Δέσποινα Λαλά-Κριστ

Δέσποινα Λαλά-Κριστ

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δέσποινα Λαλα Κριστ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε στην Αμερική λογοτεχνία, ψυχολογία και ιστορία. Παντρεύτηκε τον Ρόμπερτ Κριστ καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταφραστή ελληνικής λογοτεχνίας.
Μυθιστορήματα
Νόστος (1992), Κέδρος
Τα απομεινάρια του Θεού (1997), Εκδόσεις Καστανιώτη
Το ξωτικό (2002), Περίπλους
Το μυστικό της συγγραφέως (2007), Εκδόσεις Καστανιώτη
Έμιλυ Ντίκινσον θεά του ηφαιστείου (2018), Σμίλη
Νόστος (2020), Σμίλη

Διηγήματα
Παίρνω αμπάριζα και βγαίνω (1989), Σύγχρονη Εποχή

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Η ιστορία της Τρανούπολης και των Τρελοπουλαίων (1984), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ένας μικρός Θεός περίσσεψε (1999), Κέδρος

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Στο καλειδοσκόπιο του Γιώργου Χειμωνά (1984), Εκδόσεις Καστανιώτη

Συλλογικά έργα
Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία (2002), Αλεξάνδρεια

Μεταφράσεις
Διώνη Δημητριάδου, Λέξεις απόκρημνες (2017), Μικρές εκδόσεις
Αντώνης Σκιαθάς, Ο μόνος πιστός ένοικος (2018), Πικραμένος Γιάννης

Νόστος – Δέσποινα Λαλά-Κριστ

Νόστος


Διαβάζοντας το έργο “Νόστος” η εμπειρία μου ερεθίζεται από το σπάνιο αίσθημα της πνευματικής ομορφιάς, που με πιάνει μόνο από κείμενα μερικών ποιητών και πεζογράφων.
Αυτή η αίσθηση ομορφιάς είναι σαν ένα άγγιγμα αγάπης, σαν μια σπάνια μελωδία που μόλις διακρίνεται.
Είναι η ξαφνική εμβάθυνση της καρδιάς που σφραγίζει η ιερότητα της ζωής. Είναι σαν ξαφνικά το Θείο να άγγιξε την καρδιά σου!
Από που προέρχεται αυτή η πνευματική εμπειρία;
Προέρχεται από την απόλυτη μουσικότητα του κειμένου;
Προέρχεται από την τρυφερή αίσθηση της ανθρώπινης κατάστασης;
Από την αντίληψη της ενότητας της ανθρώπινης ψυχής με το Σύμπαν;
Ή από την αντίληψη της απέραντης ομορφιάς των πραγμάτων σε σχέση με τον βαθύ πόνο;
R. Crist

Μυθιστόρημα, Σμίλη, 2020, 368 σελ.

Στο καλειδοσκόπιο του Γιώργου Χειμωνά – Δέσποινα Λαλά-Κριστ

Μια περιπέτεια στο χώρο της ανθρώπινης φύσης: Το σύνδρομο του Balint του Γιώργου Χειμωνά


Στο «Καλειδοσκόπιο του Γιώργου Χειμωνά», η Δέσποινα Λαλά-Κριστ ερευνά και ερμηνεύει το έργο αυτού του τόσο σημαντικού νεοέλληνα λογοτέχνη, από τον «Πεισίστρατο» μέχρι και τους «Χτίστες».
Με οξυδέρκεια η συγγραφέας εισχωρεί στο θέμα και στη μορφή του έργου, με σχολαστικότητα αναλύει τα νοήματα, συνδέει τα κομμάτια και τα παρουσιάζει στην ολότητά τους. Με σαφήνεια δίνει το συμβολισμό και επιδέξια ανακαλύπτει τη μορφή της γραφής, την οποία συγκρίνει με αυτή του μπαρόκ. Το βιβλίο της ανοίγει το μεγαλειώδη κόσμο του Γιώργου Χειμωνά και προσκαλεί τον αναγνώστη σ’ ένα κατανοητό και απολαυστικό ταξίδι στην ανθρώπινη φύση και στις δυνατότητές της. Η επιμέλεια και η ευαισθησία της Λ.Κ. δίνουν ένα μικρό δείγμα σχολαστικής ανάλυσης και καλύπτουν το κενό της κριτικής παρουσίασης.

