Χρήστος Νομικός

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χρήστος Νομικός γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά δηλώνει με καμάρι ότι κατάγεται από την Αμοργό, την οποία επισκέπτεται τακτικά. Είναι οικονομολόγος εξειδικευμένος σε θέματα Εσωτερικού Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Ποιότητας. Γράφει ποίηση από τα νεανικά του χρόνια. Οι «Άγγελοι του Αρχιπελάγους» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή που αποφάσισε να μοιραστεί με ένα ευρύτερο κοινό. Το «Ανθόμερος» είναι η δεύτερη ποιητική του συλλογή που εκδίδεται από τις εκδόσεις Πνοή, η οποία περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, δεκαπέντε ποιήματα από τις νεανικές του γραφές, στην ενότητα «Πορεία». «Το πέρασμα στην Αμοργό» είναι η πρώτη του απόπειρα να εκφραστεί σε πεζό λόγο.
Μυθιστορήματα
Το πέρασμα στην Αμοργό (2022), Εκδόσεις Πνοή

Ποίηση
Άγγελοι του Αρχιπελάγους (2017), Εκδόσεις Πνοή
Ανθόμερος (2019), Εκδόσεις Πνοή

Το πέρασμα στην Αμοργό – Χρήστος Νομικός

Το πέρασμα


Ο Νικήτας Δεσποτίδης, πετυχημένος δικηγόρος της Αθήνας, αποφασίζει να γυρίσει ύστερα από πολλά χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αμοργό. Στο πέρασμά του αυτό θα συναντήσει όλες τις παιδικές του μνήμες, τους ανθρώπους, τις εικόνες και τα αρώματα από την πατρίδα του και τα νεανικά του χρόνια. Παράλληλα όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκέψη και τη νοσταλγία της πρώτης του αγάπης. Είναι όμως μόνο η σκέψη και η νοσταλγία, ή μήπως η πρώτη αυτή αγάπη είναι ζωντανή και παρούσα, έτοιμη να του θυμίσει τα όσα αγνά και πολύτιμα αρνήθηκε για χάρη μιας «πετυχημένης» ζωής και καριέρας;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2022, 180 σελ.

Ανθόμερος – Χρήστος Νομικός
Στη δεύτερη εκδοτική του προσπάθεια ο Χρήστος Νομικός μας κοινοποιεί και πάλι τρεις ενότητες ποιημάτων του.
Η πρώτη -πορεία- αφορά νεανικές γραφές που δημιουργήθηκαν στα χρόνια από το 1980 έως το 1993. Στη δεύτερη και την τρίτη ενότητα περιλαμβάνονται ποιήματα που γράφτηκαν από το 2014 έως το 2018, στις γνωστές -κατά κανόνα- έμμετρες φόρμες με αντικείμενα που αγγίζουν μια γκάμα συναισθηματικών και πνευματικών αναζητήσεών του.

Ποίηση, Εκδόσεις Πνοή, 2019, 78 σελ.

Άγγελοι του Αρχιπελάγους – Χρήστος Νομικός
Στη γαλήνη του αρχιπελάγους
ας ταξιδέψουμε κι απόψε
Μια σταγόνα θάλασσα
Δάκρυ των ανέμων
Σε ουράνια κύματα μιας πατρίδας
Γαλάζιας και μαβιάς
Που στέρεψε τα βήματα της επιστροφής μας
Διαβάτες
Διαβάτες του απείρου

Η ποιητική συλλογή «Άγγελοι του Αρχιπελάγους» χωρίζεται σε τρεις επιμέρους ενότητες: Αιγαίου φτερουγίσματα, Αρκεσίνη και Ελένη. Είναι ένα ταξίδι ψυχής στο αιγαιοπελαγίτικο φως, στους δρόμους των παραδοσιακών γραφών μπολιασμένων με την προσδιορισμό του νόστου στην προσμονή της επιστροφής.

Ποίηση, Εκδόσεις Πνοή, 2017, 100 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πνοή