Κλαρκ Αστον Σμιθ

Κλαρκ Αστον Σμιθ (1893-1961)

Ξένοι λογοτέχνες
Ο Clark Ashton Smith Σμιθ γεννήθηκε το 1893 στην Καλιφόρνια και άρχισε να γράφει από την ηλικία των 11 ετών.
Η οικογένεια του προερχόταν από γαλλονορμανδούς κόμητες και βαρόνους και ήρθε στη Νέα Αγγλία το 1630. Υπήρξε ουσιαστικά αυτοδίδακτος. Μελέτησε πολύ κι έμαθε μόνος του λατινικά, γαλλικά και ισπανικά. Όταν του προσφέρθηκε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια την αρνήθηκε πιστεύοντας ότι μπορούσε να μορφωθεί καλύτερα μόνος του. Παράλληλα έκανε διάφορα δουλειές, κυρίως χειρωνακτικές (σε ξυλουργείο, σε φυτεία, σε οικοδομές, λατόμος, καθαριστής τζαμιών κ.ο.κ.).
Άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα του διηγήματα και ποιήματα στα δεκαεφτά του χρόνια. Το φανταστικό σύμπαν του ξεδιπλώνεται στα διηγήματά του και στις νουβέλες του. Τα σύμβολα που συναντούμε σ’ αυτά προέρχονται από το χώρο της φαντασίας, από την ονειρική περιοχή του λεγόμενου Φάνταζι, στον οποίο πρόσθεσε στοιχεία φρίκης τρόμου, παράδοξου κι επιστημονικής φαντασίας. Χρησιμοποίησε ένα περίτεχνο ύφος, διακοσμημένο με αρχαίες λέξεις, για να σχεδιάσει μια σκοτεινή, μπαρόκ μυθολογία παρακμής, αποσύνθεσης και θανάτου όπου η μαγεία έχει τον πρώτο λόγο.
Υποστήριξε φανατικά τη λογοτεχνία φαντασίας και τρόμου με όλες του τις καλλιτεχνικές εκφράσεις: ποίηση, πεζογραφία, ζωγραφική και γλυπτική. Η αλληλογραφία του με τον Λάβκραφτ θα σταθεί καθοριστική. Ο ίδιος ο Λάβκραφτ τον θεωρούσε ως τον καλύτερο συγγραφέα τρόμου της εποχής του. Παρά την έντονη επίδραση που δέχθηκε από τον Λάβκραφτ δημιούργησε και τη δική του μυθολογία, εντελώς δικά του σύμπαντα, όπως αυτά της μυθικής χώρας της Αβερουάν, της Ατλαντίδας, της Υπερβορείας, της ηπείρου Ζοθίκ. Εμπλούτισε, επίσης, τη μυθολογία Κθούλου με το βιβλίο Έιμπον, τον μαύρο θεό Τσαθόγκουα και άλλους μυθικούς τύπους που τελικά χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Λάβκραφτ.
Έχει χαρακτηριστεί από τους χιλιάδες θαυμαστές του σαν ο Ποιητής του Αλλόκοτου και του Παράξενου. Τα διηγήματά του δεν υπαινίσσονται απλώς τις εξωτικές και μαγικές πραγματικότητες που κρύβονται στα έργα των άλλων συγγραφέων, αλλά και κατορθώνουν το ακατόρθωτο: τις περιγράφουν. Σε ταξιδεύουν σε μαγικές καταστάσεις, σε άγνωστους κόσμους χαμένους στις διαστάσεις, σε αφήνουν να εισβάλεις στα μυστικά των τρομακτικών Μάγων-Θεών, σε φέρνουν αντιμέτωπο με τα όντα που σxεδόν κανένας άλλος συγγραφέας δεν έχει τολμήσει να περιγράψει. Δεν είναι τυχαίο που ο Κλαρκ Άστον Σμιθ θεωρείται ο σημαντικότερος αλληλογράφος του Χ. Φ. Λάβκραφτ, ο οποίος τον αναφέρει συνεχώς με απέραντο θαυμασμό. Η απίστευτη και ακατανόητη έμπνευσή του έχει γίνει αντικείμενο έρευνας εκατοντάδων μελετητών και οι εικόνες που παρουσιάζει στα έργα του έχουν επηρεάσει όλη τη σημερινή τέχνη του φανταστικού, τα εικαστικά, τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη μουσική και την ποίηση. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Αυγούστου 1961, στο Πασίφικ Γκρόουβ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Η πόλη της τραγουδιστής φλόγας
The City of the Singing Flame
Μέσα από τα βάθη της ζούγκλας της πανάρχαιας Υπερβορείας, αναδύεται ο ερπετόμορφος θεός Τσαθόγκουα, ενώ από τη μαγική πύλη του Κίκρανος εμφανίζεται ο τρομακτικός θεός Ζοθάκουα – κι ο Λευκός Σκώληκας που παγώνει και μολύνει τα πάντα στο πέρασμά του εγκαινιάζει την εποχή του τρόμου…
Δεν είναι μόνο τα εξωλογικά πλάσματα που κυκλοφορούν στο ονειρικό εφιαλτικό σύμπαν του Κλαρκ Άστον Σμιθ (1893-1961), ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς φανταζί, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Η οργιαστική, δαιμονική φαντασία του ταξιδεύει στη μυθική Ατλαντίδα, στη σκοτεινή ήπειρο Ζόθικ, στον τρομακτικό πλανήτη Ξίκαρφ, στη μεσαιωνική Αβεραούμ, στον επικίνδυνο πλανήτη Άρη, στα αβυσσαλέα βάθη του διαστήματος, σε όλες τις διαστάσεις, για να συναντήσει μάγους, μάγισσες, νεκροζώντανους, βρικόλακες φαντάσματα, εξωγήινους… φαντασμαγορικά στοιχεία ενός φανταστικού κόσμου, οικοδομημένου ποιητικά, όπως μόνο ένας γνήσιος δημιουργός μπορεί να το κάνει.

Ιστορίες από τη Ζοθίκ
Tales of Zothique
“Ζοθίκ! Μια μαγική ήπειρος στις εσχατιές του χρόνου… Αμέτρητοι αιώνες έχουν κυλήσει από σήμερα και οι ήπειροι που ξέρουμε έχουν μεταβληθεί με τη σειρά τους σε χαμένες Ατλαντίδες. Κι εκεί, στο ασύλληπτα μακρινό μέλλον, ο κόσμος έχει αλλάξει μορφή, έχοντας πλαστεί, θα έλεγε κανείς, από τα όνειρα των μυριάδων γενιών που προηγήθηκαν. Ναι, η Ζοθίκ είναι μια φαντασμαγορία, πλασμένη με το ανάριο υλικό του ονείρου, αλλά και του εφιάλτη. Μυστηριακή, φωτισμένη από το αποκαΐδι του ήλιου, είναι η χώρα του “Ένα δισεκατομμύριο και μια νύχτες”, όπου το εξωτικό και το μαγικό είναι η καθημερινότητα και όπου θεοί και μάγοι, τέρατα και ήρωες περιπλανιούνται σε αναζήτηση σοφίας, δόξας, πλούτου, έρωτα ή περιπέτειας. Τι παραπάνω θα ήθελε κανείς, από έναν κόσμο όπου τα πάντα είναι δυνατά;”
Η συλλογή περιέχει τα διηγήματα: “Η αυτοκρατορία των νεκρομάντεων”, “Ο κήπος του αντόμφα”, “Η μαγεία της Ουλούα”, “Το ταξίδι του βασιλιά Γιουβοράν”, “Ο θεός των νεκρών”, “Ζήθρα”, “Ο μαύρος ηγούμενος του Πουθούουμ”, “Το νησί των βασανιστών”.

Το ταξίδι του βασιλιά Γιουβόραν
The Voyage of King Euvoran
Μεταφερθείτε σε μαγικούς τόπους λουσμένους από ήλιους χαμένων αστερισμών, περπατήστε στα σκοτεινά σοκάκια ενός Λονδίνου πέρα από τη διάσταση μας αναζητώντας το μυθικό κεφάλι της Μέδουσας, που απολιθώνει όποιον το αντικρίζει, ξεφυλλίστε τις σελίδες του αποτρόπαιου Νεκρονομικού που οι επωδές του ανασταίνουν τους νεκρούς, συναντήστε νεκροφάγο πλάσματα και ταξιδέψτε μαζί με τον βασιλιά Γιουβόραν στα νησιά της αυγής, κυνηγώντας το εξωτικό πουλί γκαζόλμπα. Θα συναντήσετε τον μάγο Μαλιγκρίς, αιώνια αναπαυόμενο στον θρόνο του από φίλντισι προϊστορικών μαστόδοντων, θα μεταφερθείτε στα νεκροταφεία του παλιού χαλιφάτου της Βαγδάτης και ένας μαγικός κολοσσός θα ακολουθήσει τα βήματα σας στη μεσαιωνική Αβερουάν.
Μια συλλογή διηγημάτων του μοναδικού συγγραφέα Κλαρκ Άστον Σμιθ, ο οποίος, μαζί με τον Ρόμπερτ Χάουαρντ και τον Φίλιπ Λάβκραφτ αποτέλεσαν τους πατέρες της σύγχρονης λογοτεχνίας του Φανταστικού.
Περιεχόμενα:
Η επιστροφή του μάγου
Η Γοργώ
Ο θάνατος του Μαλιγκρίς
Ο γκουλ
Η αόρατη πόλη
Ο κολοσσός του Ιλούργκν
Το ταξίδι του βασιλιά Γιουβόραν

Τα μαγικά ταξίδια
Ο Κλαρκ Άστον Σμιθ (1893-1961), ο μεγάλος συγγραφέας του Φανταστικού, έχει χαρακτηριστεί από τους χιλιάδες θαυμαστές του σαν ο Ποιητής του Αλλόκοτου και του Παράξενου. Τα διηγήματά του δεν υπαινίσσονται απλώς τις εξωτικές και μαγικές πραγματικότητες που κρύβονται στα έργα των άλλων συγγραφέων, αλλά και κατορθώνουν το ακατόρθωτο: τις περιγράφουν. Σε ταξιδεύουν σε μαγικές καταστάσεις, σε άγνωστους κόσμους χαμένους στις διαστάσεις, σε αφήνουν να εισβάλεις στα μυστικά των τρομακτικών Μάγων-Θεών, σε φέρνουν αντιμέτωπο με τα όντα που σxεδόν κανένας άλλος συγγραφέας δεν έχει τολμήσει να περιγράψει. Δεν είναι τυχαίο που ο Κλαρκ Άστον Σμιθ θεωρείται ο σημαντικότερος αλληλογράφος του Χ. Φ. Λάβκραφτ, ο οποίος τον αναφέρει συνεχώς με απέραντο θαυμασμό. Η απίστευτη και ακατανόητη έμπνευσή του έχει γίνει αντικείμενο έρευνας εκατοντάδων μελετητών και οι εικόνες που παρουσιάζει στα έργα του έχουν επηρεάσει όλη τη σημερινή τέχνη του φανταστικού, τα εικαστικά, τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη μουσική και την ποίηση.
Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θα ταξιδέψετε στον Πλανήτη των Νεκρών, θα αντιμετωπίσετε το Κτήνος της Αβεροίν, θα γνωρίσετε τη λαμπρή Σφάνομη, θα αφήσετε ένα Ναρκωτικό από τον Πλούτωνα να κυλήσει στο αίμα σας, θα λάβετε ένα γράμμα από τον μακρινό κόσμο του Μοχάουν Λος, θα γίνετε σκλάβοι στην Αυτοκρατορία των Νεκρομαντών, θα πολεμήσετε με τον δαίμονα του Λουλουδιού, θα διαπιστώσετε από κοντά τον Θάνατο του Μεγάλου Μάγου Μάλιγκρις, θα μοιραστείτε το πεπρωμένο του βοσκού – βασιλιά Ζήθρα, θα είστε τα πιόνια των Επτά Γκης, θα προστατεύσετε της βαμπιρικές Γυναίκες-Λουλούδια, θα τυφλωθείτε από το Φως στο Υπερπέραν, θα αντικρίσετε τη Μέδουσα Γοργώ, θα γίνετε θηράματα των Κυνηγών από το Υπερπέραν και θα καταλήξετε ένας Περιπατητής της Σκόνης, σε ένα τρομακτικό και απίστευτο σύμπαν που δεν τολμήσατε ποτέ να ονειρευτείτε…

