Σπούδασε ψυχολογία, ετυμολογία και ιστορία. Είναι συγγραφέας-ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας (πρώην Ναυτικός Ε.Ν.) με εξειδίκευση σε θέματα και μελέτες που αφορούν την ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα. Έχει αναπτύξει αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα, εκδίδοντας βιβλία και δημοσιεύοντας περισσότερα από 200 άρθρα-μελέτες, μονογραφίες και αναλύσεις σε περιοδικά του ειδικού Τύπου, σε πανεπιστημιακά περιοδικά καθώς και σε περιοδικά που εκδίδουν ειδικευμένοι φορείς όπως το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ). Έχει μετάσχει σε ελληνικά και ξένα ντοκυμαντέρ καθώς και σε ημερίδες, διαλέξεις και συνέδρια [μεταξύ άλλων στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ), Σχολή Διοικήσεως Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΕΠΝ), Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), Σχολή Διαβιβάσεων (ΣΔΒ), καθώς και στο Πανεπιστήμιο PULTUSK Academy of Humanities της Πολωνίας]. Έχει τιμηθεί κατά καιρούς με βραβεία κι επαίνους για την έρευνά της στη Ναυτική Ιστορία. Είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του ιστολογίου Περί Αλός www.perialos.blogspot.gr., μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων (ΕΛΣΥΒ), του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών “Κορύβαντες” και του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος (ΝΜΕ).
Έχει την πολύ όμορφη ιστοσελίδα: Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου – Συγγραφεύς-Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας.
Όσο το χρώμα είναι νωπό (1998), Φιλιππότη
Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία-Ναυτική τέχνη-Λεξικά
Λάμια η περίφημη εταίρα (2003), Γεωργιάδης – Βιβλιοθήκη των Ελλήνων
Στοιχεία αρχαίου ελληνικού ναυτικού δικαίου (2005), Γεωργιάδης – Βιβλιοθήκη των Ελλήνων
Λεξικό αρχαίων ελληνικών ναυτικών όρων (2014), Historical Quest
Η πειρατεία στην αρχαία Ελλάδα (2017), Historical Quest
Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (2021), Historical Quest
Συλλογικά έργα
Ο πόλεμος στη θάλασσα κατά την αρχαιότητα (2009), Περισκόπιο
Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Ένα μοναδικό βιβλίο που προσεγγίζει τον άνθρωπο, την ανδρεία, τον πατριωτισμό, την αυταπάρνηση, την μοναξιά, την συναδελφικότητα, ακόμη και τον φόβο που μακριά από αγαπημένους είναι προσηλωμένος στο καθήκον για την πατρίδα και υπερήφανος που υπηρετεί στα Υποβρύχια. Η συγγραφέας σκάβει βαθειά με ευαισθησία και διακριτικότητα, ερευνά και αναδεικνύει τον άνθρωπο που δίνει ζωή στα σίδερα, στις μηχανές, στα όπλα. Ασφαλώς «Η Ζωή στα Υ/Β του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της βιβλιογραφίας που αφορά στην ιστορία των Υποβρυχίων μας.
Αντιναύαρχος Γ. Δεμέστιχας ΠΝ
Επίτιμος Αρχηγός Στόλου
Η ζωή των ναυτικών μέσα στα υποβρύχια του Β παγκοσμίου είναι συναρπαστική, επικίνδυνη και μια αχαρτογράφητη ιστορία. Η συγγραφέας προσεγγίζει με σεβασμό τον αθέατο κόσμο τους και απαντά σε όσα θα θέλαμε να μάθουμε. Από τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης μέχρι την αγωνία της πολεμικής αναμέτρησης.
Χρίστος Βασιλόπουλος
Ιστορία, Ναυτική τέχνη και επιστήμη, Historical Quest, 2021, 224 σελ.
Η πειρατεία στην αρχαία Ελλάδα – Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Η πειρατεία στoν αρχαίο ελληνικό κόσμο δεν υστερεί σε τίποτε (οργάνωση, τακτικές κλπ.) από το σύγχρονο αυτό φαινόμενο. Πειρατεία ασκείται και σήμερα, με πειρατές να δρουν ακόμη σε πολλές περιοχές της γης, όπως στον κόλπο του Άντεν, κόλπο Γουϊνέας, Στενά Ινδονησίας κλπ. Οι πειρατές των εν λόγω περιοχών είναι άρτια οργανωμένοι, με επίπεδα ιεραρχίας και δεν αρκούνται μόνο στην ευκαιριακή αρπαγή αγαθών αλλά προχωρούν σε κατάληψη του σκάφους και εν συνεχεία στην απαίτηση λύτρων για απελευθέρωση του πληρώματος. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Σομαλίας (κόλπος Άντεν), οι πειρατές αιτιολογούν τις ενέργειές τους ισχυριζόμενοι την παράνομη αλιεία ξένων αλιευτικών (το οποίο είναι αληθές) εντός των υδάτων τους, αλλά και άλλους λόγους. Δεν παύουν όμως οι πράξεις τους να είναι παράνομες, βίαιες και να προκαλούν ανησυχία και δέος στα πληρώματα των πλοίων που διαπλέουν τις εν λόγω περιοχές.
