Δέσποινα Σωτηροπούλου

Δέσποινα Σωτηροπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δέσποινα Σωτηροπούλου είναι δημοσιογράφος. Η γραφή, είναι για εκείνη, κάτι… σαν την εξομολόγηση, την αυτοκριτική, την ψυχοθεραπεία. Μετράνε χρόνια που ζει έτσι. Έχει εργαστεί για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον έντυπο τύπο. Από τους πρώτους δημοσιογράφους, που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Eίναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Πολιτιστικό ρεπορτάζ δελτίου ειδήσεων ΝΕΤ, ALPHA, STAR, MEGA, SKY. Γραφείο τύπου της Ελληνικής Αριστεράς. Από τα ιδρυτικά μέλη για την σύσταση της ελεύθερης ραδιοφωνίας και για 25 χρόνια παραγωγός ραδιοφώνου ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑ, ΡΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΣ, FLASH 96,1, EΛΛΑΔΑ FM 88,6, AIΓΑΙΟ FM 88,3, FM 100, ΑΘΗΝΑ 98,4. Συνεντεύξεις και πολιτιστικό – καλλιτεχνικό ρεπορτάζ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο Αυγή, Έψιλον, Ταχυδρόμος, Play Boy, 300, Γιατί, Κκυριακάτικο φύλο Εsppresso, Λοιπόν, Περί, κ.α.
Αρχισυντάκτρια τηλεοπτικών εκπομπών και τοπικών εφημερίδων όπως Δημοτικό Παρόν, Αντίκτυπος, Δελτίο Τύπου, Νίκαια 2000, κ.α. Παραγωγός πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως “Με κόκκινο κραγιόν”, “Οι μνήμες στάζουν ακόμα πατρίδα”, “Από τον Πόντο στην Κρήτη με έναν αναστεναγμό”, “Τα απαγορευμένα”, “Με τα μάτια ατενίζοντας το μέλλον”, “Πόντος-Αρμενία, χθες σήμερα, μια διαδρομή από μνήμες”, “Με άρωμα γυναίκας” και μια σειρά από αφιερωματικές παραστάσεις με τον τίτλο “Υπέροχοι Άνθρωποι”, για εκείνους που προσέφεραν στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Το “Ορκίζομαι στις ρυτίδες μου” είναι το πρώτο της βιβλίο.
Μυθιστορήματα
Η αριστερή μου πλευρά (2020), Ινφογνώμων Εκδόσεις

Ποίηση
Το ορκίζομαι στις ρυτίδες μου (2015), Ινφογνώμων Εκδόσεις
Τι… είπαμε ότι είναι ο έρωτας; (2017), Ινφογνώμων Εκδόσεις

Η αριστερή μου πλευρά – Δέσποινα Σωτηροπούλου

Η αριστερή μου πλευρά


Το βιβλίο της «Η αριστερή μου πλευρά» είναι ένας ύμνος στην αγάπη μέσα από την σιωπηρή ζωή της Ροδούλας. Της μητέρας της. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στις μανάδες μια άλλης… προηγούμενης γενιάς. Της γενιάς του πολέμου, της μεταπολίτευσης, των καθημερινών αναμετρήσεων με τις κακουχίες, τη φτώχεια, τη σκληρότητα, την καταπίεση και τη βαρβαρότητα. Ένα βιβλίο για τις μανάδες που κατέκτησαν την αγάπη μέσα από τις ίδιες τις πράξεις τους.

Από τον ερχομό της οικογένειας στην Ελλάδα με την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι την κατοχή «Ο ξεριζωμός κόρη μου είναι παράλογος. Σαν ένα μωρό σε κορμί μεγάλου.» Από την κατοχή και τον αντάρτη πατέρα μέχρι τον αντιστασιακό σύζυγο «Προς χάριν των αριστερών του πατέρα πράξεων. Προς χάριν των αριστερών της μητέρας φρονημάτων. Σε αυτή τη χάρη στόχευαν κι έπεφταν και από αυτήν πλήθαιναν». Και από τη μεταπολίτευση μέχρι το εγκεφαλικό επεισόδιο που κατέστρεψε την αριστερή της πλευρά. Την πλευρά της ιδεολογίας και της θηλυκής φύσης. Και τότε, στο μισό της όλο, εμφανίζεται ο νεαρός θεραπευτής «Στα σημεία του πόνου. Εκεί την άγγιζε. Στα κέντρα της κατασκευής της. Εκεί την ακουμπούσε. Στα χέρια του τα γηραιά της διαλύονταν κύτταρα και χώρο για τη δεύτερή της έκαναν νιότη».

