Χρίστος Κυθρεώτης

Χρίστος Κυθρεώτης

Ελληνες λογοτέχνες Κύπριοι λογοτέχνες
Ο Χρίστος Κυθρεώτης γεννήθηκε το 1979 στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά, ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.
Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων Πατάκη για νέους συγγραφείς (2007), καθώς και στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Βρετανικού Συμβουλίου (2009). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και στα λογοτεχνικά περιοδικά “(δε)κατά”, “Εντευκτήριο” και “The Books’ Journal”, ενώ βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευτεί στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και στο “The Books’ Journal”. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων “Μια χαρά”, για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2015 (εξ ημισείας με την Μαρία Φίλη).
Μυθιστορήματα
Εκεί που ζούμε (2019), Εκδόσεις Πατάκη

Διηγήματα
Μια χαρά (2014), Εκδόσεις Πατάκη

Συλλογικά έργα
Είμαστε όλοι μετανάστες (2007), Εκδόσεις Πατάκη
Χαμένοι στο διαδίκτυο (2008), Εκδόσεις Πατάκη
Φανταστείτε το μέλλον σας σε μια πόλη που αλλάζει (2009), Ιανός
15 βγαίνουν με κόκκινο (2014), Τόπος
Ερωτικά εγκλήματα (2015), Εκδόσεις Πατάκη
Υπό σκιάν (2015), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

Βραβεία-Διακρίσεις
Μια χαρά – Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (2015)

Εκεί που ζούμε – Χρίστος Κυθρεώτης
Λίγο καιρό πριν εγκαταλείψει την Ελλάδα, ο Αντώνης Σπετσιώτης έχει να αντιµετωπίσει µια δύσκολη επαγγελµατική υπόθεση, να συναντήσει τον πρώτο του έρωτα και να συνοδεύσει τον πατέρα του στο τελευταίο του δροµολόγιο πριν βγει στη σύνταξη -όλα στη διάρκεια της ίδιας καλοκαιρινής ηµέρας του 2014.
Ένα εικοσιτετράωρο που ξεκινάει στα δικαστήρια, συνεχίζεται σε µια καφετέρια στα Πατήσια, σε ένα οικόπεδο στο Χαλκούτσι και σε ένα πάρκινγκ στον Ορχοµενό, πριν τελειώσει απρόβλεπτα τα ξηµερώµατα στους δρόµους της Αθήνας.
Ένα µυθιστόρηµα για τον µικρό άθλο να είσαι ο εαυτός σου κάθε µέρα από την αρχή, για µια εποχή ανάµεσα σε πράγµατα που έχουν τελειώσει και σε άλλα που δεν έχουν αρχίσει, για όλα όσα συµβαίνουν αφού πούµε όσα είχαµε να πούµε.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2019, 448 σελ.

Μια χαρά – Χρίστος Κυθρεώτης
“Φυσικά γνώριζα πως αυτός ο τρόπος ζωής δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα· κάποιος, κάτι, κάποτε, θα με ανάγκαζε να ξεβολευτώ. Μέχρι τότε όμως, κανείς δεν με υποχρέωνε να διαλύσω το ιδιωτικό μου σύμπαν – όσο μπορούσα να το αποφύγω, θα το απέφευγα”.
Ενας νεαρός οπαδός της ΑΕΚ δεν θέλει να είναι Αλβανός. Ενας έφηβος δεν διαχειρίζεται και πολύ ψύχραιμα αυτό που βλέπει στον καθρέφτη. Μια σπουδάστρια κάνει όσες παρακάμψεις χρειάζονται προκειμένου να αποφύγει τη λύπη της. Ενας Ελληνοκύπριος αδυνατεί να ξεφορτωθεί τα απομεινάρια της μνήμης. Ενας τριαντάχρονος συνειδητοποιεί πως όσα έχει είναι μια χαρά – ωστόσο εκείνος δεν τα θέλει. Και μια γυναίκα σε πρόωρη κλιμακτήριο κάνει ξαφνικά όλα όσα μέχρι τότε απεχθανόταν.
Εξι άνθρωποι που για κάποιο λόγο αποφασίζουν να τα βάλουν με τον εαυτό τους την εποχή που όλα μοιάζουν να πηγαίνουν μια χαρά.
Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2015

Διηγήματα, Εκδόσεις Πατάκη, 2014, 219 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη

Please wait...