Χρήστος Ναούμ

Χρήστος Ναούμ

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χρήστος Ναούμ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956.
Τέλειωσε την Ιατρική Αθηνών κι απόκτησε τον τίτλο του δερματολόγου-αφροδισιολόγου. Διορίσθηκε στον “Ευαγγελισμό” το 1990 και σήμερα εργάζεται εκεί ως διευθυντής στο Δερματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου. Ήταν αρχισυντάκτης στο επιστημονικού αλλά και κοινωνικού περιεχομένου περιοδικό “Εν χρω”, το οποίο κυκλοφόρησε για πέντε συναπτά έτη (2007-2012). Η λογοτεχνία ήταν πάντοτε η κρυφή του ενασχόληση, καθώς και το θεατρικό κείμενο.
Μυθιστορήματα
Αχ, αυτές οι βασίλισσες! (2008), Εκδόσεις Καστανιώτη
Γιαρντίμ: Οι φλόγες της Ανατολής (2010), Εκδόσεις Καστανιώτη
Άσωτοι έρωτες (2014), Εκδόσεις Καστανιώτη
Στο σκοτάδι ανθίζω (2021), Εκδόσεις Καστανιώτη

Διηγήματα
Γυμνός σε κοινή θέα (2016), Εκδόσεις Καστανιώτη

Θεατρικά έργα
Μωβ κορδέλα (2015), Εκδόσεις Όστρια
Σάλπιγγα του αγγέλου (2015), Εκδόσεις Όστρια
Ασκήσεις θανάτου (2016), Εκδόσεις Όστρια
Stronger with you (2020), Εκδόσεις Όταν

Δοκίμια-Μελέτες-Συγγράμματα
Δερματικά εμφυτεύματα (2007)

Στο σκοτάδι ανθίζω – Χρήστος Ναούμ

Στο σκοτάδι ανθίζω


Ο Φίλιππος Δελλής οδηγώντας ένα βροχερό απόγευμα προβληματίζεται με τη διάγνωση που μόλις του έχει ανακοινωθεί. Καρκίνος.

Ο νους του, σαν κινούμενη κάμερα, στρέφεται στα παλιά για να εξηγήσει και να αντέξει τα καινούργια. Επανεξετάζει γεγονότα που τον σημάδεψαν, ανατρέχει στους έρωτες και στις οικογενειακές σχέσεις, στη βία και την κακοποίηση των παιδικών και εφηβικών χρόνων, στις ματαιώσεις της ενηλικίωσης αλλά και στις ασύμμετρες συγκρούσεις με τις κοινωνικές προκαταλήψεις.

Στον δρόμο του συστοιχίες δέντρων. Στον ίσκιο τους, ως άνθρωπος που ακολουθεί τα όνειρά του, ο Φίλιππος δεν παρασύρεται από τις αντιξοότητες. Θα αναμετρηθεί με φόβους και βεβαιότητες, για να αποδείξει ότι η ζωή είναι μοναδική, γλυκιά και απρόβλεπτη και ότι οι άνθρωποι μπορούν να ξανανθίσουν – ακόμα και στο σκοτάδι.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021, 416 σελ.

Stronger with you – Χρήστος Ναούμ

Stronger with youΤα θεατρικά της παράνοιας


Στο μονόπρακτο “Stronger with you” o πόνος κι η απουσία του ερωτικού “άλλου μισού” εκφράζονται μέσα από τις λέξεις και τις σιωπές ενός μεσήλικα, που εξομολογείται την ιστορία του στην σκηνή.
Σαν αρχαίος τραγωδός, αποκαλύπτει βήμα-βήμα τις πτυχές ενός απελπισμένου έρωτα αναζητώντας την κάθαρση, που, όταν εμφανίζεται, καθαγιάζει τις οδύνες και τις ηδονές του άπιαστου μικρού θεού.

