Χρήστος Σαμπανίδης

Χρήστος Σαμπανίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χρήστος Σαμπανίδης γεννήθηκε το 1964 στο Μόντρεαλ του Καναδά από Ελληνες μετανάστες.
Το 1966 επέστρεψε στην Ελλάδα, στη Σπάρτη όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στη Ρουμανία, στη Σχολή Φυσικής Αγωγής του Βουκουρεστίου. Από το 1989 ζει μόνιμα στην Κρήτη και εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε σχολεία της περιοχής του Ηρακλείου. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα “Γλυκειά μου θλίψη”, Ηράκλειο 2009 και τη συλλογή διηγημάτων “Ο καθρέπτης”, Ηράκλειο 2012.
Μυθιστορήματα
Γλυκειά μου θλίψη (2009), Ιδιωτική έκδοση
Ξεκαλοκαιριάζοντας στον ποταμό (2015), Εκδόσεις Θίνες
Ο Δάσκαλος και το Μπλε (2022), Ταξιδευτής

Διηγήματα
Ο καθρέπτης (2012), Ιδιωτική έκδοση

Ο Δάσκαλος και το Μπλε – Χρήστος Σαμπανίδης

Ο Δάσκαλος


Ο Αντρέας είναι δάσκαλος Φυσικής Αγωγής και εργάζεται σε σχολεία της επαρχίας του Ηρακλείου.

Εκτός απ’ την αγάπη του για τα παιδιά λατρεύει τη θάλασσα. Ένας μεγάλος έρωτας, μια καλή φιλία, το παρεάκι του μ’ έναν δάσκαλο κι έναν πλασιέ με τα συνεχή αλληλοπειράγματα και την αδυναμία τους στο αλκοόλ καθώς και το κλίμα που επικρατεί στο σύλλογο διδασκόντων του ενός σχολείου απ’ αυτά στα οποία υπηρετεί, μονοπωλούν το ενδιαφέρον του.

Το καλοκαίρι του 2015 θα σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις που θα αλλάξουν τη ζωή του.

Ένα βιβλίο για την μοναξιά και τα αδιέξοδα της σύγχρονης ζωής αλλά και ένας ύμνος της αλληλεγγύης, της αγάπης για τους καρπούς της φύσης καθώς και της αγάπης.

Μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2022, 232 σελ.

Ξεκαλοκαιριάζοντας στον ποταμό – Χρήστος Σαμπανίδης

Ξεκαλοκαιριάζοντας


Καλοκαίρι 2013, στις εκβολές ενός ποταμού, μια παρέα από ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων ανακαλύπτει τις μικρές “ανέξοδες” χαρές που προσφέρει απλόχερα η παραλία. Άνθρωποι κάνουν σέρφινγκ, παίζουν ρακέτες, ψαρεύουν, συζητούν και μοιράζονται μεταξύ τους τα όνειρα, τις ανησυχίες τους για το αβέβαιο μέλλον, την αγάπη για την καθημερινότητα. Άνθρωποι που συμβιώνουν άλλοτε αρμονικά και άλλοτε όχι με τον κύκνο, τους γλάρους, τις νυχτερίδες, τα νερόφιδα και τα αδέσποτα της παραλίας. Η αμεριμνησία του καλοκαιριού διαρρηγνύεται από περιστατικά που σημαδεύουν βίαια τις ψυχές των συνδαιτυμόνων στα αυτοσχέδια γλέντια με την άφθονη ρακή.
Η κρίση καραδοκεί.

Κεντρικά πρόσωπα είναι ένας καθηγητής και ένας περιπλανώμενος-άστεγος με τους σκύλους του, που δένονται με στενή φιλία μέσα από το αναπάντεχο που τους επιφυλάσσει το τέλος του καλοκαιριού.

Μυθιστόρημα, Θίνες, 2015, 232 σελ.

Ο καθρέπτης – Χρήστος Σαμπανίδης

Ο καθρέπτηςΣυλλογή διηγημάτων


Ο γιος του συνέχισε να κουβαλά μέσα του τον καθρέπτη, στοιχείο που τον κρατούσε δέσμιο του χθες. Στην αρχή ήταν δύσκολο να ξεφύγει κι υιοθετούσε τα πρέπει και τις αξίες του πατέρα του. Σιγά – σιγά ο καθρέπτης έσπαζε κι ο Πέτρος απομακρυνόταν απο το χθες. Ωστόσο, ορισμένα κομμάτια γυαλιού, παρέμειναν στον καθρέπτη για να του θυμίζουν έντονα τον καφετζή.

Διηγήματα, Ιδιωτική έκδοση, 2012, 224 σελ.

Γλυκειά μου θλίψη – Χρήστος Σαμπανίδης

Γλυκειά μου θλίψη


Ένα μυθιστόρημα που ξεχωρίζει, λόγω της έντονης αντικονφορμιστικής προσωπικότητας του κεντρικού ήρωά του. Ένα οδοιπορικό μιας εσωτερικής πάλης για τη ζωή και τις χάρες της.

Μυθιστόρημα, Ιδιωτική έκδοση, 2009, 372 σελ.

Πηγές: Biblionet, Θίνες, Ταξιδευτής