Χρήστος Σάνος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χρήστος Σάνος γεννήθηκε στη Νίκαια Αττικής και έλαβε την εγκύκλια μόρφωση σε σχολεία του Αγίου Ιωάννου Ρέντη και του Μοσχάτου.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Ιταλία, στο Πανεπιστήμιο Universita’ Degli Studi di Napoli ‘’L’ Orientale’’, και έλαβε το πτυχίο του με άριστα. Είναι έγγαμος με την Ιταλίδα ζωγράφο Carla Perleonardi, με την οποία απέκτησε δύο γιούς. Έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Ποιητικούς Διαγωνισμούς και ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί και δημοσιευτεί σε Λογοτεχνικά περιοδικά και Ποιητικές Ανθολογήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι μέλος της ΔΕΕΛ (Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών), της ΠΕΛ (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών) και του Διεθνούς Πολιτιστικού Συλλόγου ”Dante Alighieri” Αθηνών.
Ποίηση
Το πεπρωμένο (2019), Αγγελάκη Εκδόσεις
Η ποίηση της καθημερινότητας (2020), Δρόμων
Ο νέος Οδυσσέας (2021), Δρόμων

Αφηγήσεις
Η αδελφή ψυχή (2018), Αγγελάκη Εκδόσεις

Ο νέος Οδυσσέας – Χρήστος Σάνος

Ποιητικό αφήγημα


Αυτό το βιβλίο είναι κομμάτι μιας ζωής, που ξεκίνησε μέσα απ’ τα σοκάκια της κατοχικής Καλλιθέας κι απλώθηκε σ’ ένα ατέλειωτο ταξίδι.
Με το ψαλίδι στο χέρι ο νέος Οδυσσέας γύρισε τον κόσμο και συγκέντρωσε εμπειρίες και γνώσεις. Βρέθηκε σε κρουαζιερόπλοια για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μετανάστης στη μεταπολεμική Γερμανία, κουρέας στη Νότιο Αφρική και τη Ροδεσία την περίοδο του Απαρτχάιντ, οικογενειάρχης στις ΗΠΑ, αλλά και λαθρεπιβάτης στο ταξίδι της επιστροφής.

«…Η γιαγιά μου, μού είχε ευχηθεί να κάνω ό,τι αγαπώ.
Ποτέ, με τίποτα, να μην συμβιβαστώ.
Με το ψαλίδι συντροφιά,
το λέω κυριολεκτικά,
όλο τον κόσμο γύρισα,
κανόνες αυστηρούς δεν τήρησα.
Λουλούδια γυναικεία, ποτέ μου δεν διατήρησα.
Άλλα απλά τα έκοψα κι άλλα απλά τα μύρισα…»

Ποίηση, Δρόμων, 2021, 120 σελ.

Η ποίηση της καθημερινότητας – Χρήστος Σάνος
Αγώνας ενάντια στη λήθη το παρόν πόνημα, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει προβληματισμούς κι αντιπαραθέσεις μεταξύ των αναγνωστών του. Ωστόσο, δεν

πρέπει να θεωρηθεί μόνον ως μια ποιητική συλλογή με την κλασική σημασία του όρου, αλλά να διαβαστεί κυρίως σαν ένα έργο που περιγράφει κι αφηγείται ποιητικά την καθημερινότητά μας τη δεκαετία 2009-2019. Υπό αυτήν την έννοια, προσωπικά βιώματα κι εμπειρίες, εντυπώσεις, ερεθίσματα, ανθρώπινες σχέσεις, πολιτικές καταστάσεις, πρόσφατες αναμνήσεις, συνήθειες και πράξεις που μας απασχολούν καθημερινά, αποτέλεσαν την έμπνευση για τη συγγραφή του παρόντος έργου. Άλλοτε με λιτό, ανάλαφρο τρόπο και χιούμορ κι άλλοτε με σατιρικό, σαρκαστικό κι

αιχμηρό τρόπο γραφής, το έργο τούτο, χωρισμένο σε τρεις ενότητες, περιγράφει την καθημερινότητα της δεκαετίας 2009-2019, φέρνει στην επιφάνεια απλά ή σύνθετα γεγονότα και κυρίως ”θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων” δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα του αναγνώστη όσον αφορά τη δεκαετία των μνημονίων.

“Verba volant, scripta manent”.

Ποίηση, Δρόμων, 2020, 110 σελ.

Το πεπρωμένο – Χρήστος Σάνος

Ποιήματα και ποιητικά αφηγήματα


Κάποια πράγματα, απ’ όσα μας συμβαίνουν, ευχάριστα ή δυσάρεστα, καλά ή κακά, θετικά ή αρνητικά, θεωρώ ότι είναι κάθε άλλο παρά τυχαία.
Πρόσωπα που εμφανίζονται στη ζωή μας ξαφνικά, άτομα που μόλις συναντήσαμε, νιώθουμε ότι χρόνια τα γνωρίζουμε, ολάκερη ζωή.
Σχέσεις με ανεξήγητη οικειότητα, με δυνατά αισθήματα, με έντονα και βαθιά συναισθήματα, με άμεση και ισχυρή σεξουαλική έλξη, γνωστές ως καρμικές.
Καταστάσεις που δημιουργούνται και μας αναγκάζουν να αλλάξουμε ή να μεταβάλουμε τον τρόπο σκέψης μας.
Όλα γίνονται για κάποιο συγκεκριμένο λόγο.
Στην αρμονία του σύμπαντος κόσμου, τίποτα δεν γίνεται τυχαία.
Τα πάντα είναι προδιαγεγραμμένα.
Μέσα μας υπάρχει καταγεγραμμένο, από τη μέρα που γεννιόμαστε, όλο το Θεϊκό Δίκαιο.
“Ειμαρμένη εστίν ο του Κόσμου Λόγος”

Ποίηση, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2019, 100 σελ.

Η αδελφή ψυχή – Χρήστος Σάνος

Ποιητικό αφήγημα


Μια αληθινή ιστορία νεανικής αγάπης μεταξύ δύο φοιτητών, ενός Έλληνα και μιας Ιταλίδας, που διαδραματίστηκε στη Νάπολη της Ιταλίας κατά τη δεκαετία του ’70.
Πρόκειται για ένα ελκυστικό και ευχάριστο αισθηματικό ποιητικό αφήγημα, γραμμένο με ειλικρίνεια, ιδιομορφία και χιούμορ, που αγγίζει κάθε ευαίσθητη ψυχή.

Αφηγήσεις, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2018, 176 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις, Δρόμων