Το “Λικέρ τριαντάφυλλο” είναι το απόσταγμα μιας καταστροφής, που ολοκληρώνεται πάνω στην σκηνή. Η προδοσία κι η ζήλεια πρωτοστατούν και διαλύουν προσωπικότητες, φήμες και οικογένειες.

Στις “Αντιμαχίες” τρεις γυναίκες εξομολογούνται τις ιστορίες τους σε ένα υπερκόσμιο και μεταφυσικό, σχεδόν, περιβάλλον, όπου τα ανθρώπινα πράγματα παύουν να έχουν σημασία και ισχύ.

Στα “Κεφτεδάκια” η επιβολή της πεθεράς στο ζευγάρι φέρνει τα πάνω κάτω. Μία συνεχής και αέναη διένεξη με την νύφη οδηγεί τα πράγματα σε ακραίες κωμικές καταστάσεις.

“Η καλύτερή μου φίλη” αφορά την παθολογική ζήλεια μιας συζύγου, η οποία μέσα από τον ταραγμένο εσωτερικό της κόσμο εξιλεώνεται με απρόσμενο τρόπο.

Η επιστροφή-μιας, εκ των δυο αδερφών-στο πατρικό σπίτι για να διεκδικήσει το “Μενταγιόν” της μάνας της, καταλήγει, μετά από συγκρούσεις, σε μια τρυφερή και χωρίς όρια αγάπη. Το ίδιο θέμα παρουσιάζεται στην κωμική εκδοχή του, μέσα από τον σαρκασμό και την ειρωνεία, όπου οι δυο αδερφές μέχρι την τελευταία στιγμή αντιμάχονται δυναμικά μεταξύ τους, μέχρι του πλήρους αποχωρισμού τους.

Στα “Καπρίτσια του έρωτα” το φλερτ και ο έρωτας τρυπώνουν αόρατα σε ένα γραφείο πολυεθνικής.

Τα βραβευμένα διηγήματα στον διαγωνισμό του Ιανού: “Ποίηση Ρίτσου στο πεδίον του Άρεως” και “Αντίο”, λόγω της θεατρικότητας που αποπνέουν, μπορούν να λογιστούν ως θεατρικά κείμενα και για αυτόν τον λόγο συμπεριελήφθησαν στην συλλογή.

Συμπερασματικά, το βιβλίο “Stronger with you – Τα θεατρικά της Παράνοιας” περιέχει μια σειρά σπονδυλωτών μονόπρακτων με θέμα τον έρωτα και τις περιπλοκές του, όπως ακριβώς ένα πολύχρωμο και φαντεζί κολιέ.

Θεατρικά έργα, Εκδόσεις Όταν, 2020, 102 σελ.

Αχ, αυτές οι βασίλισσες! – Χρήστος Ναούμ

Αχ, αυτές οι βασίλισσες


Η μαντεύτρα Χαιτέα από την Αλεξάνδρεια και τα πνεύματα που την περιβάλλουν. Η υπέρβαρη αλλά νάρκισσος θυγατέρα της Αφρούλα, ο φευγάτος σκηνοθέτης γιος της και η εκ φύσεως εγκληματική και μουλωχτή ξαδέρφη της, μοναχή Μυροφόρα. Ο αγώνας της συνδικαλίστριας Λάουρας, μιας μέντιουμ ρουμανικής καταγωγής, για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του αδικημένου κλάδου των «πνευματιστών». Οι περιπέτειες που σφράγισαν τη μακρόχρονη φιλία της λαϊκής αοιδού Εύας με τη Τζένη, που δοκίμασε την τύχη της στο τραπεζικό σύστημα αλλά την κέρδισε η νύχτα! Και, τέλος, ο αδιέξοδος έρωτας του Πλάτωνα και του Άρη…

Βίος και πολιτεία αμαρτωλών κι αγίων που ζουν σαν εξόριστες ψυχές σε διαμερίσματα-κλουβιά στις κολασμένες γειτονιές της Αθήνας. Ποια κοινή μοίρα τους ένωσε όλους αυτούς τους ανθρώπους πάνω από τον φρεσκοσκαμμένο τάφο του σκοτεινού κυρ-Αντώνη; Πώς μπλεχτήκανε οι ζωές τους στην κόκκινη κλωστή του μύθου; Και τελικά, τι κάνει τον αναγνώστη να αναφωνήσει: «Αχ, αυτές οι βασίλισσες!»;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008, 619 σελ.

