Κώστας Χατζηαντωνίου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κώστας Χατζηαντωνίου γεννήθηκε το 1965 στη Ρόδο.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση. Δοκιμιογράφος και πεζογράφος, έχει συνεργαστεί με έγκριτες περιοδικές και εγκυκλοπαιδικές εκδόσεις. Σήμερα διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό “Κοράλλι”. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά. Έχει τιμηθεί με το βραβείο δοκιμίου του PENClub και το βραβείο Φωτέα για το βιβλίο του “Εναντίον του χρόνου”. Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) για το μυθιστόρημά του “Αγκριτζέντο”, το οποίο μεταφράστηκε στα ιταλικά, τα πολωνικά, τα σερβικά, τα κροατικά και τα αλβανικά.

Θεόδωρος Πάγκαλος – Κώστας Χατζηαντωνίου

Ιστορική βιογραφία
Το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, μια μυθική γενιά σφράγισε με τη ζωή και το πάθος της τον αγώνα του Νέου Ελληνισμού για εθνική ολοκλήρωση και κοινωνική προκοπή. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αποτελεί έναν από τους πιο διακεκριμένους εκπροσώπους αυτής της γενιάς. Οργανωτικός νους της Επανάστασης στο Γουδί (1909), κορυφαίος επιτελικός της εξόρμησης του 1912-1913 και της νίκης στο μακεδονικό μέτωπο (1918), γενικός επιτελάρχης της λαμπρής περιόδου της μικρασιατικής εκστρατείας, ο Πάγκαλος ξεχώρισε τις τραγικές ώρες της Καταστροφής δημιουργώντας το “Θαύμα του Έβρου” ανασυγκροτώντας τον ηττημένο στρατό και επιβάλλοντας μια έντιμη ειρήνη. Αλλά και στην ταραγμένη περίοδο του Μεσοπολέμου, η κατασυκοφαντημένη κυβέρνησή του αποτέλεσε μοναδικό παράδειγμα χρηστής διοίκησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο στρατός που έγραψε το έπος του 1940-41 συγκροτήθηκε κατά κύριο λόγο με βάση το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Παγκάλου. Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας είναι καιρός να επιβληθεί πλέον των ιδεολογικών σκοπιμοτήτων…

 

Εναντίον του χρόνου – Κώστας Χατζηαντωνίου

… Χωρισμένα σε τρία κεφάλαια “Ενώπιον της κρίσεως”, “Ενώπιον του κοινού μας πεπρωμένου”, “Ενώπιον του προσώπου”, ώστε να συνδέουν λογικά τα φαινόμενα της κρίσεως με τις συλλογικές μας απαντήσεις αλλά και να οδηγούν στην προσωπική διέξοδο, τα δοκίμια αυτά δεν φιλοδοξούν να υποδείξουν λύσεις. Φιλοδοξούν να είναι ωφέλιμα στο στοχασμό και τη συζήτηση. Κι ωφέλιμο έργο δεν είναι αυτό που είναι απλώς συνήχηση ωραίων λέξεων, ή χωρίς προσανατολισμό περιγραφή της ζωής αλλά αυτό που μας φέρνει μπροστά στην πύλη του αδιάβατου, στο χείλος της αβύσσου…

 

Αγκριτζέντο – Κώστας Χατζηαντωνίου

Τι μπορεί να συμβεί όταν ανταμώσουν στο Αγκριτζέντο της Σικελίας…
… Ενας παράξενος γιατρός που καταδύεται στην ιστορία του αρχαίου Ακράγαντα, με οδηγό τον μεγάλο φιλόσοφο, τέκνο της πόλης, Εμπεδοκλή.
Η κόρη του, μια ζωγράφος που ζητά τη λύτρωση όχι στην τέχνη αλλά σε μιαν απρόβλεπτη μοίρα.
Ενας Ελληνας που επιλέγει τη φυγή και την επιστροφή στον πρώτο του έρωτα για να σωθεί από τον κορεσμό και την ανία.
Κάποιος παράνομος που κρύβεται εδώ και αναλογίζεται τη ζωή του καταρρίπτοντας τους μύθους για το οργανωμένο έγκλημα.
Ενας αποσχηματισμένος ιερέας που θυμάται μαζί με τον αδερφό του πρόσωπα και γεγονότα μιας άλλης Σικελίας…
Ενα βιβλίο ύμνος γι αυτή την άλλη Σικελία, πέρα από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Μα κι ένα βιβλίο-ύμνος για την πραγματική ζωή και για μια πατρίδα που δεν υπάρχει πια. Γιατί το Αγκριτζέντο δεν είναι απλά μια πόλη…

 

Η πεζογραφία της Θεσσαλονίκης – Κώστας Χατζηαντωνίου




Ένα υπόδειγμα μεταξύ ιστορίας και λογοτεχνίας: Από τις “Μακεδονικές ημέρες” στις ημέρες μας
Το ομιχλώδες κλίμα του παράκτιου βορρά που συνθέτει αισθήσεις αλλά και απηχήσεις της προσφυγικής Ανατολής, το βυζαντινό βάθος της πόλης από τον καιρό που ήταν πολυφυλετική και πανορθόδοξη, οι παρακαταθήκες του παρακείμενου Αγίου Όρους, του Παλαμισμού αλλά και των πρωτοκομμνουνιστών Ζηλωτών, η Ιουδαϊκή εσωτερικότητα, η κοσμοπολίτικη σφραγίδα που απέκτησε από τις ιστορικές της περιπέτειες η πόλη, η επιρροή από τη βαλκανική ενδοχώρα που φτάνει μέχρι ένα κεντρο-ευρωπαϊκό κλίμα, έκαναν τη βυζαντινή και βαλκανική Θεσσαλονίκη να νιώθει πάντα πολύ πιο κοντά στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη απ’ ότι στα μεγάλα κέντρα της Δυτικής Ευρώπης. Το άνοιγμα σε ευρωπαϊκές επιρροές εδώ θ’ ακολουθήσει γεωγραφικές επιταγές. Κι αν η αθηναϊκή γενιά του Τριάντα προεκτείνει ιδεατά τον οριζόντιο άξονα Ιωνία-Αθήνα-Παρίσι, η σχολή της Θεσσαλονίκης, όπως τη γνωρίζουμε κατ’ αρχάς με τις “Μακεδονικές Ημέρες”, θα είναι το νότιο άκρο ενός κάθετου άξονα με την Κεντρική Ευρώπη κορυφή. Θα είναι το κέντρο που ενώνει τον ελληνικό νότο με τον ευρωπαϊκό βορρά μέσω του δρόμου Αξιού-Μοράβια.

Ιστορία και κριτική, Κουκούτσι, 2016, 56 σελ.

Ο κύκλος του χώματος – Κώστας Χατζηαντωνίου




Ο κύκλος του χώματος είναι ο κύκλος της ζωής – όπως γεννιέται, αναπτύσσεται και τελειώνει στο χώμα. Αυτό είναι το θεμελιακό στοιχείο της φύσης, η γη πάνω στην οποία υψώνεται το οικοδόμημα του πολιτισμού μας. Αυτό είναι και ο τελικός μας προορισμός, στο χώμα λύνονται όλοι οι σωματικοί δεσμοί. Μέσα από αναδρομές σε ιστορικά επεισόδια που σφράγισαν την πορεία μιας οικογένειας, προβάλλει ένας ιδιαίτερος κόσμος που παρακμάζει αλλά αρνείται να συμβιβαστεί με το πνεύμα των νέων καιρών. Με άξονα τον ανθυπολοχαγό Αλέξανδρο Γαβαλά, αγνοούμενο από τις επιχειρήσεις της Κύπρου το 1974 και σκιά από τότε στη ζωή των οικείων του, ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωής, όπως σημαδεύεται από την κυπριακή τραγωδία και κορυφώνεται μέσα στην καταναλωτική μέθη της μεταπολίτευσης. Ο θάνατος των παλαιότερων Γαβαλάδων και οι αντισυμβατικές επιλογές της νεότερης γενιάς τους κλείνουν έναν ιστορικό και βιολογικό κύκλο. Ο κύκλος του χώματος όμως, πανίσχυρος νόμος της φύσης, αναζητά τον τρόπο για ν’ ανοίξει πάλι με μια νέα ζωή.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017, 296 σελ.

Μυθιστορήματα
Αγκριτζέντο (2009), Ιδεόγραμμα
Αγκριτζέντο (2011), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ο κύκλος του χώματος (2017), Εκδόσεις Καστανιώτη

Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία και κριτική
Το βιβλίο της μέλαινας χολής (2001), Παρουσία
Εθνικισμός και ελληνικότητα (2003), Πορθμός
Εναντίον του χρόνου (2008), Ευθύνη
Το χρέος και ο τόκος (2014), Γόρδιος
Η πεζογραφία της Θεσσαλονίκης (2016), Κουκούτσι

Βιογραφίες
Νικόλαος Πλαστήρας (1999), Παρουσία
Θεόδωρος Πάγκαλος (2004), Ιωλκός
Νικόλαος Πλαστήρας (2006), Ιωλκός

Ιστορικά έργα
Η κόρη του Ιεφθάε (1992)
Μικρά Ασία (1995), Πελασγός
Μικρά Ασία (1999), Πελασγός
Αγώνες του σερβικού έθνους (2000), Πελασγός
Ιστορία της νεώτερης Ελλάδας 1821-1941 (2002), Διόρασις
Μικρά Ασία (2003), Ιωλκός
Κύπρος 1954-1974 (2007), Ιωλκός
Μικρά Ασία (2009), Γόρδιος
Μικρά Ασία: Ιστορία των Μέσων Χρόνων (2010), Γόρδιος
Μικρά Ασία (2011), Γόρδιος
Ιστορία της νεότερης Ελλάδας 1821-1941 (2012), Ιωλκός

Συλλογικά έργα
Ιστορία του ελληνικού έθνους 1821-1941, Πελεκάνος
Χειμάρρα (1995), Πελασγός
Αναγνώριση του Παναγιώτη Φωτέα (2008), Ευθύνη
Παιδεία και Εθνική συνείδηση στον ελληνικό κόσμο: Από την Άλωση μέχρι τις παραμονές της Επανάστασης του 1821 (2014), Ιδιωτική Έκδοση
Τ. Κ. Παπατσώνης (2015), manifesto
Χρήστος Γιανναράς (2015), manifesto
Η ποίηση και η ποιητική του Κωστή Παλαμά (2016), Ίδρυμα Κωστή Παλαμά
Έθνος και ταυτότητα (2017), Εναλλακτικές Εκδόσεις

Βραβεία
Βραβείο της Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων για το βιβλίο “Θεόδωρος Πάγκαλος”
Βραβείο Παναγιώτη Φωτέα για το βιβλίο “Θεόδωρος Πάγκαλος” (2009)
Βραβείο δοκιμίου ελληνικού Pen Club για το βιβλίου “Εναντίον του χρόνου” (2009)
European Union Prize for Literature (Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης) για το μυθιστόρημα “Αγκριτζέντο” (2011)

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός, Πελασγός, Γόρδιος, Διόρασις, Παρουσία, Κουκούτσι, Ευθύνη, Πορθμός, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Ιδεόγραμμα