Χρύσα Βελησσαρίου

Χρύσα Βελησσαρίου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χρύσα Βελησσαρίου είναι καθηγήτρια Φυσικής. Έχει ειδίκευση στη Φυσική Διαστήματος και είναι ερευνήτρια στις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση με σκοπό το Διδακτορικό. Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στην Εκπαίδευση. Ενεργό εκλεγμένο μέλος του Δήμου Λάρισας και με έντονη συνδικαλιστική δράση. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Επιλέχθηκε να διοργανώσει και να φιλοξενήσει εκδήλωση στην Ελλάδα για το National Beat Poetry Festival of USA 2015 από τους διοργανωτές του φεστιβάλ.

«Είμαι καθηγήτρια Φυσικής με ειδίκευση στη Φυσική Διαστήματος. Κάνω έρευνα στις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση με σκοπό το Διδακτορικό. Γνωρίζω Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.
Έχω εκδώσει δυο βιβλία ποίησης τις “Εποχές του Έρωτα” το 2012 με τις εκδόσεις BOOKSTARS και πρόσφατα το “Momenta Aurantia” με τις εκδόσεις ΑΛΛΩΣΤΕ. Ποιήματά μου έχουν εκδοθεί σε πολλές ελληνικές και ξένες ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά. Είχα την επιμέλεια σε δυο ελληνικές και δυο παγκόσμιες ανθολογίες. Υπό έκδοση μεταφράσεις Ελλήνων ποιητών. Το 2013 διοργάνωσα πανελλήνια ποιητική εκδήλωση για την ειρήνη με τρεις τηλεδιασκέψεις για τη World Poetry Canada and International.
Tο ίδιο και φέτος με θέμα τον Αρχαίο Αττικό Ελαιώνα ως σύμβολο ειρήνης. Το 2014 διοργάνωσα ποιητική εκδήλωση με την αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού με θέμα την ειρήνη για τους 100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή (100TPC) και φέτος μου ανατέθηκε η διοργάνωση του International Beat Poetry Festival στην Ελλάδα που πραγματοποίησα με διαδικτυακή εκδήλωση όπου συμμετείχαν 30 ποιητές.»
Ποίηση
Οι εποχές του έρωτα (2012), Bookstars-Γιωγγαράς
Momenta Aurantia (2015), Eκδόσεις Άλλωστε

Momenta Aurantia – Χρύσα Βελησσαρίου

Momenta Aurantia


Aurantio (Αουράντιο) είναι η λατινική λέξη για το πορτοκαλί. Δεν υπάρχει αρχαιότερη λέξη για το συγκεκριμένο χρώμα. Momenta Aurantia, Πορτοκαλί Στιγμές. Στιγμές αισιοδοξίας και ωριμότητας. Στιγμές μιας ανατολής και μιας δύσης. Η ομορφιά ενός μεγάλου έρωτα, αποκωδικοποιημένη σε αμφίδρομους λυτρωτικούς μονολόγους και σημαδιακές αναλαμπές της μνήμης.

Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου, από τον λογοτέχνη Φαίδωνα Θεοφίλου:
“Η Χρύσα Βελησσαρίου είναι μια ανερχόμενη ποιήτρια. Ήδη από το πρώτο της βιβλίο, («Οι Εποχές του Έρωτα») μας έδωσε δείγματα μιας δυναμικής ποιητικής και ποιοτικής γραφής. Και στο τωρινό της βιβλίο, το θέμα της είναι ο Έρωτας.

Ο ποιητικός λόγος της Βελησσαρίου, είναι στέρεος, ευθύβολος, σαρκαστικός, τρυφερός, βαθιά ερωτικός, με εναλλασσόμενες τις διακυμάνσεις των δραματικών εντάσεων, που κρατούν την αναγνωστική διάθεση σε διαρκή εγρήγορση.”

Ποίηση, Εκδόσεις Άλλωστε, 2015, 140 σελ.

Οι εποχές του έρωτα – Χρύσα Βελησσαρίου

Οι εποχές του έρωτα


Τι είναι ο Έρωτας; Μη Αρχαίος θεός;
Πόθος σαρκός; Αγάπη αβρή;
Γενεσιουργός; Ατέλειωτος

ΜΗ ΛΥΠΑΣΑΙ
Για κοίτα με! Δε θα σε βλάψω.
Τ” αστέρια ψηλά κι αν εκραγούν,
απλά αστράφτουν. Αγάπα με!
Μην τυραννιέσαι, κοντά σου εγώ,
πολύ μακριά κι αν στέκομαι.
Αβρές ψυχές καιγόμαστε εμείς
σαν ευθυτενείς λαμπάδες σε μανουάλι.
Η αγάπη μας αδήριτη μεν,
αλλά μακάρια, σαν όνειρο ή θάνατος.

Ποίηση, Bookstars – Γιωγγαράς, 2012, 115 σελ.

Πηγές: Biblionet, Bookstars-Γιωγγαράς, Εκδόσεις Άλλωστε