Γιαρντίμ – Χρήστος Ναούμ

ΓιαρντίμΟι φλόγες της Ανατολής


Αρχές του 20ού αιώνα. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό λαών κι ανθρώπων ζει στη Μικρασία. Βυθισμένοι στην καθημερινότητά τους, δεν αντιλαμβάνονται τα σύννεφα που κρύβουν τον ουρανό της, καθώς οι Νεότουρκοι ακονίζουν τα μαχαίρια και οι Σύμμαχοι ρίχνουν τα ζάρια της μοιρασιάς.

Σε αυτό το αβέβαιο κλίμα μια ελληνική οικογένεια και οι άνθρωποι που την περιστοιχίζουν βιώνουν τη δική τους συγκλονιστική ιστορία ακολουθώντας το κισμέτ.

Στο λιμάνι και στην προκυμαία της Σμύρνης, στα σοκάκια της, στα παλιά αρχοντικά, αλλά και στις φυλακές και στα πορνεία της, όλοι πασχίζουν να εκπληρώσουν όνειρα και φλογίζονται διαρκώς από τα πάθη.

Όταν όμως ξεσπά η συμφορά, οι συγκρούσεις με τον εαυτό τους μετουσιώνονται σε αγωνία για τους αγαπημένους τους και μια λέξη πλέον μένει για να στοιχειώσει για πάντα τις ψυχές τους:

Γιαρντίμ θα πει “βοήθεια”, αλλά είναι και το μυθιστόρημα της Μικρασίας, οι θρύλοι και οι μύθοι της Ανατολής.

Μια περιπέτεια που δεν τελειώνει, ακόμα κι όταν πέφτει η κόκκινη αυλαία της.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2010, 516 σελ.

Άσωτοι έρωτες – Χρήστος Ναούμ

Άσωτοι έρωτες


Ένα επείγον τηλεφώνημα στον υπουργό Πολιτισμού Βρασίδα Μπουρμά προκαλεί μεγάλη αναστάτωση: η σύζυγός του Νάντια, γνωστή ψυχίατρος των Αθηνών, έχει απαχθεί. Ο γιος του Αιμίλιος, ένας όμορφος, αργόσχολος νέος, επιδίδεται αμέσως σε εναγώνια αναζήτηση, αλλά τον ερωτεύεται ο υπαστυνόμος που αναμειγνύεται στην έρευνα. Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο έπειτα από μία καταδίωξη, έναν χωρισμό και πολλές άλλες συνωμοσίες της μοίρας.

Το «πολιτικό» τοπίο συμπληρώνουν ο συμβουλάτορας του υπουργού και διαβόητο μούτρο του παρασκηνίου, η χυμώδης Κρητικιά ιδιαιτέρα του και μια δαιμόνια δημοσιογράφος από την Αραβία. Γιατί όμως όλοι αυτοί, αντί να τον στηρίξουν, τον καταβαραθρώνουν; Τι κρύβεται πίσω από τις μίζες και τις υποσχέσεις; Ποιο το μέλλον της Νάντιας και ποιος ο ρόλος της περπατημένης τραβεστί Μπεμπέ;

Η τραγελαφική ιστορία ενός σύγχρονου εθνοπατέρα, που αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων στην εποχή της κρίσης.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014, 352 σελ.

