Χρήστος Κ. Ζαμπούνης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χρήστος Κ. Ζαμπούνης γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη.
Ο πατέρας του διετέλεσε Δήμαρχος Βέροιας, ενώ ο παππούς του αλλά και ο προπάππος του ήταν Δήμαρχοι Πολύγυρου Χαλκιδικής. Το 1980 αποφοίτησε από τη Σχολή Ξεναγών της Αθήνας και το 1984 από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Είναι κάτοχος DΕΑ Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Ρaris II, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο John Hopkins της Washington. Από το 1980 έως το 1993 εργάστηκε ως ξεναγός. Το 1986 ξεκίνησε να δημοσιογραφεί ως ανταποκριτής ελληνικών περιοδικών στη Γαλλία, όπως “Τα Πρόσωπα”, “ΈΝΑ”, “Γυναίκα”, “Κλικ”, “Ταχυδρόμος”, “Εικόνες”. Στη συνέχεια υπήρξε ανταποκριτής της “Γραμμής Α.Ε.” και του “Ελεύθερου Τύπου” στο Παρίσι.
Το 1991 άρχισε να δημοσιογραφεί σε γαλλικά έντυπα όπως τα “Point de Vue”, “Figaro Magazine” και “Paris Match”. Επίσης συνεργάστηκε με φωτοειδησιογραφικά πρακτορεία όπως το Gamma Press, Sigma Press και το GLMR. Μετά από 15 χρόνια παραμονής στη Γαλλία, επέστρεψε το 1999 στην Ελλάδα και για δύο περίπου χρόνια ανέλαβε την ουμπαρουσίαση της εκπομπής Ρrive στο τηλεοπτικό κανάλι Μega.
Το 1997 ίδρυσε σε συνεργασία με την αδερφή του, Αυγή Ζαμπούνη, τον εκδοτικό οίκο «Φερενίκη», ο οποίος έχει εκδώσει πάνω από 150 τίτλους 100 περίπου συγγραφέων. Το 2000 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του περιοδικού “Life & Style” έως το 2010. Από το 2005 έως το 2010 διετέλεσε σύμβουλος εκδόσεως του “Hello”, ενώ από το 2005 έως το 2012 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Από το 2012 έως το 2016 αρθρογραφούσε στα «Παραπολιτικά» και τη «Freddo». Το 2017 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, ενώ από το 2018 συνεργάζεται με το μηνιαίο περιοδικό Mancode και την Βραδυνή της Κυριακής.
Έχει συγγράψει 16 βιβλία: «Βασιλική Οικογένεια της Ελλάδος», «Πούρα Αβάνας», «Love», «Savoir Vivre», «Ο Γάμος», «Ματαιότητες», «Έλληνας Τζέντλεμαν», «Ωραίες Φράσεις», «Savoir Vivre Για Παιδιά», «Watch your manners in Greece», «Ιστορίες ενός Παιδήλικα», «Το Savoir Vivre του καπνιστή… και άλλες ιστορίες ενήλικου πάθους», «Το Savoir Vivre του καλού μαθητή» σε συνεργασία με την Αλίκη Κοσμίδου, «Τάβλι,Τύχη;Tέχνη;», «Τάμα στη Μύκονο» και «ΠΑΟΚ αφού». Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Μυθιστορήματα
Ματαιότητες (2007), Φερενίκη
Τάμα στη Μύκονο (2016), Φερενίκη
Τάμα στην Πάτμο (2019), Φερενίκη

Βιογραφίες
Η βασιλική οικογένεια της Ελλάδος (1998), Φερενίκη

Πεζογραφία
Τα πούρα Αβάνας (2000), Φερενίκη

Δοκίμια-Μελέτες-Εθιμοτυπίες-Αποφθέγματα
Savoir vivre (2002), Φερενίκη
Love (2002), Φερενίκη
Watch your Manners in Greece (2003), Φερενίκη
Ο γάμος (2005), Φερενίκη
Ο Έλληνας Gentleman (2006), Φερενίκη
Savoir Vivre – 2 τόμοι (2007), Πρώτο Θέμα
Savoir Vivre για παιδιά (2010), Φερενίκη
Το Savoir Vivre του καπνιστή… (2014), Φερενίκη
ΠΑΟΚ αφού (2016), Φερενίκη

Αφηγήσεις-Μαρτυρίες
Ιστορίες ενός παιδήλικα (2012), Φερενίκη

Συλλογικά έργα
Το Savoir Vivre του καλού μαθητή (2011), Φερενίκη

Τάμα στην Πάτμο – Χρήστος Κ. Ζαμπούνης
Είναι όμορφη. Εκείνο το είδος ομορφιάς από το οποίο δυσκολεύεσαι να τραβήξεις τα μάτια σου από πάνω της. Όταν, όμως, σε κοιτάει η ίδια, χαμηλώνεις αυτομάτως το βλέμμα, όπως κάνουν οι γιαγιάδες στην εκκλησία. Έχει αγωνία και ένταση η ματιά της. Άλλοι θα το εξελάμβαναν ως S.O.S βοηθείας, άλλοι, πιο οξυδερκείς, ως σαφή ένδειξη ψυχικής διαταραχής. Η Δάφνη, αυτό είναι το όνομα της, σταύρωσε τα πόδια και άναψε ένα τσιγάρο. Ήταν ψιλόλιγνη και, όπως συμβαίνει συνήθως με τις καλοσχηματισμένες που δεν έχουν λόγο να κρύψουν κάτι, ελαφρώς ενδεδυμένη. Ένα παρεό κάλυπτε ασύμμετρα το ένα πόδι μέχρι το γόνατο, και άφηνε έκθετο το άλλο πόδι εώς τον άνω γοφό. Ίσως να είχε ντυθεί έτσι για μένα. Ίσως πάλι όχι.
Με φόντο το νησί της Αποκαλύψεως μία ιστορία μυήσεως, έρωτα και αναζητήσεως της χαμένης νιότης. Που ξανακερδίζεται.

Μυθιστόρημα, Φερενίκη, 2019, 212 σελ.

ΠΑΟΚ αφού – Χρήστος Ζαμπούνης
Γράφουμε συνήθως βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε. Παρακολουθώντας τους εορτασμούς για τα 90 χρόνια του Δικέφαλου Αετού διεπίστωσα την έλλειψη μιας έκδοσης που να προσεγγίζει το ασίγαστο πάθος και τις ανησυχίες του λαού του ΠΑΟΚ. Ιστορία, ύμνοι, συνθήματα, ανέκδοτα, ο ΠΑΟΚ στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στο θέατρο, στη δημοσιογραφία, ΠΑΟΚτσήδες από όλο το κοινωνικό φάσμα, οι σύνδεσμοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο στρατηγός Μανάβης και άλλα κεφάλαια μαυρόασπρου ενδιαφέροντος περιγράφονται στο παρόν πόνημα με εγκυκλοπαιδικό πνεύμα αλλά και χιουμοριστική διάθεση. Ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για φίλους και αντιπάλους.

Ιστορία Ποδοσφαίρου, Φερενίκη, 2016, 294 σελ.

Τάμα στη Μύκονο – Χρήστος Κ. Ζαμπούνης
Με φόντο την Ελλάδα της κρίσης εκτυλίσσεται ένα ερωτικό αστυνομικό θρίλερ. Εμπνευσμένο από οικείες καταστάσεις, πρόσωπα και πράγματα, το “Τάμα στη Μύκονο” αποτελεί μια σκληρή αποτύπωση της εποχής, όπου οι δυνάμεις του καλού έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά τα προσωπικά αδιέξοδα των πρωταγωνιστών. Ποιος θα επικρατήσει τελικά; Πώς το βάσανο που βιώνει η χώρα έχει μεταφερθεί στις ψυχές των κατοίκων της; Μπορεί να είναι ο έρωτας καταφύγιο; Μέχρι πού έχει φτάσει η διαφθορά και ποιοι αντιστέκονται σ’ αυτήν; Στην παράδοση της κοινωνικής μυθιστοριογραφίας, ο Χρήστος Ζαμπούνης επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα ήθη μιας τρεκλίζουσας κοινωνίας που ζει οριακά στο χείλος της αβύσσου.

Μυθιστόρημα, Φερενίκη, 2016, 333 σελ.

