Χρήστος Γκίμτσας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χρήστος Γκίμτσας γεννήθηκε στα Τρίκαλα.
Σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύθηκε στην ορθοπεδική χειρουργική και τραυματολογία. Ασχολήθηκε συνδικαλιστικά στο χώρο της υγείας. Ασχολήθηκε με την πολιτική και την τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπήρξε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Τρικάλων. Συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, δημοσιεύοντας άρθρα, απόψεις και κείμενα λογοτεχνικού ύφους. Παράλληλα συνεργάζεται με την τοπική ραδιοφωνία και τηλεόραση, ως παραγωγός και παρουσιαστής εκπομπών ποικίλης θεματολογίας.

Σήκω από τον καναπέ – Χρήστος Γκίμτσας

Ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού και της άσκησης


Στην εποποιϊα της ιστορίας του ο άνθρωπος κατέληξε να γίνει ο μόνος και πραγματικά υπολογίσιμος εχθρός του εαυτού του. Αποκόπηκε από τους όρους και τις προϋποθέσεις της ύπαρξής του. Κατέκτησε αλλά και κατέστρεψε το περιβάλλον του. Πρόσφερε ανέσεις στον εαυτό του αλλά και τον αδρανοποίησε. Κι ενώ άνοιξε τον δρόμο για το διάστημα, ταυτόχρονα κλειδώθηκε στο σαλόνι του και προσδέθηκε στον «αναπηρικό» καναπέ του.

Αθλητισμός, Εκδόσεις Degiorgio, 2008, 160 σελ.

Διπλή γαλάζια μνήμη – Χρήστος Γκίμτσας




Έρχεται κάποτε η στιγμή που η ζωή σου συναντά τη μοίρα σου, κι εσύ αντί να της απλώσεις το χέρι κρύβεσαι μέσα στα κατάβαθα της ψυχής σου, εκεί που υπάρχουν μόνο οι φόβοι σου.
Κι ένα φάντασμα.

Ένα φάντασμα που αρχίζει να ζει μαζί σου παράλληλα, να σ’ ακολουθεί στα βήματά σου, να ανασαίνει στην ανάσα σου, να κυριαρχεί στη σκέψη σου και στο τέλος να ζεις γι’ αυτό κι όχι για σένα.

Μια συμβίωση που όχι μόνο δεν σε απελευθερώνει αλλά αντίθετα σε σέρνει στο βυθό και στην αυτοκαταστροφή.

Και στη θυσία της δειλής σου ψυχής.

Μυθιστόρημα, Ζήτη, 2010, 183 σελ.

Ευτυχώς υπήρχε η Δήμητρα – Χρήστος Γκίμτσας




Παίρνοντας μαζί του τα συντρίμμια της προηγούμενης ζωής του, ο Στέφανος νόμισε πως είχε βρει πια ένα ησυχαστήριο σε τούτη τη μικρή πόλη που κατέληξε.
Αλλά δυστυχώς έκανε λάθος…

Οι προσωπικές του μνήμες, με τους σκελετούς που έκρυβαν μέσα τους και το «υπόγειο» της ζωής των ανθρώπων που γνώρισε εδώ, τον σπρώχνουν σε επικίνδυνους δρόμους και δύσκολες αποφάσεις.
Τα μυστικά της πόλης, η κρυφή ζωή των ανθρώπων της και η διαπλοκή της τοπικής εξουσίας και των πολιτικών με το παράνομο χρήμα τον οδηγούν σε αναπόφευκτες συγκρούσεις και ανατροπές.
Κοινωνός της συνομωσίας, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές_ τη σιωπή ή τη συμμετοχή του στο «παιχνίδι», χωρίς την ικανότητα να μπορεί να διαχειριστεί τα δραματικά γεγονότα που ακολουθούν.

Μυθιστόρημα, Ζήτη, 2013, 296 σελ.

Ιστορίες της κρίσης – Χρήστος Γκίμτσας




Δεν φταίξαμε εμείς.

Αλλά μήπως φταίξαμε και φταίμε ακόμα;

Τα “αφηγήματα”, είναι δικές μας ιστορίες. Οι ήρωές τους, δίπλα μας. Μπορεί να είμαστε και εμείς οι ίδιοι.

Οι σκηνές που παίζονται, είναι οι δρόμοι που βαδίσαμε, τα σπίτια που κοιμηθήκαμε, οι ταβέρνες που ζαλιστήκαμε πίνοντας…

Τα ζούμε όλα γρήγορα, σαν βιαστικές ανάσες, σαν καρέ κινηματογραφικής ταινίας που εναλλάσσονται μπροστά μας και εμείς να ψάχνουμε κάπου στο βάθος της οθόνης την ελπίδα.

Μόνο που για να την βρεις, χρειάζονται ικανότητες τυμβωρύχου.

Αφηγήσεις, e-book, ΤοΒιβλίο, 2016, 124 σελ.

Μετά την Έλλη – Χρήστος Γκίμτσας




Ο ήρωας του βιβλίου, εγγονός πολιτικών προσφύγων, ξεκινά από τα βάθη της Σιβηρίας, εργάζεται ως επιτυχημένος μηχανικός με έδρα το Μιλάνο και έχεται συχνά στην Αθήνα. Μετά από τραγικά γεγονότα και δολοφονίες αγαπημένων του προσώπων θέτει κάποια στιγμή, ως σκοπό της ζωής του, την απόδοση δικαιοσύνης, Μιας δικαιοσύνης όμως στα δικά του μέτρα που είχε μέσα της την εκδίκηση και τον θάνατο.

Μυθιστόρημα, Κύφαντα, 2020, 356 σελ.

Μυθιστορήματα
Διπλή γαλάζια μνήμη (2010), Ζήτη
Ευτυχώς υπήρχε η Δήμητρα (2013), Ζήτη
Μετά την Έλλη (2020), Κύφαντα

Αφηγήσεις
Ιστορίες της κρίσης (2016), ΤοΒιβλίο

Δοκίμια-Μελέτες-Αθλητισμός
Σήκω από τον καναπέ (2008), Εκδόσεις Degiorgio

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Degiorgio, Ζήτη, ΤοΒιβλίο, Κύφαντα