Το ξωτικό – Δέσποινα Λαλά-ΚριστΜικρασία πριν την καταστροφή, σε μια ελληνική παραλιακή πόλη.
Η ηρωίδα του μυθιστορήματος, ορφανή, παράνομος καρπός του ισχυρού γέρου πυργοδεσπότη με την πιο όμορφη κοπέλα της περιοχής, μεγαλωμένη σε ξένα αλλά γεμάτα αγάπη χέρια, επιχειρεί στην ενηλικίωση το μεγάλο ταξίδι της αναζήτησης της φυσικής καταγωγής της.
Στη διαδρομή μέσα από τη μνήμη και τη φύση του εαυτού της, ανακαλύπτει την πνευματική της καταγωγή.
Ο Μυστικισμός δεν είναι θρησκεία αλλά μια κατάσταση προσωπικής γαλήνης. Η βαθιά γνώση της κοσμικής οντότητας.
Ζωή-Θάνατος, Καλό-Κακό, Φως-Σκοτάδι, Σύμπαν και Άτομο αποτελούν το Ένα.

Το μυστικό της συγγραφέως – Δέσποινα Λαλά-ΚριστΤέξας, 1983. Μια άγρια δολοφονία οδηγεί στη θανατική καταδίκη την Κάρλα Τάνερ και τον εραστή της. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, αυτή η νέα γυναίκα, αναγεννημένη πλέον χριστιανή, υποβάλλει αίτηση χάριτος στον κυβερνήτη της πολιτείας, τον Τζωρτζ Μπους τον νεότερο. Όμως η μοίρα της, συνυφασμένη με τις αλαζονικές επιδιώξεις ενός πολιτικού, την οδηγεί στο θάλαμο θανάτου.
Με το “Μυστικό της συγγραφέως” η συγκλονιστική αυτή ιστορία μεταφέρεται στη λογοτεχνία, σ’ ένα βιβλίο που προσπαθεί να υπερασπιστεί το ήθος και τις αρετές της ουμανιστικής παράδοσης. Σ’ ένα μυθιστόρημα όπου πραγματικά πρόσωπα και συμβάντα γίνονται αφορμή για μια δραματική αναδρομή στο παρελθόν μιας αδίστακτης φόνισσας. Η Δέσποινα Λαλά-Κριστ υπακούοντας στο υπαρξιακό της κάλεσμα, εμπλέκεται σ’ έναν διάλογο με την ηρωίδα της, αναζητεί απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, ενώ συγχρόνως μυεί τον αναγνώστη, άλλοτε με σοβαρότητα κι άλλοτε με χιούμορ, στην τέχνη της συγγραφής.

Έμιλυ Ντίκινσον θεά του ηφαιστείου – Δέσποινα Λαλά-Κριστ

Βιογραφικό μυθιστόρημα


Prithee, my brother, into My Garden come, είπε, κι εγώ που άκουσα την πρόσκλησή της, πρόθυμα αφέθηκα στον Παράδεισο των λέξεων και της ποιητικής της εξουσίας. Το ταξίδι έρευνας και γραφής ήταν φανταστικό! Η Έμιλυ Ντίκινσον, πολυσήμαντη και πολυσημαίνουσα ποιήτρια του 19ου αιώνα, με οδήγησε στα εξωτικά δώματα του νου και της καρδιάς. Η διαδρομή απολαυστική, πνευματικά συγκλονιστική, ψυχικά μυστικιστική, η εμπειρία υπερβατική! Μαζί διαβήκαμε τα κανάλια της ανθρώπινης οδύνης κι έκστασης, αναβιώνοντας τη ζωή της “λουρίδα λουρίδα”, όπως ο ήλιος ανατέλλει, κι εγώ με λαιμαργία ρούφηξα το απόσταγμα των σκέψεων και της σοφίας της, έτσι που να μπορώ να επαναλάβω με το ίδιο πάθος τα λόγια της: “Πάρτε τα όλα κι αφήστε μου την έκσταση!” (Take all away from me, but leave me Ecstasy).

Πηγές: Biblionet, Κέδρος, Εκδόσεις Καστανιώτη, Περίπλους, Σμίλη, Σύγχρονη Εποχή