Δάφνη Καλογεροπούλου

Δάφνη Καλογεροπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δάφνη Καλογεροπούλου είναι απόφοιτος ψυχολογίας του Deree College, summa cum laude με πρακτική στο Αιγινητειο Νοσοκομείο.
Το 2007 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Εμπιστεύσου” από τις εκδόσεις “Πύρινος Κόσμος”. Το 2008 κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων “Απεικάσματα”, από τις εκδόσεις “Καστανιώτης-Διάττων”, τα οποία είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα “Περισκόπηση”. Το 2011 εξέδωσε το μυθιστόρημα φαντασίας “Το Φαινόμενο της Ψυχαλούδας”, από τις εκδόσεις “Cosmosware”. Το ίδιο διάστημα, συμμετείχε με μια έρευνα Κοινωνικής Ψυχολογίας στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχολογίας στην Κωνσταντινούπολη. Το 2014 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα “Κοίταξέ με για να δω ποια είμαι”, από τις εκδόσεις Κέδρος. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους συμμετείχε στη συγγραφή λευκώματος για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τίτλο “Απολογισμός 2011-14”. Τα τελευταία χρόνια είναι συνεργάτης της εκπομπής χ2 με τον Γιάννη Πολίτη στο κανάλι Action 24. Έχει λάβει τρία πανελλήνια βραβεία και μια ειδική διάκριση στον τομέα της τέχνης (1999, 2000, 2001, 2002), καθώς και πολλές διακρίσεις, όπως το βραβείο Κοραλίας Κροκοδείλου (2002, ACG). Το μυθιστόρημα “Μαγδαληνές χωρίς υπέρμαχο” αποτελεί το πέμπτο της βιβλίο.
Μυθιστορήματα
Το φαινόμενο της ψυχαλούδας (2011), Cosmosware
Κοίταξέ με για να δω ποια είμαι (2014), Κέδρος
Μαγδαληνές χωρίς υπέρμαχο (2016), Κέδρος

Διηγήματα
Απεικάσματα (2009), Καστανιώτης-Διάττων

Δοκίμια-Μελέτες-Συμβουλευτική-Αυτογνωσία
Εμπιστεύσου (2007), Πύρινος Κόσμος

Μαγδαληνές χωρίς υπέρμαχο – Δάφνη Καλογεροπούλου
Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θήβας.
Ένας παράλληλος κόσμος, όχι και τόσο μακρινός από τον δικό μας.
Ωστόσο, απροσπέλαστος, μια και τα χωρίσματα στην αίθουσα του επισκεπτηρίου σταματούν κάθε ανθρώπινο άγγιγμα.
Δύο γυναίκες βρίσκονται αντίκρυ η μία στην άλλη, με το τζάμι να τις χωρίζει όχι μόνο μερικά εκατοστά, αλλά δεκαέξι ολόκληρα χρόνια.
Θα μπορέσουν να αντέξουν την ενδοψυχική τους πάλη ή θα φτάσουν στη συντριβή;
Ένα ρομαντικό όσο και ανατρεπτικό μυθιστόρημα για τις κρατούμενες του Ελαιώνα Θηβών, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τις ψυχικές τους διεργασίες μπροστά στο φαινόμενο του ιδρυματισμού και του κοινωνικού ρατσισμού.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2016, 432 σελ.

Κοίταξέ με για να δω ποια είμαι – Δάφνη Καλογεροπούλου
Πέντε άνθρωποι, που ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει τον δικό του γολγοθά, σμίγουν για να πορευτούν μαζί στο ταξίδι της ψυχοθεραπείας. Στην ομάδα που σχηματίζεται, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται δύο γοητευτικές γυναίκες οι οποίες αρχικά αντιπαθούν έντονα η μία την άλλη και συμπεριφέρονται ανταγωνιστικά. Ωστόσο, σ’ ένα συναρπαστικό γαϊτανάκι ανατροπών, η μεταξύ τους αντιπάθεια θα μεταστραφεί. Θα αναπτυχθούν συναισθήματα που οι δύο γυναίκες δεν έχουν νιώσει στο παρελθόν. Άραγε θα μπορέσουν να φτάσουν στη συνειδητοποίηση και στην αποδοχή των συναισθημάτων τους;
Ένα ρομαντικό όσο και διεισδυτικό μυθιστόρημα που εξερευνά τις λεπτές εκφάνσεις του ανθρώπινου ψυχισμού και τις αποχρώσεις που αυτές αποκτούν στο πλαίσιο της ομαδικής ψυχοθεραπείας.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2014, 320 σελ.

Το φαινόμενο της ψυχαλούδας – Δάφνη Καλογεροπούλου
“Το φαινόμενο της ψυχαλούδας”, ένα μυθιστόρημα ψυχαναλυτικού περιεχομένου, σκιαγραφεί, πώς γίνεται κανείς αυτό που φοβάται ή άλλοτε φοβάται αυτό που αγαπά. Τέσσερις ήρωες ψάχνουν για δύναμη εκεί ακριβώς που αισθάνονται ανεπάρκεια. Τέσσερις ήρωες ψάχνουν το νόημα εκεί ακριβώς που η ελπίδα ακροβατεί. Θα περάσει χρόνος για να θυμηθούν ότι… “Το Νόημα δεν ψάχνεται. Το Νόημα δεν βρίσκεται. Το Νόημα δίνεται”.
Μια ιστορία αγάπης, φλογισμένου έρωτα και ξαφνικών ανατροπών, όπου όλα μοιάζουν σύμπτωση, μα τελικά θ’αναδειχθεί η δύναμη της “μη τυχαιότητας”. Άλλωστε… “Αρκεί ένα πέταγμα, ανεπαίσθητο πέταγμα πεταλούδας κι ο κόσμος δεν θα ναι ποτέ όπως πριν”.

Μυθιστόρημα, Cosmosware, 2011, 160 σελ.

Απεικάσματα – Δάφνη Καλογεροπούλου
Μία σε βάθος εξέταση του παιδικού βιβλίου σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Η διεθνής εμπειρία, με βάση τις απόψεις –συγκρουόμενες ενίοτε– των ξένων θεωρητικών, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την περιορισμένη ελληνική και την αναφορά σε ελληνικά παιδικά βιβλία τα οποία εμπίπτουν στους όρους των σύγχρονων θεωρητικών θέσεων. Η μελέτη προσεγγίζει τους τρεις επίμαχους τομείς: «Το παιδί και το βιβλίο», «Ανάγνωση και ανάπτυξη», «Τα παιδικά βιβλία (βιβλία γνώσεων, λογοτεχνικά βιβλία)». Προτάσσεται το κεφάλαιο παιδί-βιβλίο, προκειμένου να εξεταστούν με περισσότερη αποτελεσματικότητα τα δύο που ακολουθούν και τα οποία ολοκληρώνουν το επίμαχο και θερμό θέμα όπως ορίζεται στον τίτλο του βιβλίου. Με δεδομένη την ανυπαρξία ελληνικών μελετών για το βιβλίο γνώσεων και την πενιχρή παρουσία μελετών για την αξιολόγηση των λογοτεχνικών, ο κύριος όγκος του βιβλίου αφιερώνεται στους δύο αυτούς τομείς. Πλούσια η ξένη βιβλιογραφία στα ζητήματα αυτά, ενισχύεται τώρα και με ένα ακόμη αξιόλογο έργο, προερχόμενο από ένα μέλος της νέας δυναμικής γενιάς μελετητών-ερευνητών, οι οποίοι ασχολούνται στην Ελλάδα με το παιδικό βιβλίο. Οι θέσεις της συγγραφέως, οι τρόποι προσέγγισης στα ποικίλα επιμέρους θέματα, η βαθιά γνώση του αντικειμένου και η ενημέρωσή της στην διεθνή θεωρία και πρακτική και στις τάσεις οι οποίες ακολουθούνται ή διαφαίνονται για το μέλλον καθιστούν το βιβλίο χρήσιμο για όσους ασχολούνται με την παιδική λογοτεχνία –μελετητές, διδάσκοντες και διδασκομένους– και δείκτη των κατευθύνσεων των μελλοντικών μελετών.

Διηγήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη-Διάττων, 2009, 57 σελ.

Εμπιστεύσου – Δάφνη Καλογεροπούλου
… Οι αληθινές ευκαιρίες είναι κρυμμένες. Είναι σαν τα μαργαριτάρια που προστατεύονται μέσα σε κοινά κοχύλια
… Καμία θέση που είναι πραγματικά για σένα δεν θα είναι κατειλημμένη τη στιγμή που θα αποφασίσεις να κάτσεις
… Ο πραγματικός θησαυρός δεν χρειάζεται μπαούλο από χρυσάφι
… Αυτό που επιθυμείς βρίσκεται ήδη μέσα σου και περιμένει να το βγάλεις προς τα έξω. Είναι σαν το άδειασμα του Αέρα: Γύρω σου υπάρχει ατέλειωτος Αέρας, όλη την ώρα, αλλά μονάχα τη στιγμή της εκπνοής είσαι σε θέση να εισπνεύσεις ξανά. Διαφορετικά δεν υπάρχει χώρος για Αέρα.
… Για μένα η ζωή είναι η ευκαιρία της Συνείδησης να περιβάλλεται από σκέψεις, να περιβάλλεται από σώμα, προκειμένου να δεχτεί να παραδώσει τις σκέψεις και το σώμα στον ίδιο της τον Εαυτό.
… Υπάρχουν δύο ειδών χαμαιλέοντες: Αυτοί που αλλάζουν τα χρώματά τους σύμφωνα με το περιβάλλον τους και αυτοί που επιλέγουν το περιβάλλον τους ανάλογα με τα χρώματα που θέλουν να πάρουν.

Συμβουλευτική-Αυτογνωσία, Πύρινος Κόσμος, 2007, 241 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος, Καστανιώτης, Πύρινος Κόσμος