Δέσποινα Ρούσσου

Ελληνες λογοτέχνες
Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε βρεφοκόμος-παιδοκόμος και ασχολήθηκε με την παιδοψυχολογία και την φιλαναγνωσία για προσχολική ηλικία.
Παράλληλα φοίτησε στο “Θέατρο των αλλαγών” μελετώντας τεχνικές όπως: γλώσσα του σώματος εκτός και εντός θεάτρου, Ο κινηματογράφος με ανοιχτές και κλειστές κάμερες, Σκηνοθεσία, Θεατροπαιχνίδια, Σκηνογραφία, Ιστορία θεάτρου, Capoeira, Υonga, Ζumba, Yποκριτική μπροστά στην κάμερα, Μεταγλώττιση κινουμένων σχεδίων, όπου με την ομάδα ανέβασαν παιδική παράσταση. Εκείνο το χρονικό διάστημα έκανε και μεταγλωττίσεις. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά, αν και η κύρια εργασία της είναι σε μεγάλη πολυεθνική, εντούτοις συνεχίζει και ασχολείται με τα παιδικά δρώμενα. Ανήσυχο πνεύμα χρησιμοποιεί ως τρόπο διαφυγής τον κόσμο των βιβλίων, ενώ η ίδια όντας παραδοσιακός τύπος χρησιμοποιεί μολύβι και χαρτί για να εξωτερικεύσει τα πιο βαθιά συναισθήματά της.
Το 2005 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο “Παπιοπεριπέτειες” ένα παραμύθι από τα Ελληνικά Γράμματα.

Παπιοπεριπέτειες – Δέσποινα Ρούσσου
Δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει το παπί
και η μανούλα του στο σπίτι ανησυχεί.
Όμως σ’ αυτή την περιπέτεια τη μεγάλη
φίλοι του γίνανε σκύλοι, γατιά και παπαγάλοι.

Eικονογράφηση: Νίκος Μπαλάνης

Παιδική λογοτεχνία, Ελληνικά Γράμματα, 2005, 36 σελ.

Το πένθος των λουλουδιών – Δέσποινα Ρούσσου
Η 29χρονη Ροζαλία μένει σε ένα μικρό χωριό στην επαρχία με την οικογένειά της. Το χάρισμα που έχει να διαισθάνεται πράγματα και καταστάσεις την έχει οδηγήσει στη μοναχικότητα με την οποία έχει μάθει να ζει αρμονικά.

Ο Άγγελος φεύγει από την Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους και αφήνει πίσω τη Μέλια, η οποία έχοντας μία σπάνια ασθένεια δεν μπορεί να τον ακολουθήσει. Μία σοκαριστική συνάντηση και δύο λιποθυμίες κάνουν την ανατροπή στη ζωή τους και σφραγίζουν την αρχή μιας περίπλοκης σχέσης. Πολλά μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια που θα ταράξουν όχι μόνο τις ζωές των δύο νέων αλλά και ολόκληρου του χωριού. Μυστικά που άλλες οικογένειες θα τις ενώσουν και άλλες θα τις χωρίσουν. Μυστικά που ακόμα και η ίδια η φύση δεν μπορεί να αντέξει και αντιδράει, κάνοντας το χωριό που μεγαλώνει η Ροζαλία να δείχνει ψυχρό και απόμακρο, ενώ η ίδια που κουβαλάει από παιδί το παρατσούκλι της τρελής γίνεται ακόμα μεγαλύτερος στόχος.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2020, 654 σελ.

Μυθιστορήματα
Το πένθος των λουλουδιών (2020), Όστρια Βιβλίο

Παιδική λογοτεχνία
Παπιοπεριπέτειες (2005), Ελληνικά Γράμματα

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, Όστρια Βιβλίο