Χρύσα Βλάχου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χρύσα Βλάχου γεννήθηκε στη Λακωνία και ζει στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στη σχολή Νομικών-Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ και στη συνέχεια στο Φιλολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Εργάζεται ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Ποιήματά της και κριτικά σημειώματα για την ποίηση έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, και συλλογικούς τόμους. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές: Τροπή, εκδ. Θερμαϊκός 2012, Εν ώρα λήθης, εκδ. Θερμαϊκός 2013, Η ταραχή του νόστου, εκδ. Θερμαϊκός 2015, Παραφορά και αυτοπάθεια, εκδ. Ρώμη 2017, Όστρια-οι ενδιάμεσες του ανέμου σιωπές, εκδ. Θερμαϊκός 2017, ΣχεδιΆσματα, εκδ. Θερμαϊκός 2019 κι ένα βιβλίο με δοκίμια για την ποίηση: Μίτος εκηβόλου ματιάς, Δοκίμια για την ποίηση, εκδ. Ρώμη 2021. Έχει τιμηθεί με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου-ης ποιητή-ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη 2012 και με το Βραβείο Finalist and honorable mention στον Μεσογειακό διαγωνισμό ποίησης στη Ρώμη 2021.
Ποίηση
Τροπή (2012), Θερμαϊκός
Εν ώρα λήθης (2013), Θερμαϊκός
Η ταραχή του νόστου (2015), Θερμαϊκός
Παραφορά και αυτοπάθεια (2017), Ρώμη
Όστρια (2017), Θερμαϊκός
ΣχεδιΆσματα (2019), Θερμαϊκός
Της σκουριάς και της ανέμης (2022), Κουκκίδα

Δοκίμια-Μελέτες
Μίτος εκηβόλου ματιάς (2021), Ρώμη
Από το Ίλιον στις Μυκήνες. Παρα-μυθικές συνεκφορές & Γυναικών Μονόλογοι (2022), Ρώμη

Συλλογικά έργα
Ξένων αιμάτων τρύγος (2014), Γαβριηλίδης
Ο ποιητής Ορέστης Αλεξάκης (2018), Κουκκίδα
Ανθολογία ποιητών 2015-2017 (2018), 24 γράμματα
Θεσσαλονίκης ποιήτριες τρεις (2019), Κουκκίδα

Βραβεία-Διακρίσεις
Τροπή – Βραβείο Ποίησης “Μαρία Πολυδούρη” Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή – Δήμος Καλαμάτας (2013)

Της σκουριάς και της ανέμης – Χρύσα Βλάχου

Της σκουριάςΠοίηση


ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΟΡΕΜΑ
Παράτολμο το φόρεμα στην άκρη της καρέκλας. Κυκλοφορεί επιδειξίας ουρανός. Πετά λάσπη και σύννεφα. Κι ένα γκριζόμαλλο ελάφι για σφαγή σαν ημισέληνο κορμί που καταπίνει την ηχώ του. Το σώμα λείπει από το φόρεμα. Η καρέκλα, απ’ τη βεράντα. Ένα πεινασμένο σκυλί ψαχουλεύει στις τσέπες. Βγάζει κόκκαλα απ’ το υγρό του στόμα. Κάθε κενότητα του πλήρους, διασπάται. Απερίφραστα.
Έως
Αύριο.

Ποίηση, Κουκκίδα, 2022, 77 σελ.

ΣχεδιΆσματα – Χρύσα Βλάχου
Με το αρχέγονο στοιχείο της αγριότητας, ως εσωτερική σχέση ψυχικών ποιοτήτων η Χρύσα Βλάχου
προσεγγίζει τη δυνατότητα συνάντησής μας με ήχους και σχεδιάσματα ως κραυγές και σιωπές σημείων.

Είναι ένα παιχνίδι με τη στιγμή και τη διάρκεια, με τον ελιγμό και την ευθύτητα, στις ρίζες της οποίας γεννιέται μια βαθιά απόκλιση.

Το ποίημα με τίτλο “Συλλογική απάθεια” προάγει μια αντίδραση στη βία μέσω της ενσωμάτωσης
αλλότριων μορφών, ο “Αλυσιτελής πόθος” απαντά στη θνητότητα, “Το ταξίδι της λέξης” επισκοπεί το
νόημα της σάρκας, “ο Ξένος” αυτονομείται και εισέρχεται σε χώρο όπου οι άνθρωποι πασχίζουν να
συναρθρωθούν, να βρουν τη σχέση με το σώμα τους. Δεν είναι η δύναμη της αντανάκλασης που φωτίζει τα πρόσωπά τους αλλά η δύναμη της ετερογενούς διάλυσης, της ασάφειας ή της απάθειας στην οποία έχουν περιέλθει.
“και μόνο όταν αγαπηθούν τα ρούχα μας, θα πάψεις να μπερδεύεσαι στου Ιππόλυτου την πείνα.”
Άγγελος Γαβρής, Φιλόλογος

Ποίηση, Θερμαϊκός, 2019, 104 σελ.

