Χρήστος Τσιτσιριδάκης

Χρήστος Τσιτσιριδάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χρήστος Τσιτσιριδάκης ζει στην Αθήνα και σπουδάζει φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Το έργο «Στη Σφενδόνη» είναι το πρώτο δηµοσιευµένο µυθιστόρηµά του. Στα κείµενά του κυριαρχούν οι εικόνες της πόλης στην οποία µεγάλωσε και η νοσταλγία του λυρισµού της παιδικής αθωότητας που η γενιά του στερήθηκε βίαια στα δύσκολα χρόνια της ελληνικής κρίσης. Η θεµατολογία του υλικού που µεταχειρίζεται, αντλεί από απρόσµενες πηγές και πασχίζει να ισορροπήσει ανάµεσα στα πρότυπα της λογοτεχνίας αφ’ ενός και της κριτικής µατιάς του φιλοσοφικού λόγου αφ’ ετέρου. Εύχεται η ανανέωση της ελληνικής λογοτεχνίας να συµπορευτεί µε την πολλά υποσχόµενη νέα γενιά των καλλιτεχνών που αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια.
Μυθιστορήματα
Στη Σφενδόνη (2022), Εκδόσεις Πηγή

Στη Σφενδόνη – Χρήστος Τσιτσιριδάκης

Στη ΣφενδόνηΈρωτας, εξέγερση και εκδίκηση
στους δρόμους της Αθήνας


Μετά από µία αποτυχηµένη πολιτική πορεία που σχεδόν του κόστισε τα πάντα, ο Χρήστος Ατρείδης επιστρέφει µυστικά στην Αθήνα. Εκεί, βρίσκει την Ελλάδα υπνωτισµένη από την επίπλαστη ασφάλεια ενός αστυνοµούµενου καθεστώτος που έχει βαφτίσει τον εαυτό του «δηµοκρατία». Οι παλιοί του σύντροφοι έχουν αλλοτριωθεί από την παρανοµία, ο µεγάλος του έρωτας έχει παγιδευτεί σε έναν γάµο-βιτρίνα, ενώ ο παιδικός του φίλος βασανίζεται από τα προσωπικά του αδιέξοδα, εγκλωβισµένος στις αναµνήσεις ενός περασµένου εφηβικού καλοκαιριού που τον σηµάδεψε.

Η επιστροφή του νεαρού ιδεολόγου µε τις φλογερές ιδέες θα πέσει σαν βότσαλο στα ήρεµα νερά της καθηµερινότητάς τους, γεννώντας οµόκεντρους κύκλους ταραχής που θα εξαπλωθούν προς τα έξω µε ανυπολόγιστες συνέπειες. Καθώς η δράση της αντιστασιακής οργάνωσης στην οποία συµµετέχει γίνεται όλο και πιο τολµηρή και αµφιλεγόµενη, ο Χρήστος Ατρείδης θα παραδοθεί για άλλη µια φορά στο όνειρο της εξέγερσης και της κοινωνικής αλλαγής.

Μα, σαν άλλος τραγικός ήρωας, αθόρυβα, θα κυνηγήσει και τον κρυφό σκοπό που τον έφερε πίσω στην πατρίδα: να πάρει ολέθρια και ολοκληρωτική εκδίκηση από τον άνθρωπο που κατέστρεψε την οικογένειά του…

Αντλώντας έµπνευση από την αφήγηση της «Ορέστειας» και διαδραµατιζόµενο σε µία εναλλακτική µετεµφυλιακή Ελλάδα, προϊόν ιστορίας και µυθοπλασίας, το φιλοσοφικό μυθιστόρημα ”Στη Σφενδόνη” ενώνει σαν γέφυρα τη λογοτεχνία, την πολιτική και τη φιλοσοφία, παραδίδοντας µία σπουδή στο πορτρέτο του σύγχρονου ανθρώπου.

Φιλοσοφικό μυθιστόρημα

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2022, 384 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή