Χρήστος Γιαπιτζάκης

Χρήστος Γιαπιτζάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης γεννήθηκε στη Δράμα, με μισή του καταγωγή από την Κρήτη και ζει στην Αθήνα.
Είναι πτυχιούχος βιολογίας και οδοντιατρικής, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος μοριακής βιολογίας και διδάκτωρ ιατρικής γενετικής. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Επικουρείων δόξαι” και αρθρογραφεί στο περιοδικό “Ο Κήπος του Επίκουρου”. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος των Αθηνών”.
Δοκίμια-Μελέτες-Φιλοσοφία-Ερμηνεία και κριτική
Επικουρείων δόξαι (2008), Εκδόσεις Βερέττας
Επικουρείων δόξαι (2015), Παπασωτηρίου (E)
Επικουρείων δόξαι (2018), Θύραθεν (E)
Ένας ευτυχισμένος Έλληνας (2019), 24 γράμματα
Επίκουρος: Επιστημονικός Ανθρωπισμός και Ευδαιμονία (2020), 24 γράμματα

Παιδική λογοτεχνία
Επίκουρος: Ο σοφός της ευτυχισμένης ζωής (2022), 24 γράμματα

Επίκουρος – Χρήστος Γιαπιτζάκης

ΕπίκουροςΟ σοφός της ευτυχισμένης ζωής


Μια μοναδική σειρά βιβλίων για τους Αρχαίους μας σοφούς.
Για πρώτη φορά καταξιωμένοι συγγραφείς προσπαθούν να φέρουν κοντά στα ελληνόπουλα το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Χονδρομπίλα

Παιδική λογοτεχνία, 24 γράμματα, 2020, 40 σελ.

Επίκουρος – Χρήστος Γιαπιτζάκης

ΕπίκουροςΕπιστημονικός Ανθρωπισμός και Ευδαιμονία


Η ηθική φιλοσοφία του Επίκουρου είναι το ανθρωπιστικό συμπλήρωμα της επιστημονικής γνώσης. Ο Επίκουρος χρησιμοποίησε μια εμπειρική μεθοδολογία παρατήρησης της φύσης και του ανθρώπου, και αντιλήφθηκε πως κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει ευτυχισμένος, εάν χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές του. Αυτές οι δυνατότητες είναι η ελευθερία σκέψης και η επιστημονική προσέγγιση της πραγματικότητας, οι οποίες σε συνδυασμό με την προσωπική αρετή της φρόνησης και το συμμετοχικό αγαθό της φιλίας μπορούν να τον οδηγήσουν στην ευδαιμονική ζωή. Το παρόν βιβλίο αναδεικνύει την διαχρονική σημασία της φιλοσοφίας του Επίκουρου, υπογραμμίζοντας αφενός ότι επηρέασε πολλούς υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους στις περιόδους της Ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας, της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, και αφετέρου ότι η ευδαιμονία των ανθρώπων μέσω της ελευθερίας και της γνώσης παραμένει η υψηλότερη αξία στην σύγχρονη εποχή της Επιστήμης και του Ανθρωπισμού. Παράλληλα, το βιβλίο αποτυπώνει την σημαντική πνευματική προσπάθεια του συγγραφέα και άλλων φίλων της Επικούρειας φιλοσοφίας στην σύγχρονη Ελλάδα να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ζωή, στην ελευθερία και εντέλει στην ευδαιμονία, μέσω της αποκατάστασης, της ανάδειξης, της διάδοσης και της βίωσης της φιλοσοφίας του Επίκουρου.
«Το βιβλίο αντικατοπτρίζει τη βαθιά και χρόνια μελέτη και κατανόηση του έργου του φιλοσόφου από τον συγγραφέα. Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης αποδίδει με σαφήνεια και γλαφυρότητα όλα τα στοιχεία του Επικουρισμού που έχουν φτάσει ως εμάς σήμερα, εξηγεί το έργο του φιλοσόφου με ενάργεια και απλότητα, και προβάλλει τη σχέση του με τον σύγχρονο άνθρωπο».

Φιλοσοφία-Ερμηνεία και κριτική, 24 γράμματα, 2020, 640 σελ.

Ένας ευτυχισμένος Έλληνας – Χρήστος Γιαπιτζάκης

Ένας ευτυχισμένοςΗ ζωή και το έργο του Επίκουρου


Ένας Ευτυχισμένος Έλληνας ήταν ο φιλόσοφος Επίκουρος. Με τη φιλοσοφία του και την ζωή του έδειξε την πρακτική μέθοδο για την επίτευξη της ευδαιμονίας, η οποία είναι εφικτή για κάθε νοήμονα άνθρωπο, αρκεί να το θελήσει.

Φιλοσοφία-Αρχαίοι Ελληνες, 24 γράμματα, 2019, 170 σελ.

Επικουρείων δόξαι – Χρήστος Γιαπιτζάκης

Επικουρείων δόξαιΗ τέχνη της ευδαιμονίας


Στόχος μου ήταν να μεταφέρω τα λόγια του Επίκουρου και των μαθητών του στον σημερινό άνθρωπο που συλλογάται ελεύθερα, στον επιστήμονα, στον μορφωμένο αλλά και στον απλό άνθρωπο που δεν αρκείται στη μιζέρια της καθημερινότητας και θέλει να ξεφύγει από το κοπάδι, αναζητώντας μια πνευματική όαση ευδαιμονίας. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδιαστέλλω στο βιβλίο αυτό την ζωή της αφροσύνης και της κενολογίας με την ζωή της φρόνησης και της επικούρειας φιλοσοφίας. Ο πυρήνας του βιβλίου, βέβαια, είναι οι γεμάτες σοφία γνώμες (δόξαι) του Επίκουρου και των οπαδών του. Ελπίζω οι φράσεις αυτές να μιλήσουν στον νου και στην καρδιά κάθε αναγνώστη, όπως μίλησαν και σε μένα, προτρέποντάς με να τις μεταγράψω στο μικρό αυτό βιβλίο…

Η επικούρεια φιλοσοφία είναι η ενοποιητική βάση όλων των κύριων χαρακτηριστικών του σύγχρονου κοσμικού Ανθρωπισμού, τα οποία είναι η φυσιοκρατία, η φιλανθρωπία, η ηθική φιλοσοφία που βασίζεται στην αξία κάθε ατόμου λόγω της ανθρώπινης φύσης του, η ελευθερία επιλογής που περιλαμβάνει την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης, η δικαιοσύνη ως κοινωνικό συμβόλαιο, η ποιότητα ζωής και η ευτυχία όλων των ανθρώπων ως ο βασικός στόχος της ανθρωπότητας.

Φιλοσοφία-Ερμηνεία και κριτική, Θύραθεν, 2018, 216 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Βερέττας, Παπασωτηρίου, Θύραθεν, 24 γράμματα

Please wait...