Η «Αριστερή μου πλευρά» είναι η ιστορία μιας γυναίκας που απέδειξε, ότι η σιωπή μπορεί να φέρει την ανατροπή και μάλιστα τόσο ήπια, που μοιάζει σαν από πάντα να ήταν όλα σε τάξη.

Μυθιστόρημα, 2020, 148 σελ.

Τι… είπαμε ότι είναι ο έρωτας; – Δέσποινα Σωτηροπούλου
Η ασθένεια. Το χρονικό του αποχωρισμού. Η επώδυνη αποκόλληση.
Το πένθος. Η μοναξιά. Το κάλεσμα.
Η αποκάλυψη.
Το αίνιγμα του έρωτα. Το αχ… της αγάπης.
Η νέα ζωή.
Έχει συνέχεια;
Ποιος νοιάζεται εκείνους… που μένουν; Τους ερωτευμένους ποιος φροντίζει;
Πότε ξεκινά η αγάπη; Τελειώνει ποτέ;
Τι μένει;
Που πάει η ψυχή όταν φεύγει; Συναντιούνται ξανά οι αγαπημένοι;
Ένας ακόμη… έρωτας.
Τι ήρθε να κάνει;
Ποιος μιλά για την ζωή; Ποιος αντέχει να πεθαίνει;
Υφίσταται ο θάνατος;
Ο όρκος περνά σε αμφισβήτηση.
Και…
Κάθε μορφής δέσμευση απελευθερώνει, μέσα από ερωτηματικά
που πίστεψαν στην απάντηση.

Ποίηση, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2017, 104 σελ.

Το ορκίζομαι στις ρυτίδες μου – Δέσποινα Σωτηροπούλου
Το βιβλίο πραγματεύεται τον έρωτα και τον θάνατο μέσα από οκτώ ανθρώπινες καταγραφές.
– Σε κάθε κεφάλαιο κι ένα όνομα. Επτά γυναίκες κι ένας άντρας.
– Κοντά τους κι ένας παρατηρητής. Ένας εξομολογητής. Ένας μάρτυρας. Που κι αυτός, με την σειρά του, φοβάται, χαίρεται, δειλιάζει, τολμά, κλαίει, γελά, πονά, αμφισβητεί, πιστεύει.
– Ένας παρατηρητής, με ζωή δανεική.
– Από τις ζωές των άλλων.
– Σε κάθε κεφάλαιο κι ένα ρήμα, που εκπροσωπεί το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται. Εκφράζει το μοτίβο της δικής του διαδρομής. Σκιαγραφεί τον διαφορετικό ψυχισμό. Φωτογραφίζει την άλλη… ματιά.
– Κι αλήθεια… Που πάνε οι ψυχές όταν φεύγουν; Το αναπάντητο ερωτηματικό.
– Κι αλήθεια… Γιατί με τον έρωτα νομίζουμε πως θα ξορκίσουμε τον θάνατο;
– Που συναντιούνται… ο έρωτας κι ο θάνατος;
– Υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο;
– Ότι βιώνουμε είναι αληθινό ή μας ξεγελά η πλάνη;
– Κι αυτό το… σώμα, ποια έκφραση να διαλέξει για να φανερωθεί;
– Κι εκείνη η… ψυχή, ποια μορφή να πάρει για να αποκαλυφθεί;
– Τα ερωτηματικά επιδέχονται όλες τις ερμηνείες.
– Το συμπέρασμα παραμένει ίδιο.
– Ένας είναι ο δρόμος.
– Αυτός που πρέπει να κάνουμε.
– Κι αυτό, δεν αλλάζει.

Ποίηση, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2015, 92 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ινφογνώμων Εκδόσεις