Χρήστος Γιαννακός

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χρήστος Γιαννακός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966.
Σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και περιβαλλοντικές σπουδές στο Μάντσεστερ. Από το 2003 συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού “Μανδραγόρας” όπου δημοσιεύει κριτικές, ποίηση και πεζογραφία. Κείμενά του για τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά “Νέα Εστία”, “Ίνδικτος”, “Μανδραγόρας”, “lexima”, “Αντί”, “Οροπέδιο”, “Ποιείν”. Κριτικές και άρθρα για τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο στα περιοδικά Νέα Εστία, Ίνδικτος, Μανδραγόρας, lexima, Αντί, Οροπέδιο, ποιείν και στα Πρακτικά Συμποσίου Ποίησης Πανεπιστημίου Πάτρας 2007, 2009 και το 2011. Από τις εκδόσεις Μανδραγόρας κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική του συλλογή “Εγχειρίδιο Αμηχανίας” (2004) και “Έτοιμος κόσμος” (2011).
Ποιήματα και πεζά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά “Μανδραγόρας”, “Αντί”, “lexima”, “Ποιείν”, “Άνευ” (Κύπρου) και έχουν περιληφθεί στις ανθολογίες: “Κι εγώ θα σ’ αγαπάω κάθε μέρα: ερωτικό ημερολόγιο 2008”, Εμπειρία Εκδοτική, 2007 καθώς και στα ημερολόγια των ετών 2010 και 2011, “Ανθολογία μιας αθέατης γενιάς”, Μανδραγόρας, Αθήνα, 2002, ανθολογία ποίησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος, 2003) και του Συμποσίου Ποίησης του Πανεπιστημίου Πατρών (Πάτρα, 2005).
Έχει γράψει τα σενάρια: “Το χρέος”, για ταινία μικρού μήκους, διασκευή του διηγήματος του Γ. Σκαρίμπα “Μια μάχη που δεν πάρθηκε”, 2007, “Η μεγάλη χίμαιρα”, για ταινία μεγάλου μήκους, διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση, 2008, “Ο φίλος του ποιητή”, για ταινία μικρού μήκους, t-short, 2009, “Χέρι με χέρι”, για ταινία μικρού μήκους, βραβείο Σεναρίου της t-short, 2010, που περιλαμβάνεται στον Δ’ τόμο με σενάρια μικρού μήκους που εξέδωσε η t-short, Αθήνα, 2011.

Εγχειρίδιο αμηχανίας – Χρήστος Γιαννακός
«Νοέμβρης»
Ότι δεν είμαστε άγγελοι
το ξέραμε.
Ότι ποτέ δεν θʼ αποκτήσουμε φτερά
το υποψιαστήκαμε.
Πόσο, όμως, δεισιδαίμονες
πρέπει να γίναμε,
για να συναλλασσόμαστε ευχερώς
με το Κτήνος;
Περιμένουμε πως η αλλαγή των καιρών
θα μας δείξει.
Όπου να ʼναι
μπαίνει ο χειμώνας.

Ποίηση, Μανδραγόρας, 2004, 45 σελ.

Έτοιμος κόσμος – Χρήστος Γιαννακός
Μια φορτισμένη στην απόγνωσή της γραφή που ιστορεί το φόβο, τον πανικό, ή την πικρία; όχι των καιρών που προϋπήρξαν, αφού ο Χρήστος Γιαννακός ανήκει στην εν εξελίξει νεότερη γενιά, όσο αυτών που πρόκειται να ’ρθουν. Ένα είδος δηλαδή προφητείας –λόγος πυριγενής– μέσω του οποίου ο Τειρεσίας ποιητής επιχειρεί με τη δεύτερη ποιητική του συλλογή να μεταβάλει τον ορίζοντα με λέξεις:
Με το χάραμα στο χαρτί/ κρύβονται ξανά οι λευκές.// Τι είδους τέφρα θα κάμω;// Ποιο θέρος;/ Ποιος ύπνος θ’ ανατραφεί/ κατά λέξη ατέρμονη; («Θέρος»).

Εικόνες που καίνε στο ποιητικό σώμα/ Με το απρόβλεπτο να κοιτά απ’ τα μέσα/ Αν παθαίνω σημαίνει μπορώ να εικάσω/ Το κορμί μετεικάζει σε μια φλογερή εποχή. («Όπως οι πληγές σβήνουν». Τα ποιήματα του Χρήστου Γιαννακού παραμένουν αισθήματα στην απολυτότητα της αποσιωπητικής γραφής του. Δηλαδή υπονοούν παρά εξηγούν, ή διηγούνται. Περιμένουν στη γωνία να τα σηκώσει ο πρώτος περαστικός για ν’ αφουγκραστεί μαζί του στον παλμό της σιωπής τη γλώσσα που καίει πάνω από κεριά, τις ψυχές και τ’ απρόβλεπτα μιας φλογισμένης εποχής.

Ακριβολόγος, ολιγόλογος, εξομολογητικός (βλ. το ποίημα «Πρόσεχε σεαυτώ»), ερωτικός, υπαρξιακός, τρυφερός, αφήνει το βλέμμα/ τις λέξεις/ τα αισθήματα να περάσουν κι ενίοτε να προσπεράσουν τα ασάλευτα σήματα της ζωής. Είτε ως θεατής, είτε ως πρωταγωνιστής δημιουργός ή αναγνώστης, ο Γιαννακός συνταιριάζει ώριμα το υλικό του βιβλίου του έχοντας επίγνωση ότι παράγει έργο.

«Πρωινή παραλογή»
Πρόσωπα κέρινα,
μέλη ακίνητα,
στομάχι σφιγμένο
–μετρούν τις δυνάμεις τους
οι υπάλληλοι Ίκαροι
και κλίνουν προς την ανατολή.

Ποίηση, Μανδραγόρας, 2011, 28 σελ.

Πολίτης έρωτας – Χρήστος Γιαννακός
ΝΑΙ
Τα δάχτυλά της οδήγησε
τ’ ορθρινό φως
τρεμοπαίζαν’ τα χείλη απ’ τη συγκίνηση
έσπευδε να προσκυνήσει
τον βέβηλο λειτουργό των παθών.

Με θωπείες αργές
αποκαλύπτει τη βάλανο,
σφίγγει τον πόδα που σφύζει,
μέχρι το όρος να ρέει πλαγίως
και να γυαλίζει.

Τώρα θα σκεπάσει το μέλος
με όσα διαθέτει βελούδινα
πέπλα της σάρκας.

Ναι
και διαρρηγμένη θα ευωδιάζει
ηδονή και γαλήνη.

Ποίηση, Μανδραγόρας, 2019, 64 σελ.

Ποίηση
Εγχειρίδιο αμηχανίας (2004), Μανδραγόρας
Έτοιμος κόσμος (2011), Μανδραγόρας
Πολίτης έρωτας (2019), Μανδραγόρας

Συλλογικά έργα
Η γεωμετρία μιας αθέατης γενιάς (2002), Μανδραγόρας
Ανθολογία διαγωνισμού ποίησης ΚΕ’ συμποσίου (2006), Περί Τεχνών
12 μικρά σενάρια (2011), t-shOrt

Πηγές: Biblionet, Μανδραγόρας