Δέσποινα Τσιγάρα

Δέσποινα Τσιγάρα

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Η Δέσποινα Τσιγάρα σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδηµία της Κύπρου, στο Παιδαγωγικό Τµήµα του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και στο Ιδρυµα Μελετών Χερσονήσου του Αίµου Σχολή Ξένων Γλωσσών. Η ενασχόλησή της µε τη γραφή ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Η ίδια υποστηρίζει ότι υιοθέτησε αυτό τον τρόπο έκφρασης από τη µητέρα της. Τη θυµάται να γράφει συνεχώς σηµειώµατα. Έτσι, όλο αυτό έγινε µονόδροµος και για την ίδια. Το “Γράµµα στον θεραπευτή µου” είναι το πρώτο της µυθιστόρηµα, αλλά και το πρώτο εγχείρηµά της ως συγγραφέας. Από το 1998 ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη.
Μυθιστορήματα
Γράμμα στον θεραπευτή μου (2023), Εκδόσεις Πηγή

Γράμμα στον θεραπευτή μου – Δέσποινα Τσιγάρα

Γράμμα στονΜπορεί η ανηφόρα της
ψυχοθεραπείας να σε λυτρώσει από
το μαρτύριο της κακοποίησης;


«…τη µίσησα εκείνη τη µέρα.
Ήθελα να τη βρίσω και να της πω ότι είναι άδικο αυτό που κάνει.
Οι µανάδες ταΐζουν κυριολεκτικά και µεταφορικά τα παιδιά τους.
Το τάισµα της µάνας είναι δύναµη και ώθηση στο παιδί να συνεχίσει δυνατό και σίγουρο».
Ένας σύντοµος γάµος που λαµβάνει τέλος µε βίαιο τρόπο. Ένα παιδί το οποίο αντιµετωπίζεται ως ανάµνηση από ένα τραυµατικό παρελθόν και εγκαταλείπεται στην οικογένεια του πατέρα του. Μια οικογένεια κακοποιητική και ένας πατέρας βάναυσος, αληθινό ανθρωπόµορφο κτήνος. Μια µητέρα που επιστρέφει για να σώσει την κόρη της, στην ψυχή της οποίας οι πληγές από τις εµπειρίες της µοιάζουν αγιάτρευτες. Πληγές που καταδιώκουν το παιδί αυτό και στην ενήλική του ζωή και το ωθούν να αναζητήσει ψυχολογική υποστήριξη.
Λίγο πριν κλείσει τα σαράντα, η Μαριάννα, χτυπηµένη από την κατάθλιψη, φτάνει στο ιατρείο του ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή Νικολάου, κάθεται στην αναπαυτική του καρέκλα και θυµάται όλα όσα την τσάκισαν. Συνεδρία τη συνεδρία, χρόνο µε τοv χρόνο, καταφέρνει να εξοµολογηθεί τα πάντα και να γιατρευτεί, τόσο από το νοσηρό παρελθόν της, όσο και από τη δύσκολη καθηµερινότητά της.
Ένα µυθιστόρηµα σε δύο χρόνους, µε ωµό ρεαλισµό που φέρνει στο προσκήνιο τον υπέρτατο αγώνα ενός βασανισµένου ανθρώπου να βγει από το σκοτάδι στο φως, έχοντας πολύτιµο αρωγό την ψυχοθεραπεία.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2023, 536 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή

Please wait...