Δανάη Μπασαντή

Δανάη Μπασαντή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δανάη Α. Μπασαντή γεννήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1993.
Σπούδασε Αρχαιολογία, με ειδίκευση στην Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.
Έχει δημοσιεύσεις στο λογοτεχνικό περιοδικό «(δε)κατά», συμμετείχε στο βιβλίο «Άνδρος 200 χρόνια» (2021 Εκδ. Νεα Διάσταση – Εν Ανδρω) και σε λεύκωμα της Ζωής Τηγανούρια «Η Μέρα του Ξεριζωμού» (2022).
Είναι στη συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας Frapress και διατηρεί δικό της blog το Think about it.
Συνεργάζεται ως επίτιμο μέλος με το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Ραφήνας και ως εθελόντρια και ερμηνεύτρια με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο Δομήνικος από την Κρήτη (2023), 24 γράμματα

Ο Δομήνικος από την Κρήτη – Δανάη Μπασαντή

Ο Δομήνικος


Αντίκρυ στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης, ένα απόγευμα ο παππούς Θεόφιλος, ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο, δείχνει στον δεκάχρονο Σήφη, μια παλιά εικόνα, την “Προσκύνηση των μάγων”. Παππούς και εγγονός βουτάνε στο πολύχρωμο και γεμάτο συμβολισμούς σύμπαν της εικόνας, ξεκινώντας ένα ταξίδι γνωριμίας με τον δημιουργό της, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον επονομαζόμενο Ελ Γκρέκο.
Έναν σπουδαίο καλλιτέχνη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στης Κρήτης το Μεγάλο Κάστρο το 1541, όταν ο Χάνδακας, όπως λέγαν τότε το Ηράκλειο, ήταν κατακτημένος απ’ τους Βενετούς. Ώσπου στα 27 του χρόνια έφυγε για Ιταλία και στη συνέχεια για Ισπανία. Κι εκεί στην Δύση έφτασε με την τέχνη του να θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους του κόσμου.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Ζάκκα (ΙΤΖΙ)

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, 24 γράμματα, 2023, 100 σελ.

Πηγές: Biblionet, 24 γράμματα