Το Savoir Vivre του καπνιστή – Χρήστος Κ. Ζαμπούνης

…και άλλες ιστορίες ενήλικου πάθους


Σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός μαλώνει με τον άλλο μισό για το πού και το εάν θα καπνίζει. Σε μια χώρα -ίσως τη μόνη παγκοσμίως- όπου ουδείς αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Σε μια χώρα, τέλος, όπου η έννοια της ελευθερίας συχνά συγχέεται με την ασυδοσία, υπάρχει μια αδήριτη ανάγκη να ισχύσουν ορισμένοι κανόνες καλής συμπεριφοράς, ώστε να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, αλλά και να μη θίγονται ουσιαστικά ατομικά δικαιώματα.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή και παρακολουθώντας την εξέλιξη των ηθών σε σχέση με το κάπνισμα, ο Χρήστος Ζαμπούνης επιχειρεί μια ανατροπή στα κλισέ που έχουν οδηγήσει στην τρέχουσα αντικαπνιστική υστερία.

Εθιμοτυπία, Φερενίκη, 2014, 80 σελ.

Ιστορίες ενός παιδήλικα – Χρήστος Κ. Ζαμπούνης
Ένας πατέρας αντάρτης της Ε.Π.Ο.Ν. και μια πλειάδα εστεμμένων, ο αδάμαστος λαός του Π.Α.Ο.Κ. και το οξύμωρο του έλληνα τζέντλεμαν, το επαρχιώτικο στίγμα και η μεγαλοαστική ολοκλήρωση, μια μητέρα uber alles κι ένας ανιψιός-διάδοχος που έλυσε το δυναστικό, η καλοσύνη των φίλων και ο εχθρικός κόσμος της τηλοψίας, διάττοντες εγχώριοι αστέρες και στέρεοι σταρ του Χόλυγουντ, νεανικοί έρωτες κι ύστεροι γάμοι, η πομφόλυξ του lifestyle και η εμμονή στην αριστοκρατία, Στις “Ιστορίες ενός Παιδήλικα” ο Χρήστος Ζαμπούνης ακτινογραφεί τη ζωή ενός παιδιού που ενηλικιώνεται, με τη ματιά ενός ενήλικα που παραμένει παιδί, εστιάζοντας στις αντιθέσεις, ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι, το έχειν και το υπάρχειν. Τελικώς, μήπως είχε δίκαιο ο πρίγκιπας της Σαλίνα στο Γατόπαρδο, όταν υποστήριζε ότι, “πρέπει τα πράγματα ν’ αλλάζουν για να μείνουν ίδια;”
“…Αλλά τα ερωτήματα δεν σταμάτησαν να με κατακλύζουν, θα εκθείαζα τον εαυτό μου, όπως γίνεται συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ή θα έδειχνα και τη σκοτεινή του πλευρά; Θα έθιγα πρόσωπα και πράγματα ή θα κρυβόμουν πίσω από τους κανόνες των καλών τρόπων που διεκήρυττα σ’ ένα άλλο μου βιβλίο, το “Savoir Vivre”; Τέλος, θα απεκάλυπτα “καλά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα”, όπως ο Ρίκι Μάρτιν που ομολόγησε ότι είναι ένας “ευτυχής gay άνδρας”, ή θα υπέκυπτα στην πεπατημένη της λειάνσεως των γωνιών;”

Αφηγήσεις, Φερενίκη, 2012, 428 σελ.

Savoir Vivre για παιδιά – Χρήστος Κ. Ζαμπούνης
Όπως σημειώνει στον πρόλογο ο συγγραφέας, «δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος ανατροφής των παιδιών, διότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και κάθε γονεύς επίσης. Μπορούμε όμως να συγκεντρώσουμε μία σειρά από κοινώς αποδεκτούς κανόνες».
Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνεται ένα σύνολο συμβουλών προς τα παιδιά, με γνώμονα την καθαριότητα, τη σωστή συμπεριφορά, την ασφάλεια κ.λπ. Τα κείμενα είναι σύντομα, γραμμένα σε απλή γλώσσα, και βασίζονται στη λογική «τι κάνουμε, τι δεν κάνουμε και γιατί». Το υλικό συνοδεύεται από ευφάνταστη, ολοσέλιδη εικονογράφηση του Αντωνάκη Χριστοδούλου, με απεικόνιση του σωστού και του λάθους, ώστε το περιεχόμενο να μπορεί να αφομοιώνεται εύκολα από τον παιδικό νου.
Ένας διασκεδαστικός οδηγός καλής συμπεριφοράς για τα παιδιά, ένας ευχάριστος τρόπος διαπαιδαγωγήσεως για τους γονείς. Το ιδανικό δώρο για τα Χριστούγεννα.
Eικονογράφηση: Αντωνάκης Χριστοδούλου

Εθιμοτυπία, Φερενίκη, 2010, 88 σελ.

