Χρύσα Ξουραφά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χρύσα Ξουραφά γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στον τομέα του Εμπορικού Δικαίου. Εργάζεται ως δικηγόρος. Το 2015 συμμετείχε στο πρώτο Studio Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Εθνικού Θεάτρου. Το 2017 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Σοκόλη το έργο της “Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία”, το οποίο ανέβηκε στο Ίδρυμα Κακογιάννη τη θεατρική περίοδο 2017-2018. Επίσης, για λογαριασμό της μεγάλης φιλοζωικής οργάνωσης Save a Greek Stray, έγραψε το παιδικό θεατρικό έργο “Βύρων”, ένας αδέσποτος σκύλος χωρίς τον άνθρωπό του, το οποίο κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Σοκόλη.
Θεατρικά έργα
Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία (2017), Σοκόλη
Βύρων (2019), Σοκόλη
Ευσέβιος και Φλορεστάν (2022), Σοκόλη

Δοκίμια-Μελέτες
Το domain name και οι προϋποθέσεις αναγωγής του σε διακριτικό γνώρισμα (2006), Σάκκουλας Αντ. Ν.

Ευσέβιος και Φλορεστάν – Χρύσα Ξουραφά

ΕυσέβιοςΦωνές και ήχοι στο μυαλό
του Ρόμπερτ Σούμαν


Την 27η Οκτωβρίου του 1854 ο Ρόμπερτ Σούμαν αποπειράται να αυτοκτονήσει πέφτοντας από τη Γέφυρα των Πλοίων στον Ρήνο. Λίγο πριν πέσει, «εμφανίζονται» ο Ευσέβιος και ο Φλορεστάν, τα δύο alter ego του, οι φωνές που άκουγε από νεαρή ηλικία, και του προτείνουν να οργανώσουν και οι τρεις μαζί μια συναυλία νέων στην Αθήνα.

Εάν για κάποιους παρουσιάζουν ενδιαφέρον η άνοδος και η δημιουργία είτε η πτώση και η κατάθλιψη του σπουδαίου σκηνοθέτη, θα άξιζε να σταθεί κανείς, έστω και μία φορά, σε εκείνες τις ενδιάμεσες στιγμές, τις στιγμές που αγωνίστηκε. Για όλα. Και είτε κέρδισε είτε έχασε.

Ελληνικό Θέατρο

Θεατρικό, Σοκόλη, 2022, 48 σελ.

Βύρων – Χρύσα Ξουραφά
Ένας αδέσποτος σκύλος χωρίς τον άνθρωπό του
Εάν ήθελε κανείς να μιλήσει με τα λόγια μεγάλων προσωπικοτήτων για τη σχέση ανθρώπων και ζώων, θα αναφερόταν σίγουρα στον Μαχάτμα Γκάντι: “Το μεγαλείο ενός λαού και η ηθική εξέλιξή του μπορεί να κριθεί από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα του”. Εάν ήθελε να μιλήσει ειδικότερα για τους σκύλους, θα αναφερόταν σίγουρα στον Μίλαν Κούντερα: “Οι σκύλοι είναι η επαφή μας με τον παράδεισο. Δεν ξέρουν ούτε κακία, ούτε φθόνο, ούτε δυσφορία”. Και τέλος, εάν ήθελε να πείσει κάποιον για την αξία των παραμυθιών και των ιστοριών στην ανατροφή ενός παιδιού, θα χρησιμοποιούσε τα λόγια του ’λμπερτ Αϊνστάιν: “Εάν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Εάν θέλετε να είναι περισσότερο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια”.

Αλλά δεν χρειάζονται τόσο πολλά λόγια για κάτι τόσο αυτονόητο.

Το παρόν βιβλίο είναι μια προσπάθεια της Φιλοζωικής Οργάνωσης Save a Greek Stray, με δικά της απλά λόγια, αυτά που ακούει κάθε μέρα στις γειτονιές της Αθήνας, εκεί όπου μαζεύει και περιθάλπει αδέσποτα ζώα, εκεί όπου βρήκε και τον Βύρωνα, να κάνει σύμμαχό της στον αγώνα για την προστασία των ζώων τα παιδιά:
Οι τρεις κοπέλες στο Καταφύγιό μας αναρωτιούνται: “Την εγκατάλειψη των ζώων πώς θα νικήσουμε;”.
Και βρίσκουν την καλύτερη λύση: “Θα έχουμε τα παιδιά βοηθούς, θα συμμαχήσουμε”.

Η Save a Greek Stray, και όσοι εργάζονται σε αυτήν, ξέρουν βέβαια ότι δεν είναι τόσο απλό. Θα χρειαστούν και οι γονείς των παιδιών σε αυτόν τον αγώνα και οι δάσκαλοί τους στα σχολεία.
Σύμμαχοι λοιπόν;

Eικονογράφηση: Χαρά Γιασεμάκη

Παιδικό Θεατρικό, Σοκόλη, 2019, 72 σελ.

Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία – Χρύσα Ξουραφά
Το παρόν έργο δεν αποτελεί ερμηνεία της “Αντιγόνης” ή διασκευή. “Δανείζεται” την Αντιγόνη με απόλυτο σεβασμό και απεριόριστο θαυμασμό στο πρωτότυπο κείμενο, για να προτείνει μια άλλη στάση ζωής. Πιο ανθρώπινη, πιο τρυφερή. Και στο τέλος την επιστρέφει με λατρεία εκεί από όπου την πήρε. Στο πάνθεον των ηρώων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Θεατρικό, Σοκόλη, 2017, 80 σελ.

Το domain name και οι προϋποθέσεις αναγωγής του σε διακριτικό γνώρισμα – Χρ.Ξουραφά
Η παρούσα μελέτη υποβλήθηκε ως διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της 22-06-2004 μετά από εισήγηση των καθηγητών Νίκου Ρόκα, Ευάγγελου Περάκη και Αντωνίου Αντάπαση, μελών της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής, και σύμφωνη γνώμη των καθηγητών Δημητρίου Τζουγανάτου και Ηλία Σουφλερού και των λεκτόρων Λίας Αθανασίου και Αλεξάνδρας Μικρουλέα, οι οποίοι μαζί με τα μέλη της εισηγητικής επιτροπής αποτέλεσαν την επταμελή εξεταστική επιτροπή…

Μελέτη, Εμπορικό Δίκαιο, Σάκκουλας Αντ. Ν., 2006, 562 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σοκόλη, Σάκκουλας Αντ. Ν.

Please wait...