Δέσποινα Τραχαλάκη

Δέσποινα Τραχαλάκη

Ελληνες λογοτέχνες
«Ονομάζομαι Δέσποινα Τραχαλάκη και είμαι Χανιώτισσα. Εργαζόμουνα για 32 χρόνια σε τράπεζα αλλά, αν και κινιόμουνα μέσα σε δείκτες και αριθμούς, τελικά αποδείχτηκα ανεπίδεκτη στο ν’ αφομοιώσω τη γλώσσα τους. Αντίθετα, είμαι επιδεκτική στη μάθηση σπουδαίων πραγμάτων όπως: Να σέβομαι τη φύση, να μεγαλώνω χωρίς να κρύβομαι, να μην αναλώνομαι κατηγορώντας την τύχη για τη μεροληψία της, αλλά αντίθετα να επινοώ φράγματα για να διακόπτω τη φιλέκδικη ορμή της. Το χιούμορ με διευκολύνει να εκφράζω αυτά που δεν αντέχουν άλλη σοβαρότητα και με το γέλιο απελευθερώνω τα όνειρα που κατά καιρούς πιάνονται στη μέγγενη της ζωής.»

Η διαδρομή της ζωής – Δέσποινα Τραχαλάκη
Τα κορίτσια που πρωταγωνιστούν στην ιστορία μας είναι η Λίνα και η Άννα. Η Λίνα μεγαλώνει δίπλα σε έναν καλοκάγαθο πατέρα, που τη μαθαίνει να βρίσκει την ομορφιά της ζωής στα απλά πράγματα. Η Άννα, αντίθετα, μεγαλώνει δίπλα σε έναν καταπιεστικό πατέρα, που δεν της επιτρέπει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της.
Ύστερα από μερικά χρόνια εισβάλλει στις ζωές τους ο έρωτας. Έχει το όνομα του Άγγελου για τη Λίνα και του Μιχάλη για την Άννα. Δύο άντρες με σταθερές αξίες, που δεν επιτρέπουν στην καρδιά τους να λιγοψυχήσει και αντιμετωπίζουν με σοφία αλλά και χιούμορ τα απρόβλεπτα της ζωής. Βοηθούν τις γυναίκες τους να απαλλαχτούν από τις αμφιβολίες τους, και χέρι χέρι μαζί τους χτίζουν σχέσεις και φιλίες που τα ρίχτερ της ζωής δεν καταφέρνουν να γκρεμίσουν.

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2010, 179 σελ.

Λυδία λίθος – Δέσποινα Τραχαλάκη
Στο “Λυδία λίθος” ξεδιπλώνεται μια αληθινή ιστορία, έμπλεη ενοχών αλλά και χαράς, μια ιστορία με χαρακτήρες-κοινωνούς ιδεών της δυτικής Κρήτης που επαναφέρουν στη μνήμη αγαστά συναισθήματα.
Πρώτος, αγαπημένος σταθμός της ιστορίας, μια μικρή γειτονιά στο Αρχοντοχώρι και ο επόμενος, τρεις λωρίδες θάλασσας χαραγμένες στην παλάμη του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της Κρήτης.
Ταξιδιώτες της ιστορίας ο Παναγιώτης και η Αθηνά που αν και κουβαλούν και από ένα διαζύγιο, στοχεύουν να το προσπεράσουν συνάπτοντας μεταξύ τους μια σχέση που τους οδηγεί σε ερινύες αλλά και σε δόσιμο χωρίς όρια.
“Προϊόν” του δεύτερου γάμου τους, η Λυδία, που κρίνει με ιταμότητα τις δεύτερες ευκαιρίες, που συνηθίζει ν’ απορρίπτει αυτά που φοβάται να έχει… μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να επαναξιολογήσει τον εαυτό της.
Έκπαγλο χρώμα στη ζωή της, η Αλκμήνη, η κόρη της, που εκπέμπει μειλίχιες μελωδίες θρυμματίζοντας τις ενοχές της μάνας της και επαναφέροντας τη χαρμονή στα όνειρά της.

Μυθιστόρημα, Επιλογές, 2013, 332 σελ.

Οι αξέχαστοι – Δέσποινα Τραχαλάκη
– “Και γιατί, κόρη μου, θέλεις να γράψεις για το ναυάγιο του ‘Ηράκλειον’;”.
– “Διότι θέλω να κάνω ένα δώρο σ’ αυτούς που χάθηκαν, αλλά και σ’ αυτούς που έμειναν πίσω. Η ιστορία μου θ’ αποδείξει ότι νεκροί είναι μονάχα οι ξεχασμένοι. Αυτοί που παραμένουν στο μυαλό μας και στην καρδιά μας, είναι και θα είναι πάντα ζωντανοί!
Αυτοί είναι άλλωστε που θα πιάσουν με τα βρεγμένα χέρια τους το μολύβι και θα γεμίσουν τις σελίδες, θα σχηματίσουν με το χνώτο τους σύμβολα και εικόνες, θα τολμήσουν παρεμβάσεις αλλά και παραλείψεις και τέλος θα στρέψουν την πλοκή της ιστορίας προς τα εκεί που νοιώθουν ότι τους καρτερούν η δικαίωση και η γαλήνη…
Μέσα απ’ αυτό το βιβλίο, θα στείλουν το μήνυμα ότι συνεχίζουν να ζουν…
Ότι είναι οι συγγραφείς σε μια ιστορία που τους αφορά και συνεπώς διεκδικούν το δικαίωμα να φτιάξουν αυτοί την αρχή και το τέλος… μια αρχή που μοιάζει με τέλος και ένα τέλος που θυμίζει αρχή!”
– “Και τί τίτλο θα βάλεις στην ιστορία σου;”
– “Οι Αξέχαστοι… έτσι δεν τους έχει βαφτίσει η καρδιά σου, μαμά;”
– “Ναι, παιδί μου, έτσι : Οι Αξέχαστοι!”

Μυθιστόρημα, Επιλογές, 2016, 160 σελ.

Μυθιστορήματα
Η διαδρομή της ζωής (2010), Γαβριηλίδης
Λυδία λίθος (2013), Επιλογές
Οι αξέχαστοι (2016), Επιλογές

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Επιλογές