Χρυσή Μαρούση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χρυσή Μαρούση γεννήθηκε κι εξακολουθεί να ζει στην Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της.
Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική κι ακολούθησε σπουδές αγιογραφίας. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος από το 2010 και το παραμύθι της “Με νοιάζει, θέλω και μπορώ” έλαβε έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στα πλαίσια του 31ου πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού Αθηνών για το έτος 2012. Tο “Κάθε λαβύρινθος κρύβει μια εξώπορτα” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
Μυθιστορήματα
Κάθε λαβύρινθος κρύβει μια εξώπορτα (2017), Ownbook

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Με νοιάζει, θέλω και μπορώ (2018), Ownbook
Το Ζηλιάνιο (2023), 24 γράμματα

Το Ζηλιάνιο – Χρυσή Μαρούση

Το Ζηλιάνιο


Ένα μικρό ζιζάνιο φέρνει τα πάνω κάτω στην ήσυχη ζωή της μαμάς Τριανταφυλλιάς και των παιδιών της, όταν αποφασίζει να μετακομίσει μέσα στα πεταλάκια της μικρής Κοκκινούλας. Πρόκειται για το Ζηλιάνιο, το ζιζάνιο της ζήλιας, που κάνει το μικρό ανθάκι να συγκρίνει τον εαυτό του με το καμάρι της αυλής, την Κρεμεζένια, την μεγαλύτερή του αδελφή. Η σοφή μητέρα το ανακαλύπτει και αναλαμβάνει αμέσως δράση. Τι είναι τελικά το συναίσθημα της ζήλιας; Πώς αντιμετωπίζεται ένα Ζηλιάνιο; Το Ζηλιάνιο είναι ένα τρυφερό βιβλίο, στις σελίδες του οποίου μας περιμένουν ένα σωρό μηνύματα κι αλήθειες ζωής. Λέξη τη λέξη, παράγραφο την παράγραφο, απενοχοποιεί τη ζήλια κι αγκαλιάζει με κατανόηση όσους τη νιώθουν. Μεταποιούνται άραγε τα αρνητικά συναισθήματα; Ας μπούμε στην αυλή, να το ανακαλύψουμε παρέα με τους ήρωες μας.

Εικονογράφηση: Εμμανουέλα Κακαβιά

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, 24 γράμματα, 2023, 70 σελ.

Με νοιάζει, θέλω και μπορώ – Χρυσή Μαρούση
Τρεις βασιλιάδες που αδιαφορούν για το περιβάλλον. Η μητέρα Φύση που αγανακτεί. Ο Ουρανός, η Γη και η Θάλασσα που αναλαμβάνουν δράση. Μια αθώα τετράχρονη πριγκιποπούλα. Ένα δεκάχρονο ζωηρό πριγκιπόπουλο. Ένας αμφισβητίας δεκαπεντάχρονος έφηβος. Ένα μικρό χαριτωμένο πουλάκι, ένα ψαράκι που διψά για περιπέτεια κι ένα περήφανο ελάφι. Τι μπορεί να συμβεί όταν όλοι αυτοί οι ήρωες συναντηθούν με φόντο τρία μολυσμένα βασίλεια; Γεννιέται ένα όμορφο οικολογικό παραμύθι, που μας καλεί να ανακαλύψουμε στις σελίδες του τη μεγάλη περιπέτεια που μόλις ξεκινά.

Eικονογράφηση: Εμμανουέλα Κακαβιά

Παιδική λογοτεχνία, Ownbook, 2018, 32 σελ.

Κάθε λαβύρινθος κρύβει μια εξώπορτα – Χρυσή Μαρούση
Εγώ ήμουν ο Μινώταυρος. Εγώ κι η Αριάδνη. Απ’ την αρχή στα χέρια μου κρατούσα το μίτο και τη μοίρα του Θησέα, του δόλιου εαυτού μου. Δικός μου κι ο λαβύρινθος. Εγώ ήμουν ο λαβύρινθος. Εγώ τον κατασκεύασα, μόνος μου μπήκα μέσα, με αφέλεια αφέθηκα να περιηγηθώ στους διαδρόμους του. Δυο χρόνια. Πόσο απλό ήταν να βγω. Αν εμπιστευόμουν την Αριάδνη, αν δεν φοβόμουν τον Μινώταυρο, αν ελευθέρωνα τον μίτο. Αν ήξερα απλώς τότε πως κάθε λαβύρινθος κρύβει μια εξώπορτα…

Μυθιστόρημα, Ownbook, 2017, 456 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ownbook, 24 γράμματα