Xρήστος Δεσύλλας

Ελληνες λογοτέχνες
O Xρήστος Δεσύλλας γεννήθηκε στην Πάτρα και έζησε τα εφηβικά του χρόνια εκεί.
Το 1970 παίρνει υποτροφία για να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου τελειώνει και τις μεταπτυχιακές σπουδές του ως χημικός. Ασχολείται με την έρευνα, ενώ ταυτόχρονα διδάσκει σε δύο πανεπιστήμια. Επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από παραμονή ενός έτους στην Ολλανδία, όπου εξειδικεύτηκε στον τομέα των τροφίμων, και αναλαμβάνει τη διεύθυνση βιομηχανίας βρεφικών τροφών. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες για επιστημονικά θέματα, καθώς και για θέματα σχετικά με τα τρόφιμα. Του αρέσουν τα ταξίδια και οι καλές τέχνες. «Χωρίς αυτά» λέει «δεν μπορούμε να είμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι». Από το 1988 ξεκίνησε τη συγγραφική δουλειά του. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και παιδικά.
Μυθιστορήματα
Η κρύπτη (1993), Εκδόσεις Πατάκη
Αχ, Αντριανή (1995), Εκδόσεις Πατάκη
Τουλίπες στο βάλτο (1996), Εκδόσεις Πατάκη
Λεονόρα (1998), Εκδόσεις Πατάκη
Ο Τάκης σταμάτησε στο Κολωνάκι (2000), Εκδόσεις Πατάκη
Και μετά σιωπή (2001), Εκδόσεις Πατάκη
Τα ξανθά γεράκια (2006), Άγκυρα
Αχ, Αντριανή!… (2008), ΑΛΔΕ Εκδόσεις (E)
Αναζητώντας το τρίτο καρφί (2008), Άγκυρα
Ο καλός… κύριος Τάουνσεντ (2013), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Λεονόρα (2014), Ίδμων (E)
Αντριανή (2015), ΑΛΔΕ Εκδόσεις (E)
Η κρύπτη (2016), Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης (E)
Ζέλμα (2016), Χατζηλάκος Π. (Ε)
Μαντάμ Στεφανί (2017), Χατζηλάκος Π.
Ο Τάκης σταμάτησε στο Κολωνάκι (2019), Χατζηλάκος Π. (E)
Η αυτοκρατορία της σιωπής (2020), Χατζηλάκος Κωνσταντίνος Π.

Νουβέλες
Τα σκαλοπάτια της κόλασης (2010), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Εγώ πότε θ’ αγαπηθώ (2011), ΑΛΔΕ Εκδόσεις

Διηγήματα
Πέντε έρωτες, έξι εξομολογήσεις (2000), Ίδμων

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Το Λουκουμοδάσος (2002), Χατζηλάκος Π.
Το βροχοπούλι (2005), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Το μυστικό της σπηλιάς των πειρατών (2010), Χατζηλάκος Π.
Ο Κορκοφίγκος και οι κολλητοί του (2016), Χατζηλάκος Π.
Ο Κορκοφίγκος στην χώρα των σοφών (2017), Χατζηλάκος Π.
Ο Κορκοφίγκος στο μονοπάτι με τις εκπλήξεις (2019), Χατζηλάκος Κωνσταντίνος Π.

Συλλογικά έργα
Πνοές του Αιγαίου (2000), Ίδμων
Ημερολόγιο 2014: Ερωτικές γραφές (2013), Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης
1η ανθολογία επιλογές (2013), Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης
Δρόμοι χαράς και θλίψης (2014), Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

