Δένα Ραφαέλα

Δένα Ραφαέλα

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Η Δένα Ραφαέλα γεννήθηκε στην Κύπρο και µεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε Επικοινωνία και Διαφήµιση στο Αµερικανικό Κολέγιο, παρόλο που αρχικά οι σπουδές της κινήθηκαν προς τα Οικονοµικά. Στη συνέχεια, ειδικεύτηκε και πιστοποιήθηκε στον τοµέα των επενδυτικών και ασφαλιστικών προϊόντων.
Από µικρή παρατηρούσε γύρω της τόσο τα ορατά όσο και τα αόρατα στοιχεία της ζωής, τα οποία κατέγραφε λεπτοµερώς, µε σκοπό να συνθέσει την προσωπική της κοσµοθεωρία. Σήµερα εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος στον κλάδο των επενδύσεων, ενώ παράλληλα γράφει για τους ανθρώπους και τη ζωή. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο της µυθιστόρηµα, µε τίτλο Μια ανάσα Θεού, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.
Ζει στην Αθήνα µε την οικογένειά της και, σε πείσµα των καιρών, αναζητά τη µαγεία στη φύση και στους ανθρώπους.
Μυθιστορήματα
Μια ανάσα Θεού (2020), Εκδόσεις Πηγή
Αδαμάντινες ψυχές (2021), Εκδόσεις Πηγή

Αδαμάντινες ψυχές – Δένα Ραφαέλα

ΑδαμάντινεςΠέντε αυτόφωτες ιστορίες
φαινομενικά ασύνδετων ανθρώπων


Πέντε διαφορετικοί χαρακτήρες –ένας στυφός σερβιτόρος, µία ευκατάστατη ονειροπαρµένη, θύµα της οικονοµικής κρίσης, ένας εύπορος Δον Ζουάν που αγκιστρώνεται σε δηµιουργίες τρίτων, µια εργαζόµενη πολύτεκνη µητέρα που βρίσκεται σε µόνιµο ψυχικό και σωµατικό τροχάδην και µία ιδιόρρυθµη ηλικιωµένη κοκέτα που βαδίζει προς τον επίλογο– δυσανασχετούν απέναντι στις ζωές που βιώνουν. Και όσο αντίθετοι κι αν φαντάζουν µεταξύ τους, στην πραγµατικότητα όλοι βαδίζουν πάνω σε έναν κοινό δρόµο: εκείνον τον πεζό δρόµο της καθηµερινότητας, όπου τίποτα µαγικό και ονειρώδες δεν συµβαίνει.

Ώσπου η ζωή τούς φέρνει κοντά µια παραµονή Πρωτοχρονιάς σε κάποιο εστιατόριο, όπου, µέσα από ευτράπελα και έντονες εναλλαγές, οδηγούνται σταδιακά στην προσωπική τους ολική επαναφορά. Οι εξωτερικοί αλλά και οι εσωτερικοί διάλογοι των πρωταγωνιστών µάς ωθούν να αναζητήσουµε εάν όλοι ανεξαιρέτως έχουµε µια φωτεινή, αλλά και µια εγωιστική πλευρά µέσα µας – ακόµα και όσοι θεωρούµε τους εαυτούς µας ξεχωριστά όντα, µε ανεπτυγµένη κοινωνική αντίληψη και αυτογνωσία.

Μήπως τελικά η µαγεία βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο νοµίζουµε;

Κοινωνικό μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2021, 322 σελ.

Μια ανάσα Θεού – Δένα Ραφαέλα

Μια ανάσα ΘεούΈνα ταξίδι ανακάλυψης


Μπροστά από κάποιο νοτισµένο τζάµι, η πρωταγωνίστρια χέρι-χέρι µε τον αναγνώστη παρακολουθούν τη ζωή της µικρής Σοφίας. Στα πρώτα βήµατά της στη γη, γεύεται έννοιες όπως η ανιδιοτελής αγάπη, η συνειδητότητα του παρόντος και η άνευ όρων εµπιστοσύνη, είτε στους γύρω της είτε στον εαυτό της. Η αίσθηση κάποιας υπερφυσικής οντότητας που τη συντροφεύει πάντα µοιάζει απολύτως φυσιολογική και αρµονική µε την πραγµατικότητα. Η µικρή Σοφία µεγαλώνει και νέες έννοιες τρυπώνουν στη ζωή της, όπως φόβος, πόνος, αδικία, αποχωρισµός, θάνατος. Η φωτεινή εικόνα που έχει µέσα της για τη ζωή και για το υπερφυσικό αρχίζει να θάβεται κάτω από στρώσεις ορθολογισµού και καθηµερινής ρουτίνας.

Όσο η ζωή της Σοφίας ξεδιπλώνεται ανάµεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Λονδίνο, πρωταγωνιστές και αναγνώστες συµµετέχουν ενεργά σε µια µάχη ανάµεσα στο νου και την ψυχή. Μια µάχη δίχως ξεκάθαρο νικητή. Μέσα απ’ τους λαβυρίνθους του σύγχρονου κόσµου, την αντιµετώπιση απρόσµενων θηρίων, αλλά και την καθοδήγηση µέσω παράδοξων ενορχηστρωµένων γεγονότων, η Σοφία φτάνει πιο κοντά από ποτέ στην πανηγυρική νίκη της ψυχής, όταν τα φώτα σβήνουν.

“Γιατί τώρα;” Με µια απροσδόκητη εξέλιξη, η Σοφία φτάνει στις απαντήσεις που από µικρό παιδί αναζητούσε και αδηµονεί να γευτεί τον κόσµο µε µια νέα αντίληψη και δυο µάτια καθαρά. Μήπως άραγε είναι αργά;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2020, 398 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή