Δέσποινα Τσιτάκη

Δέσποινα Τσιτάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δέσποινα Τσιτάκη γεννήθηκε στο Κιλκίς.
Σπούδασε αρχικά Κοινωνιολογία και στη συνέχεια Παιδαγωγική στην Περούτζια της Ιταλίας. Αργότερα, το ενδιαφέρον της στράφηκε στην ψυχολογία και στην ψυχοθεραπεία. Είναι παντρεμένη και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Το «Χτύπα ξύλο» είναι το πρώτο της δημοσιευμένο βιβλίο.
Έχει το blog: Despina Tsitaki – Δέσποινα Τσιτάκη.
Μυθιστορήματα
Χτύπα ξύλο (2012), Οσελότος
Στην κλίνη του προκρούστη (2022), Οσελότος

Στην κλίνη του προκρούστη – Δέσποινα Τσιτάκη

Στην κλίνη


«Κρύψου», του έλεγα και έκλαιγα από μέσα μου όταν τον έβλεπα να τρέχει με τα χοντρά του ποδαράκια, να κάθεται κάτω και να ρίχνει μια πετσέτα πάνω του.
«Κρύψου!» του έλεγα. Για τον Θεό κρύψου!» και δεν αστειευόμουν καθόλου.
«Κρύψου!», τον πρόσταζε και αυτό ήταν το αγαπημένο τους παιχνίδι από τότε που θυμάται τον εαυτό του…
«Κρύψου!».

Τι συμβαίνει όταν η εικόνα της ευτυχισμένης οικογένειας αποδεικνύεται μία οπτική απάτη; Όταν οι παραισθήσεις για μια ευτυχισμένη ζωή σωριάζονται καταγής η μια μετά την άλλη;
Τι γίνεται όταν η κυνική πραγματικότητα διαλύει τις αυταπάτες και γεννάει ερωτήματα; Είναι άραγε η οικογένεια ένα πεδίο μάχης; Υπάρχουν νικητές και ηττημένοι; Είναι ένας νόμιμος χώρος όπου καταπατούνται δικαιώματα; Υπάρχει Προκρούστεια Κλίνη μέσα στην οικογένεια;
Ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το μυθιστόρημα αυτό είναι η καταγραφή μιας κρυμμένης πραγματικότητας για συνηθισμένους ανθρώπους. Μια σπουδή στην πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων που μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Υπάρχει τελικά ελπίδα όταν η επικοινωνία φαντάζει ανέφικτη; Όταν όλα δείχνουν να καταρρέουν;

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2022, 226 σελ.

Χτύπα ξύλο – Δέσποινα Τσιτάκη

Χτύπα ξύλο


“Γιατί εγώ; ρωτούσα και ξαναρωτούσα όλον αυτό το μήνα. Γιατί εγώ; Γιατί σε εμένα; ρώτησα το σύμπαν και τι ήθελα και το έκανα.
“Και γιατί όχι;”, άκουσα πολύ καθαρά, αλήθεια λέω, το άκουσα πολύ καθαρά όπως ακούω και τη Μάγια να γαυγίζει έξω. Εγώ που δεν ακούω ποτέ, που νομίζω ότι κάνω προσευχές στον βρόντο και κανείς δεν με ακούει, άκουσα μια αμετάκλητη φωνή να λέει “και γιατί όχι;”.

Το εκρηκτικό περιεχόμενο ενός κίτρινου φακέλου οδηγεί την ηρωίδα στα απρόσμενα μονοπάτια μιας αποκάλυψης. “Πώς πεθαίνει κανείς;”, αναρωτιέται. Έρχεται έτσι αντιμέτωπη με τους μεγαλύτερους φόβους και ψευδαισθήσεις της, που την οδηγούν στο πιο βαθύ και ιερό ταξίδι. Ο μέχρι τότε κόσμος της καταρρέει, οι σχέσεις διαρρηγνύονται, οι πεποιθήσεις αλλάζουν. Μέσα από ένα μαγευτικό ταξίδι περιπλάνησης -συντροφιά με λίγα ζώα- σε έρημα δάση και γραφικά χωριά, δίνει αγώνα επιβίωσης σωματικό, ψυχικό όσο και πνευματικό. Παράλληλα εξερευνεί τα όρια των δυνατοτήτων που κρύβει μέσα της, ξεδιπλώνοντας έτσι το πραγματικό νόημα της ζωής σε όλο του το μεγαλείο.

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2012, 456 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος