Κλειώ Πρεσβέλου

Η Κλειώ Πρεσβέλου γεννήθηκε στο Ναύπλιο.
Σπούδασε Κοινωνιολογία, Δίκαιο και Οικονομικές επιστήμες στο Λουβαίν (Βέλγιο), με μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ (Cornell University), στη Σορβόννη (Παρίσι) και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Λουβαίν.
Διετέλεσε καθηγήτρια Πανεπιστημίου στο Λουβαίν (έδρα Κοινωνιολογίας, 1968-1994) και του Αγροτικού Πανεπιστημίου Wageningen (Ολλανδία 1978-1994), από τα οποία έλαβε τον τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας.
Διετέλεσε αιρετή καθηγήτρια του κοινοτικού προγράμματος ERASMUS (1979-1991), αντιπρόσωπος της Ολλανδίας στο Κοινωνικό Παρατηρητήριο Οικογενειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1982-1992) και ειδική σύμβουλος του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Santa Maria (Βραζιλία).
Έχει δημοσιεύσει 210 επιστημονικές εργασίες (βιβλία, άρθρα, εκθέσεις αποστολών κλπ), στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Από τ’ Ανάπλι στον κόσμο – Κλειώ Πρεσβέλου
Γεννημένη στο Ναύπλιο, η Κλειώ Πρεσβέλου δίδαξε κοινωνιολογία και οικονομικά της οικογένειας ως μόνιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν στο Βέλγιο και το Αγροτικό Πανεπιστήμιο της Wageningen στην Ολλανδία, ενώ παράλληλα ως εμπειρογνώμων διεθνών οργανισμών (FAO, WFP, UNICEF μεταξύ άλλων), ταξίδεψε στα περισσότερα μέρη του κόσμου.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ταυτόχρονα μία αυτοβιογραφική αφήγηση και αποτίμηση μιας πορείας ζωής, της επιστημονικής καταξίωσης και της επαγγελματικής ανέλιξής της.
Αναμνήσεις από την παιδική και εφηβική ηλικία, τα χρόνια της μάθησης, εμπειρίες από την πανεπιστημιακή σταδιοδρομία και εντυπώσεις από τους τόπους που επισκέφτηκε, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία υφαίνεται ο ιστός της αφήγησης που ταξιδεύει τον αναγνώστη από το προπολεμικό Ναύπλιο, στις πρωτεύουσες της μεταπολεμικής Ευρώπης και από εκεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, έως την επάνοδο στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Μια αφήγηση που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η προσωπική αυτή διαδρομή διασταυρώνεται με ιστορικά και πολιτικά γεγονότα, πνευματικές ζυμώσεις και κοινωνικές εξελίξεις που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα (Β’ παγκόσμιο πόλεμο, το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, Μάης του ’68).
Αισιοδοξία, εργατικότητα, προσήλωση στον στόχο, επιμονή και υπομονή, είναι οι αξίες στις οποίες στηρίχτηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας της. Αυτές τις αξίες η συγγραφέας θα ήθελε να κληροδοτήσει στους αναγνώστες και κυρίως στους νεότερους από αυτούς.

Αφηγήσεις-Αυτοβιογραφία, Εκδόσεις iWrite.gr, 2019, 402 σελ.
Αφηγήσεις
Από τ’ Ανάπλι στον κόσμο (2019), Εκδόσεις iWrite.gr

Συλλογικά έργα
Αντικαιάδας (2006), Ελληνικά Γράμματα
Οικονομικές μετανάστριες στην Ελλάδα (2007), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Creativity (2012), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Η οικογένεια στη δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα 1910-2010 (2013), Πεδίο

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις iWrite.gr

Επισκέψεις: 14