Χρήστος Αστερίου

Χρήστος Αστερίου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χρήστος Αστερίου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα.
Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες θεματικές ανθολογίες κι έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα σερβικά. Επιμελήθηκε τις επιστολές του Δ.Π. Παπαδίτσα προς τον Ε.Χ. Γονατά “Να μου γράφεις έστω και βαδίζοντας” (Πατάκης 2001) και μετέφρασε λογοτεχνικά και φιλοσοφικά βιβλία από τα γερμανικά (Κρίστα Βoλφ, Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ). Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του “Ίσλα Μπόα” (2012), “Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη” (2013, πρώτη έκδοση: εκδ. Πατάκη, 2006) και “Η θεραπεία των αναμνήσεων” (2019). Έχει δημοσιεύσει και τη συλλογή διηγημάτων “Το γυμνό της σώμα και άλλες παράξενες ιστορίες” (εκδ. Πατάκη, 2003).
Μυθιστορήματα
Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη (2006), Εκδόσεις Πατάκη
Ίσλα Μπόα (2012), Πόλις
Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη (2013), Πόλις (Ε)
Η θεραπεία των αναμνήσεων (2019), Πόλις

Νουβέλες
Μικρές αυτοκρατορίες (2021), Πόλις

Διηγήματα
Το γυμνό της σώμα και άλλες παράξενες ιστορίες (2003), Εκδόσεις Πατάκη

Συλλογικά έργα
Γρανίτα από λεμόνι (2003), Κέδρος
Συνταξιδιώτες (2005), Fnac
Με τον Γ. Μ. Βιζυηνό, αλλά και χωρίς αυτόν (2006), Εκδόσεις Πατάκη
Ονόματα (2008), Κέδρος
Το βιβλίο του κακού (2009), Μαγικό Κουτί & Fata Morgana
Το στίγμα της εποχής μας (2010), Εκδόσεις Καστανιώτη
Το ελληνικό φανταστικό διήγημα (2012), Αίολος
Το αποτύπωμα της κρίσης (2013), Μεταίχμιο

Μεταφράσεις
Hugo von Hofmannsthal, Ελλάς (2003), Apeiron Photos
Christa Wolf, Με σάρκα και οστά (2005), Εκδόσεις Καστανιώτη
Hans-Georg Gadamer, Χρόνια φιλοσοφικής μαθητείας (2006), Εκδόσεις Πατάκη

Μικρές αυτοκρατορίες – Χρήστος Αστερίου

Muratti. Ένας αποχαιρετισμός


Από την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα ώς το Βερολίνο και το Μάντσεστερ, η καπνοβιομηχανία Muratti συνόδεψε τόσο τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ξέφρενη δεκαετία του 1920, όσο και τις ιστορικές ανακαλύψεις της εποχής: τον κινηματογράφο και το ποδήλατο. Στο ανά χείρας βιβλίο, ο ανώνυμος αφηγητής ανασυνθέτει την ιστορία αυτής της περίφημης καπνοβιομηχανίας, καταφεύγοντας σε επιστολές, σε ημερολογιακές καταγραφές, σε δικαστικά έγγραφα. Η ιστορία της καπνοβιομηχανίας Muratti είναι, ουσιαστικά, μια ιστορία εξαφάνισης, μια αναπότρεπτη πορεία προς τη λήθη.
«Ίσως γι’ αυτό και να συμβαίνει το ανεξήγητο, να πενθούμε, δηλαδή, ανθρώπους άγνωστους ή κουφάρια κτιρίων, απλώς και μόνο επειδή δεν κατάφεραν ν’ αντισταθούν στη διαβρωτική δύναμη του χρόνου. Στην πραγματικότητα, είμαστε όλοι μικρές αυτοκρατορίες, προορισμένες να χαθούν».

Νουβέλα, Πόλις, 2021, 96 σελ.

Η θεραπεία των αναμνήσεων – Χρήστος Αστερίου

Η θεραπεία των αναμνήσεων


Ο Μιχάλης Μπουζιάνης, διάσημος συγγραφέας, βρίσκεται στη δίνη μιας πολύπλευρης προσωπικής κρίσης: καλείται να αντιμετωπίσει τον πανικό της μέσης ηλικίας, να αποδεχτεί ένα επώδυνο διαζύγιο και να βρει διέξοδο από το εντεινόμενο συγγραφικό μπλοκάρισμα που τον βυθίζει προοδευτικά στην απόγνωση. Ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα του κι ένα οικογενειακό μυστικό θα κλονίσουν πολλές από τις βεβαιότητες της ζωής του και θα τον στείλουν σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα και ξανά πίσω.

“Η θεραπεία των αναμνήσεων” είναι ένα μυθιστόρημα για την τζαζ, το χιούμορ, τη δύσκολη σχέση πατέρα-γιου, τη μετανάστευση στην Αμερική, τα γηρατειά, τη λειτουργία της μνήμης και την ελευθερία επιλογής απέναντι σε οικογενειακούς, εθνοτικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς. Κυρίως, όμως, είναι ένα βιβλίο για την αναζήτηση ταυτότητας και τα καλά κρυμμένα μυστικά του καθενός μας.

Μυθιστόρημα, Πόλις, 2019, 299 σελ.

Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη – Χρήστος Αστερίου

Το ταξίδι του ΙάσοναΜια αληθινή ιστορία


Ύστερα από ένα περιστατικό που θα ταράξει τα θεμέλια του κόσμου του, ο Ελληνοαυστραλός ζωγράφος Ιάσονας Ρέμβης θα αποτολμήσει -για πρώτη φορά από τη μετανάστευσή του στη μακρινή Μελβούρνη- το ταξίδι της επιστροφής στη γενέθλια πόλη των Αθηνών. Αναζητώντας μνήμες, τόπους και πρόσωπα και προσπαθώντας να ξανακερδίσει την πίστη του στις ζωγραφικές του ικανότητες, ο Ρέμβης θα μπλεχτεί σε μια περιπέτεια με αβέβαιο τέλος. Σε μια αληθινή ιστορία γεμάτη ανατροπές, η μυστηριώδης ένοικος του τρίτου ορόφου θα τον οδηγήσει στην ποθητή άκρη του νήματος, όσο η πραγματικότητά του θα αμφισβητείται και θα ανατρέπεται συνεχώς από μιαν άλλη.

Επανέκδοση: “Εκδόσεις Πατάκη”, 2006

Μυθιστόρημα, Πόλις, 2013, 201 σελ.

Ίσλα Μπόα – Χρήστος Αστερίου

Ίσλα Μπόα


Δέκα άνθρωποι, απομονωμένοι απ’ τον πολιτισμό και μ’ ένα ένοχο παρελθόν στο βιογραφικό του ο καθένας, πρωταγωνιστούν σ’ ένα παιγνίδι συμβίωσης προσπαθώντας να συμβιβάσουν ανάγκες, θρησκευτικές αντιλήψεις και συνήθειες, καθώς το περιβάλλον του νησιού μάχεται να τους καταβάλει. Ποιoς θα υπερισχύσει, τελικά, στο Ίσλα Μπόα; Και τι σχέση έχουν, άραγε, όλοι τους με τη νεαρή δημοσιογράφο που, μερικές εκατοντάδες μίλια μακριά από το νησί, καταφθάνει στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών για να πάρει συνέντευξη από τον ξεχασμένο Σάμυ Κόου;

Ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα, έμμεσο πολιτικό σχόλιο για τον μοντέρνο ανθρωπισμό και τις “παράπλευρες απώλειες”, με φόντο την οικονομική -και όχι μόνο- κρίση.

Μυθιστόρημα, Πόλις, 2012, 348 σελ.

Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη – Χρήστου Αστερίου

Το ταξίδι του Ιάσονα ΡέμβηΜια αληθινή ιστορία


Νιώθω, όμως, για πρώτη φορά την ανάγκη, τώρα που κατάλαβα πως ο χρόνος μου είναι πλέον λίγος, να γυρίσω πίσω και να την ψάξω … να δω αν υπάρχουν ακόμα οι τόποι της Αθήνας στους οποίους ζήσαμε μαζί για εκείνο το μικρό διάστημα, ν’ αναζητήσω, σε μια πόλη που δεν γνωρίζω καθόλου, τα σβησμένα ίχνη της γυναίκας αυτής κι ανακαλύπτοντάς τα να βρω και τα δικά μου, τα πρώτα μου ίχνη. Μόνο πατώντας πάνω τους πιστεύω πως θα μπορέσω να σηκωθώ όρθιος και θα καταφέρω να ξεπεράσω, ίσως, την καλλιτεχνική μου υστέρηση. Αν φτάσει κανείς σε τέτοιο αδιέξοδο, όπως σ’ αυτό που έχω βρεθεί εγώ τώρα, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω, να ψάξει για την άκρη του νήματος που ίσως τον οδηγήσει κάποια στιγμή -αν σταθεί τυχερός- στην πραγματική έξοδο.
Ύστερα από ένα περιστατικό που θα ταράξει τα θεμέλια του κόσμου του, ο Ελληνοαυστραλός ζωγράφος Ιάσονας Ρέμβης θα αποτολμήσει -για πρώτη φορά από τη μετανάστευσή του στη μακρινή Μελβούρνη- το ταξίδι της επιστροφής στη γενέθλια πόλη των Αθηνών. Αναζητώντας μνήμες, τόπους και πρόσωπα και προσπαθώντας να ξανακερδίσει την πίστη του στις ζωγραφικές του ικανότητες, ο Ρέμβης θα μπλεχτεί σε μια περιπέτεια με αβέβαιο τέλος. Σε μια αληθινή ιστορία γεμάτη ανατροπές, η μυστηριώδης ένοικος του τρίτου ορόφου θα τον οδηγήσει στην ποθητή άκρη του νήματος όσο η πραγματικότητά του θα αμφισβητείται και θα ανατρέπεται συνεχώς από μιαν άλλη.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2006, 258 σελ.

Το γυμνό της σώμα και άλλες παράξενες ιστορίες – Χρήστος Αστερίου

Το γυμνό της σώμα


Ξαπλωμένος ανάσκελα στο κρεβάτι του σπιτιού μας κλείνω τα μάτια και περιμένω. Γύρω μου πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά. Τα βήματά σου ακούγονται στο διάδρομο καθώς επιστρέφεις από μια μακρινή εκδρομή. Αφήνεις τα πράγματά σου στο σαλόνι και με πλησιάζεις σιγοτραγουδώντας ένα γνώριμο σκοπό. Δε σε κοιτάω, μα νιώθω την παρουσία σου ολοένα και πιο κοντινή. Στα χέρια μου μπλέκονται αρώματα γνωστά, Αλόη, Μάρω, Νάντια, και για μια στιγμή μονάχα σ’ έχω και πάλι, σε κρατάω αδελφή, μητέρα κι ερωμένη ξανά στην αγκαλιά μου.

Εικονογράφηση: Thomas Müller

Διηγήματα, Εκδόσεις Πατάκη, 2003, 138 σελ.

Πηγές: Biblionet, Πόλις, Εκδόσεις Πατάκη