Δέσποινα Διομήδους

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δέσποινα Διομήδους σήμερα είναι τριάντα ετών.
Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ. Εργάστηκε για ένα μικρό διάστημα στον χώρο της εκπαίδευσης. Γνωρίζει αγγλικά, ισπανικά και γερμανικά. Αγαπάει πολύ τη φύση, τη ζωγραφική και λατρεύει τα άλογα και την ιππασία. Σε αυτά τα τρία εκείνη νιώθει ελεύθερη. Η Δέσποινα Διομήδους γράφει και διαβάζει από μικρή ενώ συγχρόνως, παρά το γεγονός ότι έχει γράψει πολλά έργα, εκείνη επέλεξε να εκδώσει τις “Πορσελάνινες Κούκλες”, καθώς πιστεύει βαθιά ότι το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να έχει έναν ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο.
Νουβέλες
Πορσελάνινες κούκλες (2023), Ελκυστής

Πορσελάνινες κούκλες – Δέσποινα Διομήδους

Πορσελάνινες


Οι “Πορσελάνινες Κούκλες” είναι μία ιστορία που αρχίζει από το τέλος και πάει στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε και στο μυαλό της συγγραφέως. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Ρωσία και σε ένα μικρό κομμάτι της στο τρένο του Υπερσιβηρικού, όπου τρεις άνθρωποι συναντιούνται σε ένα κομβικό σημείο της ζωής τους. Τρεις άνθρωποι που φεύγουν από κάτι και η τύχη ή ο συγχρονισμός τούς φέρνει κοντά.
Το κεντρικό όμως ζήτημα αυτής της ιστορίας αφορά τα δίπολα και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης. Ο κόσμος αποτελείται από δίπολα. Έτσι και μέσα μας υπάρχει το άσπρο και το μαύρο, κομμάτια αυτών για να είμαστε εμείς γκρι· όχι όλοι μας αλλά κάποιοι από εμάς.
Έτσι, λοιπόν, από τους τρεις χαρακτήρες που υπάρχουν εξερευνάται η εσωτερική σύγκρουση, ο έρωτας, οι απώλειες και η επιρροή που έχουν οι κοινωνικές νόρμες μέσα μας. Η Περσεφόνη είναι η κεντρική ηρωίδα, μία ηρωίδα αντιφατική που δεν έχει ως σκοπό να κατανοηθεί από τους άλλους ως ύπαρξη αλλά να αγαπηθεί· αυτό που θέλουμε όλοι μας δηλαδή. Η Περσεφόνη, που όπως στη μυθολογία ζει έξι μήνες στη γη και έξι στον Άδη, είναι μία συμβολική μορφή που θα μπορούσε να πει κανείς ότι κουβαλάει τα ασύμβατα και τα αλληλοσυγκρουόμενα πολλών ή και λίγων ανθρώπων.

Νουβέλα, Ελκυστής, 2023, 98 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελκυστής