Δέσποινα Σίσκου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δέσποινα Σίσκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε σκηνοθεσία και ασχολήθηκε με το θέατρο. Έζησε για κάποια χρόνια στην Ξάνθη, στη Μυτιλήνη και στη Σκόπελο. Πλέον συνεχίζει τις σπουδές της και εργάζεται στην Αθήνα. Γράφει μυθιστορήματα, θεατρικά σενάρια και ποίηση. Το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Άμαχος», κυκλοφόρησε το 2017 από τις Εκδόσεις Πηγή.

Άμαχος – Δέσποινα Σίσκου

Δυστοπικό μυθιστόρημα


Βρέθηκα σε πόλεμο με τον εαυτό μου.
Εναντίον της φύσης μου.
Εναντίον της πλάσης, του πλάστη και του πολεμιστή.
Βρέθηκα να κολυμπάω στον ωκεανό με τα μάτια κλειστά και θυμήθηκα τη μήτρα της μάνας.
Τη μοναδική πατρίδα του ανθρώπου.
Μετά ήμουν ξαπλωμένος στην έρημο και ικέτευα τον θάνατο να έρθει γρήγορα, πριν έρθουν εκείνοι, ώστε να βρω τη λήθη πριν βρω τη συνέπεια.
Κατέληξα να ζητάω συγχώρεση από τον ουρανό και να ικετεύω οίκτο από τη θάλασσα. Πλέον εύχομαι να μην είχα γεννηθεί.
Κι όλα αυτά γιατί κάποτε επέλεξα να ζήσω.
Ηθικά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά ερωτήματα που δέχονται απάντηση μέσα από την ιστορία ενός στρατιώτη -από την οπτική ενός πιονιού κι όχι ενός παίκτη. Ο κύκλος ενός ατόμου σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον κόσμο γύρω του.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2017, 302 σελ.

Η Γη του Νέου Ξεκινήματος – Δέσποινα Σίσκου
Ήξερα τι έπρεπε να κάνω και το έκανα. Ανάμεσα στο να προδώσω το κίνημα ή το να προδώσω τον εαυτό μου, επέλεξα το μικρότερο κακό.
Έφτιαξα μόνος μου έναν δρόμο, ένα λιθόστρωτο μονοπάτι· κάθε λίθος και ψέμα. Ονόμασα τα ψέματα αυτά πραγματικότητα και επάνω τους έχτισα. Ονόμασα την πραγματικότητα “κακό όνειρο” και την αρνήθηκα. Δόθηκα ολόψυχα στο καθήκον μου, το κοινό καλό, και τον μεγάλο σκοπό του κινήματος. Συγκέντρωσα κάθε κύτταρο του κορμιού μου στην ανάβαση.
Κι έτρεμα πάντοτε τον χρόνο και την παλίρροια του ωκεανού, αφού μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διαλύσει, όλα όσα με κόπο έχτισα στην άμμο.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2019, 310 σελ.

Μυθιστορήματα
Άμαχος (2017), Εκδόσεις Πηγή
Η Γη του Νέου Ξεκινήματος (2019), Εκδόσεις Πηγή

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Πηγή