Βραβεία
Τα ξανθά γεράκια – Βραβείο Μάρκου Αυγέρη

Η αυτοκρατορία της σιωπής – Χρήστος Δεσύλλας
Τρεις γενιές πέρασαν από το αρχοντικό της οικογένειας στον Καβομαλιά, με τον ονειρεμένο κήπο. Ζωντανές ακόμα οι μνήμες από τον παππού πρέσβη και τη γιαγιά σοπράνο. Συνέχειά τους, ο γιος τους Δημήτρης, διακεκριμένος ζωγράφος, η γυναίκα του και το παιδί τους ο ευφυής Μιχάλης, που είχε πάθος στην Αστρονομία. Θα γίνει δεκτός σε σχολείο της Βιέννης, όπου θα συνεχίσει και τις πανεπιστημιακές του σπουδές, διαγράφοντας λαμπρή καριέρα, και εξασφαλίζοντας σημαντική θέση στη NASA. Με τη γυναίκα του θα εγκατασταθούν σε ελεγχόμενο οικισμό του Διαστημικού Οργανισμού, όμως η κοινωνική τους απομόνωση θα επισκιάσει τον αρχικό τους ενθουσιασμό. Αποκορύφωμα των αρμοδιοτήτων του,η άκρως επικίνδυνη αποστολή του στο Ιράν ως επιστημονικός κατάσκοπος, που βίωσε τον τρόμο στα σπλάχνα του όρους Βροντόφ που κατάφερε να εισχωρήσει, εκεί που γινόντουσαν τα πειράματα εμπλουτισμού Ουρανίου.

Ένα μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον χαρισματικό Μιχάλη που πραγματοποίησε τα όνειρά του, πληρώνοντας όμως ένα μεγάλο τίμημα. Μια ιστορία που καταλήγει σ’ ένα απρόσμενο, ανατρεπτικό φινάλε.

Μυθιστόρημα, Χατζηλάκος Κωνσταντίνος Π., 2020, 392 σελ.

Ο Τάκης σταμάτησε στο Κολωνάκι – Χρήστος Δεσύλλας
Ακαταμάχητα όμορφος, με το σφρίγος των είκοσι χρόνων του και την γοητευτική ατιμελησία του να βαραίνουν στη σέλα της απαστράπτουσας μοτοσικλέτας του. ο Τάκης γυρίζει ξένοιαστος Αθήνα και περίχωρα. Στο πέρασμα του τα κορίτσια συνεγείρονται και αφήνουν τον ερωτισμό τους να εκδηλωθεί…
Παιδί χωρισμένων γονιών, ζει με την μητέρα του κάπου στα δυτικά προάστια. Δοσμένος στις εφήμερες ερωτικές περιπέτειες και έχονταςταυτόχρονα σταθερή σχέση με την Πόπη, ένα καθημερινό κορίτσι που κυνηγάει τα αρσενικά από τα δεκατέσσερα χρόνια της, προσπαθεί να γίνει όνομα στους υψηλούς κύκλους της αθηναϊκής κοινωνίας. Σ΄ αυτό ο Τάκης συνεπικουρείται από την μητέρα του, που από θεοσεβούμενη και συνεσταλμένη μεταβάλλεται σε δυναμική γυναίκα που εκπλήσσει τους πάντες.
Η ζωή του Τάκη ενδεχομένως θ΄ αλλάξει, όταν κάποιο βράδυ θ΄ αράξει με την μοτοσυκλέτα του στο Κολωνάκι…

Μυθιστόρημα, Χατζηλάκος Π., 2019, 182 σελ.

Ο Κορκοφίγκος στο μονοπάτι με τις εκπλήξεις – Χρήστος Δεσύλλας
Ο Κορκοφίγκος και οι κολλητοί του φίλοι, πέρασαν τις διακοπές τους σ’ ένα όμορφο χωριό της ορεινής Αρκαδίας, στο σπίτι της γιαγιάς της Λόλας Τουρλού. Όλοι συμφώνησαν πως ήταν οι καλύτερες της ζωής τους, ανάμεσα σε βουνά, δάση, ποτάμια, πουλιά και ζώα.
Και πώς να μην ήταν, αφού στο μονοπάτι με τις πολλές εκπλήξεις έζησαν τη φοβερή εμπειρία στη σπηλιά-λημέρι του μυθικού θεού Πάνα, συνάντησαν την τραυματισμένη ελαφίνα, επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο και είδαν τον “Άρχοντα” του φαλακρού βουνού τον αετό που ήταν φιλικός μαζί τους.
Αυτό που τελικά μάθανε τα παιδιά από τις περιπέτειές τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι ότι τα ζώα πάντα ανταποδίδουν την αγάπη που τους δίνουμε εμείς οι άνθρωποι.

Eικονογράφηση: Φωτεινή Δεδούση

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Χατζηλάκος Κωνσταντίνος Π., 2019, 114 σελ.

Ο Κορκοφίγκος στην χώρα των σοφών – Χρήστος Δεσύλλας
Ξέρεις ποιος είναι ο Κορκοφίγκος;
Είναι ένα παιδί έξυπνο της δικής σου ηλικίας, που όλοι αγαπούν.
Ζει με τους γονείς του στη Γελαστούπολη, μια πόλη που οι άνθρωποι γελάνε με το παραμικρό.
Επειδή ο Κορκοφίγκος έχει αυτιά λίγο μεγαλύτερα απ’ το κανονικό, ακούει μηνύματα που δεν
πιάνουν τα άλλα παιδιά.
Είναι φίλος όμως και με την κυρία Όλγα τη μάγισσα. Επειδή του αρέσουν τα μαγικά πράγματα και θα ήθελε πολύ να βρεθεί στη χώρα των σοφών, σκέφθηκε πως εκείνη θα τον βοηθήσει στα σχέδιά του, αφού της κάνει όλα τα χατίρια και τα
θελήματα.
Τι λέτε, θα τα καταφέρει;

Eικονογράφηση: Φωτεινή Δεδούση

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Χατζηλάκος Π., 2017, 140 σελ.

Μαντάμ Στεφανί – Χρήστος Δεσύλλας
“Από τη φαντασία της περνοδιάβαιναν οι λογής πελάτες, ντόπιοι και ξενόφερτοι, που έφταναν καθημερινά με τα καράβια στο λιμάνι. Τους παρακολουθούσε την ώρα που πέταγαν τα ρούχα τους βιαστικά, κοιτάζοντάς την γυμνή πάνω στο κρεβάτι της, ως σπάνιο έδεσμα. Αφουγκραζόταν τη βαριά ανάσα τους που μύριζε ρούμι, λουζόταν απ’ τον ιδρώτα του κορμιού τους και τις πνιγηρές οσμές τους, εκστασιαζόταν από τους ήχους της ηδονής που πλημμύριζαν το δωμάτιο τη στιγμή της κορύφωσης. Ένιωσε και τους κραδασμούς της γης κάτω από το κρεβάτι που της έφερναν ζάλη, το βουητό του ηφαιστείου τη μοιραία εκείνη νύχτα. Μύρισε το θειάφι που είχε κατακλείσει την ατμόσφαιρα της κάμαρης, είδε τον πύρινο ποταμό της λάβας να την πλησιάζει απ’ το ανοιχτό παράθυρο, σα μια τεράστια πύρινη γλώσσα μυθικού θεριού που αφάνιζε ότι εύρισκε στο πέρασμά της, όμως ήταν ανήμπορη ν’ αντιδράσει, η ηδονή την είχε παραλύσει, την προτιμούσε απ’ τον οικτρό θάνατο, έτσι παρέμεινε εκεί, στην αγκαλιά του άγνωστου εραστή, για να λιώσει μαζί του στο καμίνι του πάθους”.
Ένα μυθιστόρημα πολλαπλών εντάσεων και ανατροπών. Η Στεφανία θα ταξιδέψει από την Αθήνα σε Νάπολη και Ρώμη, όπου η φίλη της Λουίζα, παντρεμένη με τον κόμη Ζαφεράνο, έγινε κατά περίεργο τρόπο η διαδρομή μέχρι που έφθασε η δεύτερη στην κοσμική και καλλιτεχνική ζωή της Ρώμης, εξ αιτίας της γνωριμίας της με τον διάσημο Ισπανό ιμπρεσάριο Ακίλες, μια σκοτεινή προσωπικότητα, μοιραία για τη ζωή και την καριέρα της. Έρωτες, δολοπλοκίες και πάθη υπό τη σκιά της ιταλικής μαφίας συνθέτουν το παράξενο σκηνικό στη βία Βένετο τη μεταπολεμική περίοδο.

Μυθιστόρημα, Χατζηλάκος Π., 2017, 368 σελ.