Παραφορά και αυτοπάθεια – Χρύσα ΒλάχουΠοίηση, Ρώμη, 2017, 76 σελ.

Όστρια – Χρύσα Βλάχου

Οι ενδιάμεσες του ανέμου σιωπές


“Σιωπές που σπάνε από “ατίθασους καβαλάρηδες”, “εξόριστους μαντατοφόρους” και τη φωνή της μάνας “τρέξε να μαζέψεις απ το σχοινί τους σκοτωμένους ακροβάτες”. Το νέο βιβλίο της Χρύσας Βλάχου έρχεται να υπενθυμίσει πως η ποίηση κάνει τη σιωπή ήχο και τον ήχο εικόνα. Στίχοι δυνατοί, βγαλμένοι από το πάντρεμα της χαρακτηριστικής γραφής της Χρύσας Βλάχου με φιλοσοφία και ρομαντισμό, με την αίσθηση του χρόνου είτε ως μνήμη είτε ως απλό θόρυβο λεπτοδείκτη. Υπερρεαλιστικές εικόνες χρωματίζουν τον νότιο άνεμο που έρχεται να σπάσει τη σιωπή μας”.
Άγγελος Γαβρής
Φιλόλογος-Δημοσιογράφος

Ποίηση, Θερμαϊκός, 2017, 64 σελ.

Η ταραχή του νόστου – Χρύσα Βλάχου
“Ταξίδι με τρένο. Ακουμπισμένη στο παράθυρο. Ψιθυρίζω μια λέξη. Η λέξη γίνεται τοπίο…”

Στο τρίτο κατά σειρά έργο της, με τίτλο “Η ταραχή του νόστου”, η ποιήτρια πραγματεύεται το ταξίδι της επιστροφής και τη σχέση του ανθρώπου μ’ αυτό. Μέσα από έντονη εικονοποιία, ψυχαναλυτικούς μονολόγους, αναγωγή στη φιλοσοφία και έντονη θεατρικότητα κάνει, ώστε το ταξίδι του αναγνώστη με αυτό της δημιουργού, να είναι κοινό. Ποιος ξέρει τι πρόκειται να ανακαλύψει κανείς στην πορεία…
Εξ άλλου, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο “…Ύστερα ψάχνουμε ποιο ζώο μας κατοικεί…”

Ποίηση, Θερμαϊκός, 2015, 88 σελ.

Εν ώρα λήθης – Χρύσα Βλάχου
Η νέα ποιητική συλλογή της Χρύσας Βλάχου “Εν ώρα λήθης” μας επισημαίνει τη σημαντικότητα της λήθης στη διαδικασία της γραφής ως στοιχείο αρχέγονης διαμάχης, ολότητας, και απόκρυψης. Μας παρασύρει στη διαπίστωση πως μέσω της μνήμης τα βιώματά μας γίνονται παράσταση, μέσω της λήθης γίνονται αφήγηση. Το απροσδόκητο υπολανθάνει και παραμορφώνει ό,τι δεν μας αποκαλύπτεται. Μνήμη και λήθη επενεργούν στην ποιητική στιγμή και κατ’ επέκταση στη ζωή μας. Στις ποιητικές αφηγήσεις νιώθουμε ότι αυτό που διενεργείται έξω από εμάς, γίνεται ταυτόχρονα εσωτερική περιπέτεια. Κοινωνική, φιλοσοφική ποίηση με έντονο στοιχείο ρομαντισμού, αυτή η ποιητική συλλογή έρχεται να μετουσιώσει την καθημερινότητά μας με στίχους, ποιήματα και ποιητικές αφηγήσεις.

Ποίηση, Θερμαϊκός, 2013, 80 σελ.

Τροπή – Χρύσα Βλάχου
Η ποιητική συλλογή “Τροπή” δεν αναφέρεται στην τροπή των πραγμάτων. Δεν έχει σχέση με την υλιστική υπάρξή μας. Είναι μια πρόταση γαι τη φυγή από το αδιέξοδο. Μια ποιητική κραυγή που μας βγάζει από το λήθαργο στερεότυπων μοτίβων. Μια ποιητική συλλογή που καινοτομεί και δεν διστάζει να μας εκθέσει σε μεγάλα ερωτήματα της σχέσης ποίησης-φιλοσοφίας.
Η ποιητική συλλογή “Τροπή” περιέχει ποιήματα που έχουν γραφεί στη δεκαετία 2001-2011.

Βραβείο Ποίησης “Μαρία Πολυδούρη” Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή – Δήμος Καλαμάτας 2013

Ποίηση, Θερμαϊκός, 2012, 56 σελ.

Πηγές: Biblionet, Θερμαϊκός, Ρώμη, Κουκκίδα