Χρυσούλα Κουμανίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χρυσούλα Κουμανίδου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παιδοακτινολογία. Εργάζεται ως Συντονίστρια Διευθύντρια στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Αγλαΐα Κυριακού”. Έχει συγγράψει βιβλία παιδιατρικής, ακτινολογίας και δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό άρθρων σ’ ελληνικά και διεθνή ιατρικά περιοδικά. Έχουν κυκλοφορήσει -από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη- οι ποιητικές συλλογές της “Επιλύχνια” (2011) και “Μυθωδίες” (2014).
Μυθιστορήματα
Η μαύρη κλωστή (2018), Ιωλκός

Ποίηση
Επιλύχνια (2011), Γαβριηλίδης
Μυθωδίες (2014), Γαβριηλίδης

Δοκίμια-Μελέτες-Παιδιατρική
Υπερηχογράφημα εγκεφάλου σε νεογνά και βρέφη (2010), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

Η μαύρη κλωστή – Χρυσούλα Κουμανίδου
“Η μαύρη κλωστή” της ηλικιωμένης Ισιδώρας τυλίγει -άλλοτε σφιχτά, άλλοτε χαλαρά- τις μνήμες, τις ενοχές, τις απουσίες, τις επιθυμίες, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις των οικείων της.
Πώς βίωσαν το θάνατό της· η εγγονή της, οι δύο γιοι της, ο αγαπημένος παιδικός της φίλος και η γυναίκα που τη φρόντιζε; Έξι μόνο μέρες απ’ τη ζωή τους, σε διάστημα ενάμισι έτους, συνθέτουν το ψηφιδωτό μίας δύσκολης, προσωπικής και διαπροσωπικής συνέχειας.
Μια λοξή νουβέλα, όπου το ονειρικό εμπλέκεται με το πραγματικό, το νηφάλιο με το παροξυσμικό, το αισθησιακό με το πένθιμο, το παρόν με το παρελθόν, στην προοπτική ανάδειξης του θανάτου ως την πιο αλλόκοτη εκδοχή της ζωής.

Mυθιστόρημα, Ιωλκός, 2018, 160 σελ.

Μυθωδίες – Χρυσούλα Κουμανίδου
ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ
Μήτε του ήχου
μήτε της σιωπής
κανενός δεν είμαι.

Κορίτσι-βάτραχος που δεν φιλήθηκε ποτέ είμαι.

Τα χρόνια μου ασβεστωμένα γκράφιτι
ένα πιάτο δειλινό η τροφή μου
στην ταβέρνα του εικοσιτετραώρου.
Σταγόνα βροχής που ο ήλιος στεγνώνει είμαι.

Για ένα ετοιμόρροπο ταβάνι ακύρωσα τον ουρανό
κι ούτε μία δασεία δεν ευδοκίμησε στο ποίημά μου.
Παραμύθι αδιήγητο είμαι.

Καημός έρχεται με ράμφος αρπαχτικού…

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2014, 64 σελ.

Επιλύχνια – Χρυσούλα Κουμανίδου
Ψυχή και Έρως
σφιχταγκαλιστηκαν
εις σκιάν μιαν
και αφανίστηκαν
από ήλιο κάθετο,
ενενήκοντα μοιρών.

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2011, 74 σελ.

Υπερηχογράφημα εγκεφάλου σε νεογνά και βρέφη – Χρυσούλα Κουμανίδου
Το υπερηχογράφημα του νεογνικού και βρεφικού εγκεφάλου αποτελεί στις μέρες μας μια ευρέως διαδεδομένη απεικονιστική μέθοδο. Η αφθονία και η ορθότητα των ανατομικών πληροφοριών, που παρέχονται, καθώς και η δυνατότητα διενέργειας της εξέτασης μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, μαζί με το μικρό κόστος της, έχουν καταστήσει το υπερηχογράφημα, την πρώτη απεικονιστική μέθοδο διερεύνησης του νεογνικού εγκεφάλου, ιδιαίτερα δε των προώρων και των λιποβαρών βρεφών. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της νευρολογίας και της νευροακτινολογίας έχουν ως αποτέλεσμα σε όλα τα παιδιατρικά Νοσοκομεία της Ευρώπης τα πρόωρα και κυρίως λιποβαρή νεογνά να εξετάζονται και να παρακολουθούνται υπερηχογραφικά ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο.
Το συγκεκριμένο πόνημα προσπαθεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο χώρο της Ελληνικής βιβλιογραφίας και συγκεκριμένα στην παιδιατρική ακτινολογία. Αποτελεί ένα άριστο εργαλείο
μάθησης για τον ακτινοδιαγνώστη και τον παιδίατρο που επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες της γνώσης του.
Το κείμενο του βιβλίου χωρίζεται σε επτά κεφάλαια, πολύ καλά δομημένα και εύκολα κατανοητά. Ξεκινώντας από τις βασικές απαραίτητες γνώσεις των υπερήχων και την υπερηχογραφική απεικόνιση του φυσιολογικού εγκεφάλου, ξετυλίγεται κατά τρόπο μεθοδικό και
διδακτικό, για να καταλήξει σε ένα βασικό για την Παιδιατρική και τη Νεογνολογία κεφάλαιο, αυτό
των συγγενών ανωμαλιών του εγκεφάλου.
Όλα τα κεφάλαια του βιβλίου είναι εμπλουτισμένα με μεγάλο αριθμό αντιπροσωπευτικών εικόνων-περιστατικών, σχεδιαγραμμάτων και αναφορών στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Στόχος του είναι να καταστήσει τον υπερηχογραφικό έλεγχο του εγκεφάλου περισσότερο οικείο στον ιατρικό χώρο, επειδή τα κέντρα εκμάθησης στην Ελλάδα είναι περιορισμένα, οι εξειδικευμένοι ιατροί λιγοστοί και η ζήτηση υπερηχογραφημάτων βρεφικού εγκεφάλου αυξημένη ακόμη και στον ιδιωτικό χώρο.

Παιδιατρική, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2010, 192 σελ.

Πηγές: BiblioNet, Γαβριηλίδης, Ιωλκός