Ζέλμα – Χρήστος Δεσύλλας

Σε άγνωστα μονοπάτια


Ναι, ο Μουσταφά ήταν ένας ύποπτος σκοτεινός τύπος από τα βάθη της Ανατολίας, με πεταχτά ζυγωματικά, μάτια σκούρα και μικρά που έμοιαζαν με δυο σχισμές από κάρβουνο, μελαμψός, αλλά εξίσου ελκυστικός, και ανδροπρεπής υπέρ του δέοντος.
Δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του με το τηλεφώνημά της. Χωρίς κομπασμούς, της αράδιασε του κόσμου τα γλυκόλογα που τη φούντωσαν και την έκαναν να νιώσει σουλτάνα. Κανείς ποτέ δεν την εκθείασε τόσο, ανεβάζοντάς την ψηλότερα και από την στρατόσφαιρα. Το αίμα απ’ όλο της το κορμί συγκεντρώθηκε βιαστικά στις πύλες της καρδιάς που τις περνοδιάβαινε με γρήγορους ρυθμούς.
Η πρώτη τους συνάντηση στον οντά του Μουσταφά, συνοδεύτηκε από ερωτικό όργιο πάνω σε μεταξωτά χαλιά, αψηφώντας τις συμβουλές της Ντιντής για το μέτρο και το χρόνο. Ο μεγάλος εραστής ήθελε να τη φιλά βίαια στα χείλη ώσπου να ματώσουν, και τόσο τρυφερά, που να ραγίσουν την καρδιά της…

Η ζωή της ηρωίδας, ένα παραμύθι που πολλές θα ζήλευαν και άλλες τόσες δεν θα το τολμούσαν. Η Ζέλμα βιώνει έρωτες πάθη και μυστήριο που κεντούν τον καμβά της πολυτάραχης ζωής της.

Μυθιστόρημα, Χατζηλάκος Κωνσταντίνος Π., 2016, 356 σελ.

Ο Κορκοφίγκος και οι κολλητοί του – Χρήστος Δεσύλλας
Ο Κορκοφίγκος από το διαδίκτυο, απόχτησε δυο κολλητούς φίλους, τη Λόλα Τουρλού και το Βρασίδα. Στο πάρτι των γενεθλίων του νέου του φίλου, ο Κορκοφίγκος διαπίστωσε πόσο διάσημος είχε γίνει. Η κυρά Λένη, Ρωσίδα δασκάλα πιάνου της Λόλας, αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, που μάταια προσπάθησαν να το λύσουν οι τρεις φίλοι. Έτσι ζήτησαν τη βοήθεια της Όλγας της μάγισσας, κι εκείνη τους έστειλε να συμβουλευτούν το σοφό της φίλο τον κύριο Δράκοντα στο σπίτι που ζούσε με τον παράξενο κήπο. Ο γέροντας τους υπέδειξε να πάνε στο “πηγάδι των ευχών”, για να βρουν τη λύση. Με το χάρτη που τους ζωγράφισε, και ακολουθώντας τις οδηγίες του, τα παιδιά θα ζήσουν μιαν αξέχαστη περιπέτεια. Θα βρήκαν άραγε τη λύση που ζητούσαν; Εσείς τι λέτε;
Eικονογράφηση: Φωτεινή Δεδούση

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Χατζηλάκος Π., 2016, 102 σελ.

Αντριανή – Χρήστος Δεσύλλας
Καμιά ομορφιά, καμιά ασχήμια, καμιά αλήθεια δεν είναι τόσο μεγάλη δίχως την αίσθηση του τραγικού. Ωστόσο, υπάρχει κάτι πιο πέρα από το τραγικό: το πάθος. Το πάθος, λοιπόν, διέπει το βιβλίο χιαστί απ’ άκρη σ’ άκρη.

Η ίδια η ηρωίδα του χαράζει την τρελή διαδρομή της και έπειτα δίνει τη ζωή της σαν σκυτάλη σε μια άλλη, να φτάσει κι αυτή στις εσχατιές των αισθήσεων.

