Δέσποινα Στυλιανίδου

Δέσποινα Στυλιανίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δέσποινα Στυλιανίδου γεννήθηκε στο Στρατώνι Χαλκιδικής, ένα βιομηχανικό χωριό με βαριά εργατική ιστορία και μεγάλη πολιτιστική παράδοση. Αυτά τα δυο σε συνδυασμό με την καταπληκτική φύση που περιβάλλει τον τόπο, επηρέασαν έντονα τον ψυχικό και πνευματικό της κόσμο. Είναι απόφοιτος του Αρχαιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ και εργάστηκε σε Γυμνάσια και Λύκεια της Χαλκιδικής, των Σερρών και της Θεσσαλονίκης. Στα δρώμενα του τόπου της αναφέρεται το χρονικό “Η δέσποινα του Στρατονιού” (εκδόσεις Γιαχούδη, 2007) και το μυθιστόρημά της “Τα Βαπόρια της Σκουριάς και του Έρωτα” (εκδόσεις IANOS, 2010, Θεσσαλονίκη), που μέχρι στιγμής πραγματοποίησε 3 εκδόσεις. Το μυθιστόρημα αυτό είναι το μοναδικό που αναφέρεται στη ζωή των μεταλλωρύχων στη βορειοανατολική Χαλκιδική από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ού. Ένα ερωτικό μυθιστόρημα με πολύπλοκη δομή και αναφορές μοναδικές στην εργατική και πολιτική ιστορία του βασανισμένου αυτού τόπου. Με το νέο της μυθιστόρημα “Θρανία δίχως όνειρα” έρχεται να καταγράψει και να καταγγείλει την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας εκ των έσω, με βάση τις προσωπικές της εμπειρίες, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο. Με κυρίαρχο υπόβαθρο την πόλη της Θεσσαλονίκης, που υπεραγαπά και στην οποία μένει μόνιμα από τα έντεκά της χρόνια. Έρωτας, μύθοι, θρύλοι, μυστήρια, αναφορές στο ιστορικό αλλά και στο σύγχρονο παρόν της πόλης, συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον από πολλές απόψεις μυθιστόρημα. Επίσης είναι συντάκτρια και συνεργάτης της εφημερίδας Πολιτισμού Στρατωνίου, “Η Νεικοπτελέμα”.
Μυθιστορήματα
Η δέσποινα του Στρατονιού (2007), Εκδόσεις Γιαχούδη
Τα βαπόρια της σκουριάς και του έρωτα (2010), Ιανός
Θρανία δίχως όνειρα (2018), Ιανός

Θρανία δίχως όνειρα – Δέσποινα Στυλιανίδου

Θρανία δίχως όνειρα


Ένα μυθιστόρημα-καταγγελία εκ των έσω για το ανούσιο, καταπιεστικό και αντιπαιδαγωγικό δημόσιο
εκπαιδευτικό μας σύστημα των τελευταίων δεκαετιών, με ντοκουμέντα, πικρές αλήθειες και έντονη πλοκή.

Η Αργυρή, μία νεαρή και ταλαντούχα πρωτοδιόριστη φιλόλογος βιώνει τις πρώτες της εμπειρίες στην
εκπαίδευση σε ένα σχολείο της επαρχίας και αντιδρά έντονα στο συντηρητικό πλαίσιο που της επιβάλλεται.
Την ίδια ώρα που ο έρωτας έρχεται να τη συναντήσει στο πρόσωπο του Άλκη, ενός φυσικού του σχολείου, χωρίς όμως ευτυχή κατάληξη.

Τρία χρόνια αργότερα η δράση μεταφέρεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου οι δυο τους συναντιούνται εκ νέου και ο καταπιεσμένος έρωτάς τους ξαναφουντώνει. Το παλιό λιμάνι της πόλης με το Λευκό Πύργο και τη Νέα Παραλία, η Άνω και η Κάτω Πόλη, οι υπόγειες εκκλησιές, τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά μνημεία της, ιστορικές επί δικτατορίας ταβέρνες, όπως η “Δόμνα” στο Τριγώνιο, αλλά και ο “δράκος του Σέιχ Σου”, δένονται σε μια πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή.

Μυθιστόρημα, Ιανός, 2018, 528 σελ.

Τα βαπόρια της σκουριάς και του έρωτα – Δέσποινα Στυλιανίδου

Τα βαπόρια


Τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άντρες πορεύονται μέσα στο χρόνο από το 1895 και δώθε στη δασωμένη και μυρόβλητη βορειοανατολική Χαλκιδική. Οι μεταλλωρύχοι που μπαίνουν στις φοβερές μπούκες του Μαντέμ-Λάκκου και οι μεταλλεργάτες που δουλεύουν στη σκληρή βιομηχανική ζώνη του Στρατωνίου στο τέλος του 19ου αιώνα και στη διάρκεια του 20ου , δίνουν καθημερινά -υπό την υψηλή εποπτεία του ΄Αθωνα- τους συναισθηματικούς, εργατικούς και πολιτικούς τους αγώνες προσπαθώντας ν’ ανοίξουν το δύσβατο μονοπάτι της ζωής. Ανάσα τους και φυγή, τα βαπόρια, που έρχονται να φορτώσουν σκουριά και φεύγουν μπαταρισμένα από τα όνειρά τους.

Μυθιστόρημα, Ιανός, 2010, 280 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιανός