Κλειώ Μουτιάδου-Τσαγγοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κλειώ Μουτιάδου-Τσαγγοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς και είναι απόγονος Μικρασιατών προσφύγων.
Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα & Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για δέκα χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια στα τμήματα, Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας και Πληροφορικής του νυν Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς. Επί σειρά ετών διατελεί πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών “Η Κύζικος” Άργους Ορεστικού και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις του. Είναι μέλος ερευνητικής ομάδας προφορικής ιστορίας της περιοχής. Συμμετέχει στο μουσικό σχήμα 9/8α.
Μυθιστορήματα
Σμαρώ η Κυζικηνή (2020), Εκδόσεις Κύζικος

Σμαρώ η Κυζικηνή – Κλειώ Μουτιάδου-Τσαγγοπούλου
Η Σμαρώ η Κυζικηνή, μια νεαρή προσφυγοπούλα, ακολουθεί μια τραγική πορεία προς τη μητέρα Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο δρόμος της την φέρνει στις λεγόμενες Νέες Χώρες, στην έως μια δεκαετία πριν Οθωμανοκρατούμενη Χρούπιστα, στο Άργος Ορεστικό. Θα μπορούσε να είναι σε οποιαδήποτε άλλη γωνιά της πληγωμένης από τρεις πολέμους Ελλάδας. Κουβαλάει μαζί της “την περηφάνια της φυλής, το ήθος, τη γραφή και μια εικόνα της Παναγίας”.

Στη Μακεδονίτικη γη, η Σμαρώ αναζητάει μια φωλιά για να πλάσει τα νεανικά της όνειρα, ώσπου “ήρθε ο έρωτας και χτύπησε σαν κεραυνός την καρδιά της”. Εκτός από τον αγώνα για επιβίωση, απέναντί της, τείχη ορθώνονται πανύψηλα, οι κανόνες, τα ήθη της εποχής του Μεσοπολέμου και οι ταξικές διαφορές. Όλα απειλούν να την αλώσουν.

Δίπλα της, αγωνιστής πιστός, ο αγαπημένος της Γιώργος, υπάλληλος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων, από την Αθήνα. Συνοδοιπόροι της, ένα μωσαϊκό από ντόπιους Μακεδόνες, Πόντιους, Βλάχους και λίγους Κυζικηνούς. Θα καταφέρει να ριζώσει; Θα καταφέρει να νικήσει η αγάπη;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Κύζικος, 2020, 460 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κύζικος