Τα πάθη τους ειπωμένα μέσα από ένα κλασικό αφηγηματικό ύφος, βγαλμένα μέσα από τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πάθη που δεν έμαθαν σε κανένα τίποτα. Στέκουν βαθιά ριζωμένα στη μνήμη και αναδύονται μέσα από τη γοητεία τους.

Δυο γυναίκες μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου βιώνουν μια “αγία πορνεία” και εξαγνίζουν τον αναγνώστη μέσα στο προσωπικό τους έρεβος.

Μυθιστόρημα, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2015, 265 σελ.

Ο καλός… κύριος Τάουνσεντ ή Ζέλμα – Χρήστος Δεσύλλας
Η ζωή της ηρωίδας, ένα παραμύθι που πολλές θα ζήλευαν και άλλες τόσες δεν θα το τολμούσαν. Η όμορφη και πανέξυπνη κοσμοπολίτισσα από την Κωνσταντινούπολη, δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Πνεύμα ανήσυχο, πολύγλωσση και πολυτάλαντη, δρασκελίζει τον κόσμο αναζητώντας το όνειρο, σε μια εποχή γεμάτη από ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν τον περασμένο αιώνα. Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη, Μόσχα, ένας άξονας πάνω στον οποίο δρα και κινείται.

Η γνωριμία της με τον εκατομμυριούχο κύριο Τάουνσεντ,-μια ισχυρή προσωπικότητα -, θ αλλάξει ριζικά τα όνειρά της…

Έρωτες, πάθη, μυστήριο και αγωνία, κεντούν τον καμβά μιας πολυτάραχης ζωής.

Ο συγγραφέας με πολλές περγαμηνές στη μέχρι σήμερα λογοτεχνική του πορεία με ένα μπεστ σέλλερ, το μυθιστόρημα “Αχ! Αντριανή…” να έχει πραγματοποιήσει 11 εκδόσεις, με 1ο βραβείο μυθιστορήματος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για το βιβλίο του “Τα Ξανθά Γεράκια” και πολλές άλλες επιτυχίες επανέρχεται σε ώριμη φάση της καριέρας του, με το νέο του μυθιστόρημα που θέλει να αγκαλιάσει τα πάντα, τις σχέσεις, τον έρωτα, τις παγίδες που κρύβει η ζωή… Επιχειρεί να αγκαλιάσει την ίδια τη ζωή δηλαδή την πραγματικότητα, να την οριοθετήσει, να την αναλύσει και να διεισδύσει εντός της τέμνοντας την.

Το “Ο καλός… Κύριος Τάουνσεντ” αποτελεί την εντυπωσιακή βιογραφία μιας κοσμοπολίτισσας · η αληθινή ιστορία της, υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου.

Μυθιστόρημα, ΑΛΔΕ, 2013, 456 σελ.

Αχ, Αντριανή!… – Χρήστος Δεσύλλας

Έγραψαν και είπαν για το βιβλίο “Αχ, Αντριανή”:
Η “Αντριανή” του Χρήστου Δεσύλλα είναι τόσο ζωηρή, στη μνήμη μου, όσο και στις σελίδες του ομώνυμου μυθιστορήματος. Σκηνές, χαρακτήρες, διάλογοι, εξωτερικά τοπία και εσωτερικοί χώροι, φιλοδοξίες, επιτυχίες και αποτυχίες, έρωτες και προδοσίες θυμίζουν άλλους καιρούς, παρόλο που κάποια περιστατικά από αυτά μπορεί να συμβαίνουν και στην εποχή μας. Το μεγάλο ταξίδι από την επαρχία στην πρωτεύουσα εξακολουθεί να γίνεται. Θα το ξαναδιαβάσω, ευχαρίστως, και στην καινούρια του έκδοση. (Ιωάννα Καρατζαφέρη, Συγγραφέας)
Για κάθε πιστό φίλο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας είναι πάντα μία ευχάριστη έκπληξη η ανακάλυψη ενός συγγραφέα με ταλέντο. Μια τέτοια χαρά αισθάνθηκα όταν έκλεισα το μυθιστόρημα
“Αχ, Αντριανή” του Χρήστου Δεσύλλα. Η άνεση της γραφής, η αβίαστα πλούσια πλοκή, οι ολοζώντανοι ήρωες, η σοφή οικονομία. Όλα αυτά είναι επόμενο να σε κερδίσουν αναγνωστικά. Και να φυτέψουν μέσα στη μνήμη σου τα πρόσωπα – ηρωίδες του μυθιστορήματος. Η Αντριανή και η Βάσια σαφώς τοποθετούνται δίπλα στα πορτρέτα των γυναικών που γεννήθηκαν κάτω από τις “πέννες” του Ταχτσή, του Μάτεσι, τουΜιχαηλίδη, τον Σουρούνη….. (Μάνος Κοντολέων Συγγραφέας)