Ματαιότητες – Χρήστος Κ. Ζαμπούνης

Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα


Όταν ο κραταιός εφοπλιστής Αγαμέμνων Σταθάκης συναντά σε ένα κοσμικό πάρτι την ξανθιά τηλεπαρουσιάστρια Κατερίνα Λαγού, δεν μπορεί να φανταστεί πως ένα απλό, συνηθισμένο φλερτ θα ανατρέψει τη ζωή του. Το επερχόμενο σκάνδαλο εντείνεται από την εμφάνιση ενός αδίστακτου παπαράτσι, του Μανώλη Ασπρογένη και διανθίζεται από πρόσωπα τα οποία συνθέτουν έναν υπαρκτό μικρόκοσμο.
Για έναν ολόκληρο χρόνο οι “Ματαιότητες” δημοσιεύονταν σε συνέχειες στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”. Στην παράδοση της κοινωνικής μυθιστοριογραφίας ο Χρήστος Ζαμπούνης εμπνέεται από τη σύγχρονη αθηναϊκή ζωή και παραδίδει μια εύστοχη, σκληρή πλην παιχνιδιάρικη χαρτογράφησή της.

Μυθιστόρημα, Φερενίκη, 2007, 180 σελ.

Savoir Vivre – Χρήστος Κ. Ζαμπούνης
Ποια είναι τα ανεπίτρεπτα λάθη στο τραπέζι;
Τι κάνουμε εάν ξεχάσουμε το όνομα ενός ανθρώπου που θέλουμε να συστήσουμε;
Τι φοράμε, πού και πότε;
Ποια είναι η σειρά προβαδίσματος;
Πώς πρέπει να φερθούμε σε μια τηλεοπτική εκπομπή;
Πού και πότε δίνουμε φιλοδώρημα;
Πώς συμπεριφερόμεθα στον χώρο εργασίας;
Σ’ αυτά και άλλες τρεις χιλιάδες ερωτήματα, που καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής, από τη γέννηση έως το τέλος, απαντά το παρόν εγχειρίδιο. Ένας σύγχρονος οδηγός, προσαρμοσμένος στην ελληνική πραγματικότητα, που αποδεικνύει ότι οι καλοί τρόποι δεν είναι ψυχαναγκασμός, αλλά ο ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει η ζωή μας καλύτερη.

Εθιμοτυπία, 1ος τόμος, Πρώτο Θέμα, Φερενίκη, 2007, 256 σελ./Εθιμοτυπία, 2ος τόμος, Πρώτο Θέμα, Φερενίκη, 2007, 256 σελ.

Ο Έλληνας Gentleman – Χρήστος Κ. Ζαμπούνης
Ο Έλληνας τζέντλεμαν υπάρχει και είναι αποδεδειγμένα αρχαίας ελληνικής καταγωγής. Τον αναγνωρίζουμε με άλλο όνομα βεβαίως ως “άριστο” στα κείμενα του Αριστοτέλη – με υπέρτατη αξία την αρετή -, τον διακρίνουμε στις βιογραφίες των “Βίων Παραλλήλων” του Πλουτάρχου, τον προσδιορίζουμε μέσα από μια σειρά ρητών: “Νους υγιής εν σώματι υγιή”, “Γνώθι σ’ αυτόν”, “Σπεύδε βραδέως”.
Τον ξανασυναντάμε όμως και σήμερα. Σε ευγενή αθλήματα όπως η μπιρίμπα ή το τάβλι, σε κοινωφελείς δραστηριότητες όπως το γήπεδο ή το καζίνο, να γονατίζει για να κάνει πρόταση γάμου ή να φυλάει σκοπιά στα σύνορα. Ο Χρήστος Ζαμπούνης συνθέτει το προφίλ του σύγχρονου Έλληνα, που δεν θέλει μόνο να φαίνεται “Κύριος”, αλλά και να είναι.

