάσει το νερό ως τη μέση του, είχε γίνει ένα παλικάρι όμορφο, γεροδεμένο, με σγουρά μαλλιά και καθαρό πρόσωπο. Ώσπου να φτάσει το νερό στους ώμους, έγινε ένας άντρας ώριμος, μ’ ελάχιστες ρυτίδες, που θα την έπαιρνε αργότερα στα χέρια του, εξιλεώνοντας τη μνήμη στο κορμί της.
Δεν θα γερνούσε ο Ανέπαφος. Η Λενόρα είχε ξαναγεννηθεί, πολλές φορές, μέσα στους άλλους.

Ποίηση, Απόπειρα, 1994, 48 σελ.

Πηγές: Biblionet, Απόπειρα, Εκδόσεις Ψυχογιός, Ωρίων, Οξύ, Κοχλίας, Ηλιοτρόπιο, Lector