Γυμνός σε κοινή θέα – Χρήστος Ναούμ

Γυμνός σε κοινή θέα


Ο ποιητής μεταμορφώνεται σε αερόστατο και ανακαλύπτει την ερωμένη του σε χώρα εξωτική. Η κυρία Μαίρη κυνηγάει ερωτικές στιγμές στην Αίγυπτο, στην «αγκαλιά του ποταμού». Το πλοίο «Μαριωρή» γίνεται αντικείμενο ερωτικού πόθου. Η Φελίντα Τσέτουλα γοητεύεται από άντρες που όχι μόνο επαγγέλλονται το θάνατο, αλλά μπορεί και να πεθάνουν. Ο Φλορίν και η Σορίνα αναζητούν στην Ελλάδα το όνειρο. Ο άρρωστος συγγραφέας σκιαγραφεί το πορτρέτο της αναγνώστριάς του. Η Μπερτούλα Πεζικού παραπαίει ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Ο Αδάμ και η Εύα με διαφορετική ματιά. Το λικέρ του θανάτου, το τέρας και η πεντάμορφη, η πανσέληνος του Αυγούστου και τα δεινά που αυτή μπορεί να επιφέρει.

Διηγήματα για τον έρωτα και το θάνατο, για ανθρώπους που προσπαθούν να ζωντανέψουν τους έρωτές τους, για πρόσωπα που βιώνουν το πάθος και την παραφορά ξεπερνώντας τα όριά τους, φτάνοντας συχνά μέχρι το τέλος.

Διηγήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016, 160 σελ.

Ασκήσεις θανάτου – Χρήστος Ναούμ

Ασκήσεις θανάτου


Σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας αδειάζει ένα μαγαζί δίπλα από ένα γραφείο τελετών. Ο ιδιοκτήτης του γραφείου και γνωστός μαφιόζος κ. Σήφης μετατρέπει το άδειο μαγαζί σε μπουζουξίδικο. Στην ιστορία εμπλέκεται επίσης, ένας άλλος γοητευτικός ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών ο Ερρίκος, ο οποίος ανταγωνίζεται και προσπαθεί να αρπάξει την «δουλειά», με κάθε μέσο απ τον Σήφη. Τα πρόσωπα που περιβάλλουν τους δυο άνδρες είναι μια θεούσα γραμματέας, μια λαϊκή τραγουδίστρια, ένας ηλικιωμένος μπράβος και μια πομάκα τραβεστί. Τον γοητευτικό «απατεώνα» πλαισιώνει η αδερφή της γραμματέας, η Τερέζα, μια σέξι κι όμορφη γυναίκα. Στο μπουζουξίδικο, τα πρωινά γίνονται «προγραμματισμένες» ψεύτικες κηδείες για «όσους» θέλουν να ζήσουν την εμπειρία του θανάτου τους. Σε αυτό το «πρότζεκτ» και κατόπιν προτροπής του ψυχολόγου της, συμμετέχει η πομάκα τραβεστί, η οποία προκαλεί μεγάλη αναστάτωση με τα σχέδια της. Στο μεταξύ, η απαγωγή της θεούσας γραμματέας προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση κι αλλάζει τα σχέδια των «μαφιόζων-ιδιοκτητών». Κανείς δεν εμπιστεύεται κανένα, αφού οι πάντες υπονομεύονται μεταξύ τους προκαλώντας ένα «αλαλούμ», στο τέλος του οποίου η λύση έρχεται αιφνιδιαστικά κι απρόβλεπτα. Ο θάνατος γίνεται εμπορεία κι ευκαιρία πλουτισμού από ανθρώπους άπληστους, υπερόπτες κι ανόητους, όπως συμβαίνει συνήθως και με ανθρώπους της «Εξουσίας». Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία, όπου σατιρίζει τους ανθρώπους, που πλουτίζουν σε βάρος, όσων επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια.

Θεατρικό έργο, Εκδόσεις Όστρια, 2016, 78 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Όστρια, Εκδόσεις Όταν