 

Και μετά σιωπή – Χρήστος Δεσύλλας

H γειτονιά της μεγάλης επαρχιακής πόλης δονείται από τις φωνές και τα γέλια των παιδιών τις αμέριμνες ώρες του παιχνιδιού τους. Για τους μεγάλους, ψιθυρίζει κρυφά και φανερά πάθη, μιλάει για τους έρωτες και τους καημούς τους. Τα χρόνια αλλάζουν, από τις παραμονές του Μεγάλου πολέμου μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών, και η ζωή κυλάει πάντα ανεπιτήδευτη, δείχνοντας την αλήθεια των ανθρώπων στα συναισθήματα και στις πράξεις τους. Το σχήμα του βίου τους δηλαδή, που περιγράφει τις καθημερινές σχέσεις τους, τις δοκιμασίες και τις αγάπες τους, τις ισορροπίες που απαιτείται να κρατήσουν, τις απολαύσεις που αναζητούν και τις προλήψεις που πρέπει να υπερνικήσουν. Η Σοφία αναπολεί τους ήχους και τα χρώματα αυτής της γειτονιάς. Επαναφέρει μνήμες που δένουν το χτες και το σήμερα σ’ ένα σύνολο, όπου οι γενιές ενώνονται με τα συμβάντα. Τα έχουν βιώσει ή τα αφουγκράστηκαν και μιλάνε γι’ αυτά μέσα από τις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος, που αφηγείται με αμεσότητα και παραστατικό τρόπο τα πολυποίκιλα επεισόδια της ζωής, όπου πρωταγωνιστούν ενδιαφέρουσες ανθρώπινες φιγούρες και σπουδαία ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα.

 

Το Λουκουμοδάσος – Χρήστος Δεσύλλας

Ο λιχούδης Παντελής μας προσκαλεί σε μια βόλτα στο μαγευτικό Λουκουμοδάσος. Θα τον ακολουθήσουμε στην περιήγησή του ανάμεσα σε πλατύφυλλα δέντρα με σοκολατένιους καρπούς και λίμνες με νούφαρα από πράσινο ζελέ. Θα ανακαλύψουμε τον αμύθητο θησαυρό που κρύβει ο μάγος του δάσους για τον μικρό μας φίλο και τον τρόπο που μπορεί να τον αποκτήσει. Θα τα καταφέρει ή το Λουκουμοδάσος του επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις;

 

Το βροχοπούλι – Χρήστος Δεσύλλας

Μια υπέροχη φιλία
Ένα παιδί δημιουργεί μια παράξενη όσο και υπέροχη φιλία μ’ ένα γλάρο. Αυτός ο γλάρος θα γίνει η αιτία να χωριστούν οι κάτοικοι του χωριού σε δύο στρατόπεδα. Είναι πράγματι τα πουλιά τα αδύναμα πλάσματα που φανταζόμαστε, ή μήπως κρύβουν μέσα τους σπάνια δύναμη;
Ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται με ευαισθησία στη φιλία και στις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση και τα ζώα

 

Τα ξανθά γεράκια – Χρήστος Δεσύλλας

Το πεπρωμένο ενός μεγάλου έρωτα, κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει, ούτε ο χρόνος, ούτε οι αποστάσεις, ούτε ακόμη και ο φασισμός.
Λίγο πριν από την 11η Ολυμπιάδα, ένα πάθος γεννιέται ανάμεσα στον Φοίβο και τη Μαρί. Γνωρίστηκαν στη Σαντορίνη. Ο έρωτάς τους συνεχίστηκε στην Αθήνα, για να καταλήξει στο Βερολίνο που δονείται από τον Ναζισμό και η θεοποίηση του Χίτλερ είναι γεγονός.
Εκεί, ο Φοίβος αναζητά την αναγνώριση μέσω του κινηματογράφου, βασιζόμενος στις υποσχέσεις της φράου Λίζας, που είναι μεγαλύτερή του και πολύ ερωτευμένη, αφού εκείνος διαθέτει σπάνια ομορφιά.
Η Μαρί προς χάριν του, θα δεχθεί τις ταπεινώσεις της Λίζας και θα εργασθεί ως βοηθός στην “Βίλλα Οργίων” που φιλοξενεί αξιωματικούς των Ες-Ες και της Βέρμαχτ.
Αφού γίνει μάρτυρας ενός συγκλονιστικού γεγονότος, κυνηγημένη από τους Ναζί, θα καταλήξει στο Παρίσι, όπου θα συμβιώσει με τους κλοσάρ.
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η Ευρώπη φλέγεται και ο Φοίβος είναι μακριά. Ο δυνατός χαρακτήρας της Μαρί, θα ξεπεράσει ακόμη και το θάνατο.
Στο περιπετειώδες αυτό μυθιστόρημα, τα γεγονότα τρέχουν καταιγιστικά το ένα μετά το άλλο. Οι χαρακτήρες, χωρίς ηθικό έρισμα και η σκληρότητα του πολέμου, βάζει σε σκέψεις τον αναγνώστη, μεταφέροντά τον σε δύσκολες εποχές, δικαιώνοντας την ανθρώπινη αντοχή.

 

Αναζητώντας το τρίτο καρφί – Χρήστος Δεσύλλας

Στην “Ουράνια Πύλη” του Θιβέτ, ο Δρ. Ισμάτ, θ’ ακούσει για το μυστήριο της ζωής από τον σεβάσμιο Σουράν -έναν σοφό μοναχό- ο οποίος θα του προσφέρει κι ένα ανεκτίμητο δώρο, που θα γίνει η αρχή μιας μεγάλης περιπέτειας, σε χώρες όπως Μεσοποταμία, Αρμενία και Ισραήλ.
“… το μυστικό για την εύρεση του Τρίτου Καρφιού, βρίσκεται στη σπηλιά των πνευμάτων…”, αναφέρεται στο βιβλίο των προφητών.
Ο Δρ. Ισμάτ και ο μικρός βοηθός του Ορί, ξεπερνώντας κακουχίες και αντιξοότητες,
ταξιδεύουν ασταμάτητα για την εύρεσή του, έχοντας ως οδηγό, τις ελάχιστες πληροφορίες του γερο-Μόρο. Εκεί στην έρημο της Ιουδαίας, τελευταίο σταθμό της αναζήτησης, επιτελείται το θαύμα.
Ποιο μυστικό κρατά το καλά κρυμμένο Τρίτο Καρφί;
Έτσι η εξέλιξη, όσο περνούν οι σελίδες, παίρνει έναν χαρακτήρα θρίλερ κι αυτό που περιμένει τον αναγνώστη στο τέλος του βιβλίου, είναι ό,τι πιο απρόβλεπτο.

 

Το μυστικό της σπηλιάς των πειρατών – Χρήστος Δεσύλλας

Ποιο παιδί δεν θα ήθελε να ανακαλύψει μια σπηλιά, όταν μάλιστα μέσα σ’ αυτή κάποτε λατρευόταν η μυθική Θεά Εκάτη με τα τρία πρόσωπα τής Σελήνης, η προστάτιδα των μαγισσών; Ποιος δεν θα είχε την περιέργεια να δει το λημέρι των Σαρακηνών πειρατών σε κάποιο νησί του Αιγαίου; Μια σπηλιά που κάποτε ήταν γεμάτη με χρυσό και πολύτιμους λίθους τόσο λαμπερούς, που από το άνοιγμά της έβγαινε ένα φως δυνατό σαν ήλιος.
Ο Σωτήρης μας μιλάει γι’ αυτή την περιπέτεια και τις προσπάθειές του να ανακαλύψει τη σπηλιά, ακολουθώντας τις οδηγίες της γριάς Δόμνας-Απολλώνειας, μιας γυναίκας που σαν στοιχειό, οδηγούσε τα βήματά του.

 

Τα σκαλοπάτια της κόλασης – Χρήστος Δεσύλλας

Συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων αναγνωρισμένων από το αναγνωστικό κοινό και βραβευμένος με σημαντικές διακρίσεις ο Χρήστος Δεσύλλας αφηγείται τούτη τη φορά την ανθρώπινη κατάπτωση από την κορυφή μέχρι το τελευταίο της σκαλοπάτι.
Συναρπαστική η γραφή, που μεταμορφώνει τους κεντρικούς ήρωες, ως πιόνια σε μία σκακιέρα στην οποία εναλλάσσονται η αθλιότητα με τον θάνατο.
Σκηνικό αυτή τη φορά στη σύγχρονη Αθήνα, σε ένα διώροφο νεοκλασικό σπίτι που ξεχωρίζει ανάμεσα στα χαμηλά σπίτια της γειτονιάς, στεγάζονται πολύπαθες ανθρώπινες φιγούρες, ψυχές που αγωνιούν και προσπαθούν να επιβιώσουν.
Είναι το σπίτι της Πωλέτ που ζει με τα δύο παιδιά της τον Ανδρέα και τη Σοφία, αλλά και τις αναμνήσεις που συνδέονται με την κοσμοπολίτισσα μητέρα ίνδαλμα των ανδρών, γνωστή στους υψηλούς αθηναϊκούς κύκλους ακόμη και σε κείνους των ανακτόρων. Η Πωλέτ παρά τις προσπάθειές της για να της μοιάσει ποτέ δεν τα κατάφερε.
Αντίθετα από τη θαλπωρή ενός πλούσιου γάμου μετράει το φυλλορόημα της ζωής της και τον κατήφορο των δύο παιδιών της, της Σοφίας που προσπαθεί να εισχωρήσει στον καλλιτεχνικό κύκλο χωρίς επιτυχία και του Ανδρέα που καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι, πορεύεται με μία σχιζοφρενή εμμονή για την αδελφή του, επιφέροντας σ’ αυτόν, μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις και περιπέτειες.
Ο συγγραφέας με ώριμο λόγο εμφανίζει τις πραγματικές διαστάσεις της καθημερινότητας, χωρίς ωραιοποιήσεις, διαστάσεις που φανερώνουν χάσματα που καταπίνουν ζωές και εξαφανίζουν υπάρξεις.
Ένα βιβλίο που προσφέρει σασπένς και συγκινήσεις στον αναγνώστη.

 

Εγώ πότε θ’ αγαπηθώ – Χρήστος Δεσύλλας

Μια σαρκαστική υπαρξιακή νουβέλα από τον συγγραφέα των μεγάλων επιτυχιών “Αχ! Αντριανή”, “Τα ξανθά γεράκια”και τόσων άλλων που εισχωρεί σε αθέατες προσωπικές στιγμές ανθρώπων που αναπνέουν δίπλα μας.
Η ανάγκη της ηρωίδας να αγαπηθεί και να κατακτηθεί, σε συνδυασμό με τις αντιξοότητες που προκύπτουν λόγω της εξωτερικής της εμφάνισης, την οδηγούν σε μια ξεχωριστή περιπέτεια που θα την φέρει αντιμέτωπη κυρίως με τον εαυτό της.
Με φόντο την Ρόδο και με εισιτήριο τα όνειρα για αλησμόνητες διακοπές, ο συγγραφέας οδοιπορεί στην ψυχή μιας γυναίκας
Εικόνες καλοκαιρινές πολύ ζωντανές, φράσεις ευθύβολες, χωρίς μελό υπερβολές ο Χρήστος Δεσύλλας αγγίζει τις αόρατες πληγές μιας περιφρονημένης γυναίκας.

 

Πηγές: Biblionet, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, Άγκυρα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Ίδμων, Εκδόσεις Πατάκη, Χατζηλάκος

Please wait...