Χρίστος Αχνιώτης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χρίστος Αχνιώτης είναι εκπαιδευτικός με σπουδές στη Νέα Υόρκη και τη Βαρκελώνη.
Μυθιστορήματα
Οι γαλάζιες νύχτες της Μαδρίτης (2015)
Οι δειλοί (2017)
Ερέν και Κωμοδρόμου (1): Μια διαφορετική Κυριακή (2018)
Η καταδίωξη μιας αφίσας (2019), Οσελότος
Ερέν και Κωμοδρόμου (2): Οι φυγάδες (2019), Οσελότος
Ερέν Και Κωμοδρόμου (3): Αναζητώντας διέξοδο (2019), Οσελότος
Ερέν και Κωμοδρόμου (4): Αυτοί που μένουν φεύγοντας (2020), Οσελότος

Αφηγήσεις-Ιστορία
Οι δειλοί μετά (2020), Οσελότος

Ερέν και Κωμοδρόμου (4): Αυτοί που μένουν φεύγοντας – Χρίστος Αχνιώτης
Τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς “Ερέν και Κωμοδρόμου”: Η βοήθεια που δόθηκε στη Φιγιέν Ερέν και στον Στέλιο Κωμοδρόμου από Τουρκοκύπριους πολίτες για να δραπετεύσουν από τον Βορρά. Το μίσος που ξεπήδησε για τη σχέση τους από Βόρειους και Νότιους εθνικόφρονες. Οι αναμνήσεις που άφησε ο έρωτάς τους στην Κύπρο του εθνοτικού αλυτρωτισμού και της ανάγκης του για επικυριαρχία. Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων, το υπόγειο αλλά πλειοψηφικό ρεύμα των Κύπριων υπέρ της επανένωσης, και το τελευταίο “αντίο” στον Στέλιο. Η Φιγιέν ήταν εκεί…

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2020, 206 σελ.

Οι δειλοί μετά – Χρίστος Αχνιώτης
Αφιερωμένο σε όλες και όλους τους Κύπριους και Κύπριες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα από το 1950 μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα της έξαρσης εθνικιστικού ολοκληρωτισμού και εισβολής! Επίσης, στις Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες, θύματα βιασμών από Ελληνόφωνους και Τουρκόφωνους εθνικόφρονες, στις μετανάστριες και στους μετανάστες που αντιμετωπίζουν θεσμικό ρατσισμό στη χώρα μας!
Στις γυναίκες και στους άντρες που έχουν απαρτίσει την άγραφη και κυριότερη σελίδα της Κυπριακής Ιστορίας κατά τη διάρκεια της ειρηνικής συμβίωσης των Κύπριων πριν από την εμφάνιση του Ελληνικού και του Τουρκικού Εθνικισμού στην Κύπρο, και τη συνέχισή της στις δύσκολες περιόδους όταν έπρεπε, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, να σώσουν ανθρώπους από το μένος Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων εθνικοφρόνων.

Ιστορία, Οσελότος, 2020, 260 σελ.

Η καταδίωξη μιας αφίσας – Χρίστος Αχνιώτης
Έργο που κοιτάζει όπως ένα αόρατο μάτι μέσα στο ελληνοκυπριακό σχολείο και παρατηρεί τις εθνικιστικές και θρησκευτικές εξάρσεις κάποιων λειτουργών του, δημιουργώντας την ψυχογραφία ενός τύπου εθνικόφρονα εκπαιδευτικού. Σε συνδυασμό με το βαθύ κράτος, την εκκλησία, τα εθνικιστικά κόμματα και διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημιουργείται μια αναχρονιστική τάση στην εκπαίδευση, η οποία αναπαράγει και συντηρεί μια ανάλογη ιδεολογία και μια εξουσιαστική δομή που διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία.

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2019, 245 σελ.

Ερέν και Κωμοδρόμου (3): Αναζητώντας διέξοδο – Χρίστος Αχνιώτης
Η σχέση της Τουρκοκύπριας δασκάλας Φιγιέν Ερέν και του Ελληνοκύπριου δασκάλου Στέλιου Κωμοδρόμου γίνεται θέμα συζήτησης στον ευρύτερο κυπριακό πληθυσμό. Σχολιάζεται στα σχολεία, συγκρούεται με τα φανερά και κρυφά αναλυτικά προγράμματα, δοκιμάζεται σε κυβερνητικά/δημοσιογραφικά γραφεία και βγαίνει στους δρόμους που έχουν τη δική τους δυναμική στην ανάλυση του απαγορευμένου. Η ένωση των σωμάτων και το ανεπίτρεπτο κυκλοφορούν στους δρόμους, έχοντας για παρέα το θράσος ενός ακαταμάχητου έρωτα.

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2019, 228 σελ.

Ερέν και Κωμοδρόμου (2): Οι φυγάδες – Χρίστος Αχνιώτης
Τα γεγονότα εξελίσσονται πριν από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην Κύπρο το 2003 και αφορούν την ερωτική ιστορία της Τουρκοκύπριας δασκάλας Φιγιέν Ερέν και του Ελληνοκύπριου δασκάλου Στέλιου Κωμοδρόμου. Η πληροφορία αναφορικά με τη σχέση τους διεισδύει μέσα στην κυπριακή κοινωνία κι αναστατώνει ανθρώπους και στις δύο πλευρές των οδοφραγμάτων. Τα ΜΜΕ σε νότο και βορρά παραπληροφορούν, καθώς κατευθύνουν τους δύο πληθυσμούς προς την είδηση μιας απαγωγής κι ενός εθνικού δράματος. Το κάνουν σε μια προσπάθεια αναβίωσης των παλιών “καλών” ημερών, όταν η εθνική αντιπαλότητα αποτελούσε το κυρίαρχο εργαλείο ιδεολογικής επικράτησης. Η θέση των δύο ερωτευμένων στα δύο “αντίπαλα” εκπαιδευτικά συστήματα τονώνει την ιδεολογική διαμάχη.

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2019, 208 σελ.

Ερέν και Κωμοδρόμου (1): Μια διαφορετική Κυριακή – Χρίστος ΑχνιώτηςΜυθιστόρημα, 2018, 158 σελ.

Οι δειλοί – Χρίστος Αχνιώτης

Η εκτέλεση του Μ


Έργο βασισμένο στο πολιτικό λιντσάρισμα και δολοφονία του ήρωα της εργατικής τάξης Σάββα Μένοικου από μασκοφόρους, μέλη και οπαδούς της ΕΟΚΑ τον Μάη του 1958 στο Λευκόνοικο της Κύπρου.

Μυθιστόρημα, 2017, 225 σελ.

Οι γαλάζιες νύχτες της Μαδρίτης – Χρίστος ΑχνιώτηςΜυθιστόρημα, 2015, 487 σελ.

Πηγές: Πηγές: Biblionet, Οσελότος