Σπούδασε επιστήμες θεάτρου, παιδαγωγικά και ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και πήρε διδακτορικό δίπλωμα στη φιλοσοφία. Εργάστηκε αρχικά ως δασκάλα, στη συνέχεια ως επιστημονική συνεργάτης του πανεπιστημίου του Μονάχου, και για αρκετά χρόνια ως συντονίστρια εκπαίδευσης εξωτερικού. Έχει εκδώσει τα βιβλία: “Ένα διεθνές curriculum για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση”, Ατραπός, 2005 και “Πέντε σύγχρονα παιδαγωγικά ζητήματα”, Ατραπός, 2006. Το “Ξέχνα τις αναμνήσεις” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
Ξέχνα τις αναμνήσεις (2016), Άνεμος Εκδοτική
Δοκίμια-Μελέτες
Ένα διεθνές curriculum για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση (2005), Ατραπός-Περιβολάκι
Πέντε σύγχρονα παιδαγωγικά ζητήματα (2006), Ατραπός-Περιβολάκι
Ξέχνα τις αναμνήσεις – Ντιάνα Παλαιολόγου
Γεννημένη ως τρίτο και ανεπιθύμητο κορίτσι μιας εύπορης οικογένειας της επαρχίας, η Ντόνα γνωρίζει αρχικά την αγάπη μόνον από τους στενούς συγγενείς. Η ανέμελη παιδική της ηλικία διακόπτεται βίαια, όταν ο ανήσυχος και προβληματικός πατέρας της, Ιωνάς, μετά την πτώχευση της οικογένειας μεταναστεύει για ν’ αναζητήσει την πρόοδο και τον πλούτο που έχασαν. Σταδιακά ξεριζώνει τις τρεις κόρες και τη γυναίκα του από την ήσυχη ζωή στο αρχοντικό, αλλά και από τη θαλπωρή της πατρίδας, τάζοντας σπουδές λαμπρές, πλούτη και αναγνώριση. Σύντομα όμως οι υποσχέσεις του παγιδεύουν τις τέσσερις γυναίκες σε μια ψυχρή ζωή.
Ο Ιωνάς, με τις συμπεριφορές του και τις σκληρές απόψεις του για τον θεσμό της οικογένειας, καταφέρνει να διχάσει και ν’ απομονώσει τόσο τις αδερφές μεταξύ τους όσο και με τη μητέρα τους. Ο ίδιος ορίζει τη ζωή της Ντόνας, θέτοντάς της αυστηρούς όρους σπουδών, φιλικών σχέσεων, γάμου, παρά τις αντιδράσεις της. Η μόλις εικοσάχρονη Ντόνα δεσμεύεται έτσι σ’ έναν αταίριαστο γάμο με τον Παύλο, που κι αυτόν παγιδεύει μεθοδευμένα ο Ιωνάς.
Αντέχει άραγε η Ντόνα τα σκληρά χρόνια που θ’ ακολουθήσουν, γεμάτα κακοποίηση και απανωτές προσβολές; Ανάμεσα σ’ όλα εκείνα που έχουν σημαδέψει τη ζωή της, από πού αντλεί δύναμη και χτίζει σιγά σιγά την καριέρα της; Όταν κάποτε ξεκινάει μια καινούργια ζωή, μπορεί να πιστέψει σ’ αυτήν; Πώς μπορεί να εμπιστευτεί ό,τι συναρπαστικό φέρνει αυτή η ζωή μαζί της;
Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2016, 384 σελ.
Πέντε σύγχρονα παιδαγωγικά ζητήματα – Κωνσταντίνα Παλαιολόγου-Γκικοπούλου
… Όσο ο δάσκαλος δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να μεταδίδει μόνο τη δοκιμασμένη γνώση, αλλά, αντίθετα, αντιμετωπίζει το παιδί ως σύνολο, τόσο περισσότερο θα γίνεται αποδεκτή και θα ενισχύεται η δημιουργικότητα όσο περισσότερο αφοσιώνεται ο δάσκαλος στην αρμονική ανάπτυξη σώματος-ψυχής του μαθητή και την τοποθετεί στο επίκεντρο της εργασίας του, τόσο πιο δημιουργικά μπορεί να αναπτυχθεί το παιδί, συγχρόνως δε να γίνουν και το σχολείο και οι απαιτήσεις σχολικής επίδοσης περισσότερο ανθρωποκεντρικές. Τα παιδιά θέλουν να μεγαλώσουν μέσα από τις επιδόσεις τους, όχι να μικρύνουν από τις απαιτήσεις για επιδόσεις.
Δοκίμιο, Ατραπός-Περιβολάκι, 2006, 260 σελ.
Ένα διεθνές curriculum για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση – Κωνσταντίνα Παλαιολόγου-Γκικοπούλου
Αναλυτικά προγράμματα σε Ελλάδα και Γερμανία: Χθες, σήμερα, προοπτικές
Το σχολείο ως τόπος εκπαίδευσης και ζωής μπορεί και οφείλει να μην αδιαφορήσει για την ιστορική και την κοινωνική του ευθύνη. Πρέπει να υποδείξει σε παιδιά και εφήβους διαφορετικής καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμού, δυνατότητες και προοπτικές για το πώς μπορούν να συμβιώσουν σε μια πλουραλιστική κοινωνία, εργαζόμενοι οι ίδιοι με ευαισθησία και σεβασμό, με την ανάπτυξη συνεργασίας και οδηγό τις αξίες του πλουραλισμού, των δημοκρατικών λειτουργιών, της κατανομής και της αποδοχής, της ειρήνης, της κριτικής σκέψης και της υπευθυνότητας, ώστε να διαμορφώσει πολίτες σκεπτόμενους, με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, ικανούς να στηρίξουν ενεργά την εξέλιξη της κοινωνίας μας.
Δοκίμιο, Ατραπός-Περιβολάκι, 2005, 391 σελ.
Πηγές: Biblionet, Άνεμος Εκδοτική, Ατραπός-Περιβολάκι