Εθιμοτυπία, Φερενίκη, 2006, 183 σελ.

Ο γάμος – Χρήστος Κ. Ζαμπούνης
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του “Savoir Vivre”, ο Χρήστος Ζαμπούνης επιστρέφει με ιδέες, προτάσεις αλλά και τους κανόνες ενός γάμου. Πρόκειται για το απόλυτο εγχειρίδιο για όσους ετοιμάζονται για τη μεγάλη μέρα της ζωής τους, αλλά και για όσους θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα έκαναν όλα σωστά. Από την πρόταση γάμου μέχρι το ταξίδι του μέλιτος, το βιβλίο περιγράφει τις διαδικασίες με κάθε λεπτομέρεια και πληροφορεί τους ενδιαφερομένους για τους συμβολισμούς των επιλογών τους. Μαρτυρίες προσωπικοτήτων και δημοσιογραφικές πληροφορίες προσδίδουν μία επιπλέον ενδιαφέρουσα διάσταση στο κείμενο.

Εθιμοτυπία, Φερενίκη, 2005, 304 σελ.

Watch your Manners in Greece – Christos K. Zampounis
The reader will discover how to throw flowers at the “bouzoukia”without blinding the singers, how to not outstay his/her welcome when staying as a guest at somebody’s house or yacht, how to flirt without receiving a dirty look or a slap from a hot-blooded Greek, how to use his/her hands when eating at a taverna and many other fun and enlightening tips which we believe will help a visitor to adjust.

Mετάφραση: Christianna Lambrou

Εθιμοτυπία, Φερενίκη, 2003, 137 σελ.

Love – Χρήστος Κ. Ζαμπούνης
Eικονογράφηση: Καρολίνα Ροβύθη

Αποφθέγματα, Φερενίκη, 2002

Savoir vivre – Χρήστος Κ. Ζαμπούνης
Ποια είναι τα ανεπίτρεπτα λάθη στο τραπέζι;
Τι κάνουμε εάν ξεχάσουμε το όνομα ενός ανθρώπου που θέλουμε να συστήσουμε;
Τι φοράμε, πού και πότε;
Ποια είναι η σειρά προβαδίσματος;
Πώς πρέπει να φερθούμε σε μια τηλεοπτική εκπομπή;
Πού και πότε δίνουμε φιλοδώρημα;
Πώς συμπεριφερόμεθα στο χώρο εργασίας;
Σ’ αυτά και άλλες τρεις χιλιάδες ερωτήματα, που καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής, από τη γέννηση έως το τέλος, απαντά το παρόν εγχειρίδιο. Ένας σύγχρονος οδηγός, προσαρμοσμένος στην ελληνική πραγματικότητα, που αποδεικνύει ότι οι καλοί τρόποι δεν είναι ψυχαναγκασμός, αλλά ο ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει η ζωή μας καλύτερη.

Εθιμοτυπία, Φερενίκη, 2002, 436 σελ.

Τα πούρα Αβάνας – Χρήστος Κ. Ζαμπούνης
Στολίζουν το στόμα αξιοσέβαστων κυρίων, απατεώνων και σικ νέων, πολύ σικ για να είναι αθώοι. Δρέπουν δάφνες στα γραφεία των μάνατζερς, στα εστιατόρια πολυτελείας, στα σαλόνια και τις δεξιώσεις. Σύμβολα κομψότητος για τους μεν ή επιδείξεως για τους δε, αντιπροσωπεύουν την ακριβή εναλλακτική λύση στο βλαβερό τσιγάρο. Η αρχή της χιλιετίας στην Ελλάδα -όπως και αλλού- θα είναι το δίχως άλλο πούρινη.

Πεζό, Φερενίκη, 2000, 218 σελ.

Η βασιλική οικογένεια της Ελλάδος – Χρήστος Κ. ΖαμπούνηςΒιογραφία, Φερενίκη, 1998, 191 σελ.

Πηγές: Biblionet, Φερενίκη, Πρώτο Θέμα

Please wait...