Μυθιστορήματα
The Emperor of Dreams (2002)
The Black Diamonds (2002)

Σειρές
The End of the Story (2006)
The Door to Saturn (2007)
A Vintage from Atlantis (2007)
The Maze of the Enchanter (2008)
The Last Hieroglyph (2010)

Συλλογές
The Double Shadow(1933)
Out of Space and Time (1942)
Lost Worlds (1944)
Genius Loci and Other Tales (1948)
The Dark Chateau (1951)
Spells and Philtres (1958)
The Abominations of Yondo (1960)
The Hill of Dionysus (1962)
Tales of Science and Sorcery (1964)
Zothique (1970)
Other Dimensions (1970)
De Kolos van Ylourgne (1971)
Hyperborea (1971)
Xiccarph (1972)
Poseidonis (1973)
Grotesques and Fantastiques (1973)
Klarkash-ton and Monstro Ligriv με Virgil Finlay (1974)
De Gewelven van Yoh-Vombis (1975)
Η πόλη της τραγουδιστής φλόγας – The City of the Singing Flame (1981)
The Last Incantation (1982)
The Monster of the Prophecy (1983)
Zothique en Andere Verloren Werelden (1983)
A Rendezvous in Averoigne (1988)
Nostalgia of the Unknown (1988)
Strange Shadows (1989)
Ιστορίες από τη Ζοθίκ – Tales of Zothique (1995)
The Averoigne Chronicles (1996)
The Book of Hyperborea με Will Murray (1996)
The Emperor of Dreams (2002)
The Last Oblivion (2002)
Red World of Polaris (2003)
The Double Shadow (2003)
The Maker of Gargoyles (2004)
The Sword of Zagan (2004)
The White Sybil (2004)
Star Changes (2005)
The Maker of Gargoyles (2007)
The Abyss Triumphant (2008)
The Wine of Summer (2008)
The Flowers of Evil and Others (2008)
The Klarkash-Ton Cycle (2008)
The Return of The Sorcerer (2008)
The Colossus of Ylourgne and Three Others (2009)
The Empire of the Necromancers (2009)
Song of the Necromancer (2010)
The Miscellaneous Writings of Clark Ashton Smith (2011)

Μικρές σειρές
The Classic Horrors
Mother of Toads (1993)
The Dweller in the Gulf (1999)

Poseidonis
The Muse of Atlantis (1922)
A Voyage to Sfanomoe (1931)
The Double Shadow (1933)
A Vintage from Atlantis (1933)
Atlantis (1971)

Malygris
The Last Incantation (1930)
The Death of Malygris (1934)

Averoigne
The End of the Story (1930)
A Rendezvous in Averoigne (1931)
The Satyr (1931)
“The Satyr”: Alternate Conclusion (1931)
The Beast of Averoigne (1932)
The Maker of Gargoyles (1932)
The Mandrakes (1933)
The Beast of Averoigne (1933)
Ubbo-Sathla (1933)
The Holiness of Azédarac (1933)
The Disinterment of Venus (1934)
Mother of Toads (1938)
The Enchantress of Sylaire (1941)
Averoigne (1951)
The Werewolf of Averoigne (1984)
The Sorceress of Averoigne (1984)
Queen of the Sabbat (1984)
The Beast of Averoigne (1989)

The Colossus of Ylourgne
The Colossus of Ylourgne (1934)

Hyperborea
The Testament of Athammaus (1930)
The Tale of Satampra Zeiros (1931)
The Door to Saturn (1932)
The Weird of Avoosl Wuthoqquan (1932)
The Testament of Athammaus (1932)
The Ice-Demon (1933)
The White Sybil (1934)
The Seven Geases (1934)
The Coming of the White Worm (1941)
The Theft of Thirty-nine Girdles (1958)
The House of Haon-Dor (1984)
Lament for Vixeela (1989)
Alternate Ending to “The White Sybil” (2009)

Mars
The Planet Entity (1931) με E.M. Johnston
The Vaults of Yoh-Vombis (1932)
The Dweller in the Gulf (1933)
Vulthoom (1935)
Vulthoom [Beach Combers of Mars] (1985)
Mnemoka (1989)
The Dweller in the Gulf: Added Material (2009)

Zothique
The Empire of the Necromancers (1932)
Το ταξίδι του βασιλιά Γιουβόραν – The Voyage of King Euvoran (1933)
The Isle of the Torturers (1933)
The Master of the Crabs (1934)
In the Book of Vergama (1934)
The Weaver in the Vault (1934)
The Witchcraft of Ulua (1934)
The Charnel God (1934)
The Tomb-Spawn (1934)
Xeethra (1934)
The Dark Eidolon (1935)
The Last Hieroglyph (1935)
The Black Abbot of Puthuum (1936)
Necromancy in Naat (1936)
The Death of Ilalotha (1937)
The Garden of Adompha (1938)
The Dead Will Cuckold You (1951)
Zothique (1951)
Morthylla (1953)
Mandor’s Enemy (1984)
Shapes of Adamant (1984)

Cthulhu Mythos
The Return of the Sorcerer (1931)

Maal Dweb
The Maze of Maal Dweb (1933)
The Flower-Women (1935)

Singing Flame
The City of the Singing Flame (1931)
Beyond the Singing Flame (1931)
The City of Singing Flame (2000)

Cigarette Characterization
Cigarette Characterization (1989)

Vathek
Conclusion to Wm. Beckford’s story of Princess Zulkais & Prince Kalilah (1937)
The Third Episode of Vathek (1937) με William Beckford

Διηγήματα
Chinoiserie
The House of Haon-Dor
Lament for Vixeela
The Maze of the Enchanter
The Mirror in the Hall of Ebony
The Ghost of Mahammed Din (1910)
The Malay Krise (1910)
The Mahout (1911)
Prince Alcous and the Magician (1912)
The Raja and the Tiger (1912)
From the Crypts of Memory (1922)
The Shadows (1922)
The Gorgon (1923)
Something New (1924)
The Abominations of Yondo (1926)
The Ninth Skeleton (1928)
The End of the Story (1930)
The Last Incantation (1930)
Marooned in Andromeda (1930)
Murder in the Fourth Dimension (1930)
The Phantoms of the Fire (1930)
Sadastor (1930)
The Uncharted Isle (1930)
An Adventure in Futurity (1931)
The Amazing Planet (1931)
The City of the Singing Flame (1931)
The Immeasurable Horror (1931)
The Justice of the Elephant (1931)
The Monster of the Prophecy (1931)
The Necromantic Tale (1931)
A Night in Malneant (1931)
Phoenix (1931)
A Rendezvous in Averoigne (1931)
The Resurrection of the Rattlesnake (1931)
The Return of the Sorcerer (1931)
The Satyr (1931)
Seedling of Mars (1931)
The Tale of Satampra Zeiros (1931)
The Venus of Azombeii (1931)
A Voyage to Sfanomoe (1931)
The Dimension of Chance (1932)
The Door to Saturn (1932)
The Dweller in the Gulf (1932)
The Empire of the Necromancers (1932)
The Eternal World (1932)
The Hunters from Beyond (1932)
The Immortals of Mercury (1932)
The Invisible City (1932)
The Letter from Mohaun Los (1932)
The Maker of Gargoyles (1932)
Master of the Asteroid (1932)
The Nameless Offspring (1932)
The Planet of the Dead (1932)
The Second Interment (1932)
The Supernumerary Corpse (1932)
The Testament of Athammaus (1932)
The Vaults of Yoh-Vombis (1932)
The Weird of Avoosl Wuthoqquan (1932)
The Beast of Averoigne (1933)
The Demon of the Flower (1933)
The Devotee of Evil (1933)
Genius Loci (1933)
The Holiness of Azedarac (1933)
The Ice-Demon (1933)
The Isle of the Torturers (1933)
The Kiss of Zoraida (1933)
The Light from Beyond (1933)
The Mandrakes (1933)
The Seed from the Sepulchre (1933)
A Star-Change (1933)
A Tale of Sir John Maundeville (1933)
Ubbo-Sathla (1933)
A Vintage from Atlantis (1933)
The Voyage of King Euvoran (1933)
The Willow Landscape (1933)
The Charnel God (1934)
The Colossus of Ylourgne (1934)
The Dark Eidolon (1934)
The Death of Malygris (1934)
The Disinterment of Venus (1934)
The Epiphany of Death (1934)
The Ghoul (1934)
In the Book of Vergama (1934)
The Muse of Hyperborea (1934)
The Passing of Aphrodite (1934)
The Plutonian Drug (1934)
The Primal City (1934)
The Seven Geases (1934)
The Tomb-Spawn (1934)
The Weaver in the Vault (1934)
The White Sybil (1934)
The Witchcraft of Ulua (1934)
Xeethra (1934)
The Chain of Aforgomon (1935)
The Flower-Women (1935)
The Last Hieroglyph (1935)
The Treader of the Dust (1935)
Vulthoom (1935)
The Black Abbot of Puthuum (1936)
Necromancy in Naat (1936)
Thirteen Phantasms (1936)
The Death of Ilalotha (1937)
The Third Episode of Vathek (1937)
The Dark Age (1938)
The Garden of Adompha (1938)
The Maze of Maal Dweb (1938)
Mother of Toads (1938)
The Double Shadow (1939)
The Great God Awto (1940)
The Coming of the White Worm (1941)
The Enchantress of Sylaire (1941)
The Master of the Crabs (1948)
The Ampoi Giant (1949)
The Root of Ampoi (1949)
The Dead Will Cuckold You (1951)
The Metamorphosis of Earth (1951)
Zothique (1951)
Morthylla (1953)
An Offering to the Moon (1953)
Schizoid Creator (1953)
Monsters in the Night (1954)
A Prophecy of Monsters (1954)
Symposium of the Gorgon (1958)
The Theft of the Thirty-Nine Girdles (1958)
Told in the Desert (1964)
The Double Tower (1973)
The Utmost Abomination (1973) με Lin Carter
The Scroll of Morloc (1975) με Lin Carter
The Stairs in the Crypt (1976) με Lin Carter
Shapes of Adamant (1984)
Strange Shadows (1984)

Ποίηση
The Star-Treader and Other Poems
Odes and Sonnets (1918)
The Hashish-Eater or The Apocalypse of Evil (1920)
Ebony and Crystal (1922)
Sandalwood (1925)
Poems in Prose (1964)
Selected Poems (1971)

Δοκίμια – Αλληλογραφία
Planets and Dimensions (1973)
The Black Book of Clark Ashton Smith (1979)
Clark Ashton Smith: Letters to H.P. Lovecraft (1987)
The Devil’s Notebook (1990)
Selected Letters of Clark Ashton Smith (2003)
Letters of George Sterling and Clark Ashton Smith (2005)

Πηγές: BIBLIONET, Wikipedia, Locus 7 – Άλλωστε, Αίολος, Terra Nova