Χρύσα Μαρδάκη

Λογοτέχνες
Η Χρύσα Μαρδάκη γεννήθηκε στον Βόλο και κατοικεί στην Ευξεινούπολη Μαγνησίας.
Εργάστηκε ως καθηγήτρια κοινωνιολόγος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διετέλεσε Υποδιευθύντρια και Διευθύντρια στο Γενικό Λύκειο Αλμυρού.
Το 2014 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, με τον τίτλο “Λίγο πιο πάνω από τον Παγασητικό, λίγο πιο κάτω από την Όθρυ”.
Το 2016 εκδόθηκε η δεύτερη ποιητική της συλλογή, με τίτλο “Όσα ξέρω για τους ανθρώπους”, ενώ το 2018 εξέδωσε “Το Περιβόλι της Ελληνικής Μυθολογίας”, συλλογή παιδικών ποιημάτων, για την οποία απέσπασε σε διαγωνισμό παιδικής λογοτεχνίας τον Έπαινο της “Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς” το 2017.
Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς ποίησης και έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα με ποίηση και πεζό λόγο.

Η ημέρα της εξόδου – Χρύσα Μαρδάκη

“Η ημέρα της εξόδου” αποτελείται από εννέα αφηγηματικούς μονόλογους, με πρωταγωνιστές τέσσερις γυναίκες, τέσσερις άντρες κι ένα λιθάρι. Στην πραγματικότητα είναι οι σκέψεις, οι μνήμες, οι προβληματισμοί, τα συναισθήματα και οι ανησυχίες, οι προσδοκίες και οι αποφάσεις που μπορεί κάποιος να εκμυστηρεύεται ή να μοιράζεται με έναν φίλο ή και με κάποιον άγνωστο ακόμα.

“Πέστε πως δεν σας μίλησα καθόλου. Πέστε πως φανταστήκατε την κουβέντα μας ή πως την ονειρευτήκατε το κλάσμα δευτερολέπτου που κατάκοπη γείρατε για λίγο το κεφάλι στη στάση του λεωφορείου. Όμως γιά ρίξτε μια ακόμη ματιά σ’ αυτά τα ερείπια. Ποιοι τα έχτισαν; Ποιοι τα έζησαν; Ποιοι τα έριξαν; Γιατί χτίστηκαν και γιατί γκρεμίστηκαν; Πορεύονται κι αυτά μαζί μας μέσα στον χρόνο, μας συντροφεύουν, μοιράζονται μαζί μας τις μικρές και τις μεγάλες μας στιγμές, ρουφούν αμίλητα στο γήινο κορμί τους το αίμα και το δάκρυ μας, τη μυρωδιά και την ηχώ της φωνής μας, τ’ αγγίζουμε και γίνονται δέρμα μας στα δάχτυλά μας! Κι άξαφνα! Ο χρόνος μάς πάει αλλού κι εκείνα μένουν πίσω, με τις δαχτυλιές ακόμα τυπωμένες στον μουχλιασμένο σοβά”.

Διηγήματα, Carpe Librum, 2020, 254 σελ.

Διηγήματα
Η ημέρα της εξόδου (2020), Carpe Librum
77 views