Το βιβλίο της Κρίστυ Ε. Ιωαννίδου συνιστά μια ευχάριστη συγγραφική έκπληξη, καθώς βρίθει πολλών και ποικίλων παραδειγμάτων ασκήσεως πειρατείας, τα οποία επιλέχθηκαν και σταχυολογήθηκαν από την μελέτη αρχαίων κειμένων, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει μια πλούσια όσο και λεπτομερή ανάλυση του διαχρονικού αυτού φαινομένου. Η πληθώρα παραπομπών σε αρχαίες και σύγχρονες μελέτες διευκολύνουν τον κάθε ενδιαφερόμενο για περαιτέρω αναζήτηση στοιχείων. Η έρευνα που έχει διεξάγει η συγγραφεύς σχετικά με το άγνωστό στο ευρύ κοινό ζήτημα της ναυταπάτης στην αρχαία Ελλάδα (αξίζει να σημειωθεί ότι και η πειρατεία συνιστά μορφή ναυταπάτης) είναι εξίσου εντυπωσιακή όσο και ενδιαφέρουσα και αποτελεί παγκοσμίως μοναδική έρευνα για το φαινόμενο αυτό στο πλαίσιο της εξεταζόμενης ιστορικής περιόδου. Τέλος, τα σύντομα αλλά ενδεικτικά παραδείγματα ανδρών, που άσκησαν πειρατεία καθώς και οι αναφορές στα επώνυμα θύματά τους, ενισχύουν την θεματογραφία του βιβλίου χαρίζοντας μια ευχάριστη έκπληξη στον αναγνώστη.
Ιστορία, Πειρατές, Historical Quest, 2017, 164 σελ.
Λεξικό αρχαίων ελληνικών ναυτικών όρων – Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Ερμηνευτικό, ετυμολογικό, εγκυκλοπαιδικό
Όταν για πρώτη φορά βρέθηκα στο χώρο του Εμπορικού Ναυτικού, είχα να αντιμετωπίσω εκτός από μια δύσκολη και επίπονη εργασία κι ένα λεξιλόγιο εντελώς άγνωστο σε μένα, γεμάτο από βαρύγδουπες και ακατανόητες λέξεις, οι οποίες ηχούσαν παράξενα στα αυτιά μου. Κι όμως αυτές οι λέξεις και οι εκφράσεις σχημάτιζαν μια κωδικοποιημένη γλώσσα που έπρεπε όχι μόνο να μάθω πολύ γρήγορα, αλλά και να τη χρησιμοποιώ στην καθημερινότητα.
Η αντίδρασή μου ήταν δικαιολογημένη. Δεν υπάρχουν άραγε αντίστοιχες ελληνικές λέξεις ικανές για να εκφράσουν αυτό το συνονθύλευμα ξενόγλωσσων όρων επί των οποίων επιμένει να γαντζώνεται αγογγύστως η σύγχρονη ναυτιλία μας;…
(από το Σημείωμα της συγγραφέως)
Ναυτική τέχνη και επιστήμη, Ορολογία, Historical Quest, 2014, 26 σελ.
Στοιχεία αρχαίου ελληνικού ναυτικού δικαίου – Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Ο πλοίαρχος
Μια μελέτη ικανή να βοηθήσει τον ιστορικό, τον μελετητή, τον ναυτικό και γενικά τον αναγνώστη να γνωρίσει, εν μέρει, στοιχεία από το ναυτικό δίκαιο της αρχαίας Ελλάδας και να εκτιμήσει τον κυβερνήτη της αρχαιότητας.
Ναυτικό δίκαιο, Γεωργιάδης-Βιβλιοθήκη των Ελλήνων, 2005, 118 σελ.
Λάμια η περίφημη εταίρα – Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Το πρόσωπο πίσω από την λάμψη του μεγάλου στρατηγού
Στο έργο αυτό δίδεται αδρά η μορφή του περίφημου παλικαριού της ελληνιστικής εποχής, του Δημητρίου του Πολιορκητού, αλλά και όλο το ιστορικό πλαίσιο με πολλή ακρίβεια, σεβασμό απόλυτο στις πηγές και λεπτομέρειες και πληροφορίες εν πολλοίς άγνωστες, όχι μόνο στο ευρύτερο φιλομαθές αλλά και ειδικό κοινό. Η μορφή της Λάμιας, φωτίζεται από το φως των ιστορικών πηγών και της έρευνας της συγγραφέως
Ιστορία και κριτική, Γεωργιάδης-Βιβλιοθήκη των Ελλήνων, 2003, 103 σελ.
Όσο το χρώμα είναι νωπό – Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Μπροστά στην κρυστάλλινη διαφάνεια του άδειου ποτηριού δεν άφηνε τον εαυτό της να σκεφτεί τον ζωγράφο πού τόσο καιρό στέκονταν γυμνή μπροστά του να την χαϊδεύει μονάχα με την σκέψη και την τερπνή ματιά του κάθε πού την αποτύπωνε με τόση μαεστρία πάνω στο μουσαμά. Όχι. Δεν ήθελε να αισθάνεται λύπη. Δεν θα ‘ταν εξάλλου λογικό. Η λύπη είναι το κύημα που σαλεύει στα σπλάγχνα της στερήσεως και της απώλειας ενώ εκείνη βρίσκεται τώρα σ’ ένα μονοπάτι γεμάτο ζωή, όνειρα και φως…
Μυθιστόρημα, Φιλιππότη, 1998, 130 σελ.
Πηγές: Biblionet, Historical Quest, Γεωργιάδης-Βιβλιοθήκη των Ελλήνων, Φιλιππότη