Δικαία Μαραβέλια

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δικαία Μαραβέλια γεννήθηκε και ζει στην όμορφη Σύμη, με την οικογένειά της.
Ασχολείται ενεργά με τις οικογενειακές επιχειρήσεις στο νησί, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η μεγάλη της αγάπη είναι η συγγραφή. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Το 2017 αποδέχτηκε την πρόσκληση-πρόκληση του Εμμανουήλ Κ. Μοράρη για τη συγγραφή του “Εκύλησε το τέτζερι κι ήβρε το καππάκι”. Με το μολύβι και τις αναμνήσεις της ως όπλα, ξεδιπλώνοντας κάθε θύμηση και συναίσθημά της, δημιούργησε κάτι περισσότερο από ένα τυπικό βιβλίο μαγειρικής, ένα μικρό γευστικό ημερολόγιο. Επίσης, έχει στο ενεργητικό της μια συμμετοχή σε συλλογικό έργο και ένα μυθιστόρημα. Όλες οι δραστηριότητες της συγγραφέα σχετίζονται με τη Σύμη, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την αγάπη της για τον τόπο καταγωγής της. Το βιβλίο της «Αγνή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.
Νουβέλα
Αγνή (2019), Εκδόσεις Πνοή

Αφηγήματα
Προπονήσεις λέξεων (2022), Υδροπλάνο

Συλλογικό έργα
Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα (2016), Άνεμος Εκδοτική
Για πού το ‘βαλες Χριστουγεννιάτικα; (2016), Εμπειρία Εκδοτική

Προπονήσεις λέξεων – Δικαία Μαραβέλια

Προπονήσεις


Βαριά λέξη η ζωή αλλά και ελαφριά συνάμα. Τη γυροφέρνουμε, τη γελάμε, την κλαίμε. Της σέρνουμε τα όσα μύρια, μα… είναι το δώρο σου! Εύκολη στο άκουσμα η στιγμή αλλά πόσες φορές χαθήκαμε, πνιγήκαμε, ανατριχιάσαμε ή αφεθήκαμε; Η ζωή, η στιγμή, εσύ, εγώ και όλοι μαζί δίνουμε παραστάσεις κάθε λεπτό που περνά. Δεν της αξίζει και μια πραγματικότητα; Τα ρόδινα είναι όμορφα, μέχρι να ανθίσουν. Μετά πέφτουν τα πέταλα και μένει η ουσία. Άντε, πάμε να την πούμε με το όνομά της. Να της βρούμε τη σωστή λέξη. Φτιάξε το τώρα σου και το αύριό σου. Στην προπόνηση βάλε σωστή ενδυμασία, γιατί η ύπαρξή σου αξίζει τα καλύτερα και ξέρεις κάτι; Είναι γύρω σου τα καλύτερα!

Αφήγημα, Υδροπλάνο, 2022, 102 σελ.

Αγνή – Δικαία Μαραβέλια
“Ήταν από πάντα καθώς ήθελαν οι άλλοι και καθώς πρέπει, πάλι γι’ αυτούς. Σαν τις κούκλες της, όμορφες, στη σειρά, με τα λουλουδάτα φουστάνια τους στρωμένα τέλεια στο άψογο σώμα τους. Θα αργούσε πολύ να γίνει “καθώς εκείνη”. Η “Αγνή” μεγάλωνε, και μαζί της μεγάλωνε και το θεριό· γινόταν ένα με την απόγνωση που της είχαν φορέσει. Την έντυναν κάθε μέρα με λογής λογής ενοχές, φόβους, καλά καμουφλαρισμένους σε λέξεις-παγίδες”.

Μια κατάρα κατατρέχει την οικογένειά της εδώ και μισό αιώνα. Άνθρωποι πεθαίνουν μυστηριωδώς και άλλοι βογκούν από τον πόνο χωρίς προφανή λόγο. Η “Αγνή’ υπομένει στωικά τα βάσανα και τη στεναχώρια, ώσπου έρχεται το τελειωτικό χτύπημα. Καταρρέει και φτάνει στα όρια της κατάθλιψης. Και τότε…

Η “Αγνή” είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, με “ωραίες κοιμωμένες”, μάγισσες αλλά και αγγέλους. Οι πρωταγωνιστές γίνονται μέρος μιας ιστορίας πανανθρώπινης, αρχετυπικής, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δεν υπάρχει χώρος για ελεύθερη βούληση εδώ· παίζουν απλώς τους ρόλους που επιβάλλει η μοίρα.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να τους ξυπνήσει από τον λήθαργο; Άραγε, είναι ικανή η αγάπη να λύσει τα μάγια;

Νουβέλα, Εκδόσεις Πνοή, 2019, 128 σελ.

Για πού το ‘βαλες Χριστουγεννιάτικα; – Συλλογικό

Το μυθιστόρημα των 17


Ένας οδηγός ταξί σε μια πόλη που σταματά μόνιμα σε… κόκκινα απαγορευτικά φανάρια!
17 διαφορετικοί άνθρωποι, που μέσα στην κίνηση, θα κάνουν… στάση σε όποιον σταθμό ζωής αυτοί έχουν επιλέξει!
Μία διαδρομή με διαφορετικούς προορισμούς, αλλά με την ίδια ταρίφα πάντα σαν αντίτιμο. Να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου!
17 συγγραφείς ενώνουν τις πένες τους και δημιουργούν ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα, μια συγγραφική διαδρομή μυαλού, ψυχής και αναμνήσεων σε ένα ρεβεγιόν απολογισμού…
Συμμετέχουν:
Ειρήνη Φραγκάκη, Αγγελική Συρρή – Στεφανίδου, Γιάννης Τούσσας, Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, Νατάσα Γκουτζικίδου, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Πάνος Παπαδάκης, Δικαία Μαραβέλια, Νίκος Σαλτερής, Νίτσα Μανωλά, Βιολέττα Κουμπή, Έλσα Νόμπελη – Φαρατζή, Μαρία Κωνσταντούρου, Αναστασία Κορινθίου Χατζηρήγα, Ελένη Μπατίλλα, Αδαμαντίνη Κουμιώτου, Αγγελική Χατζηρήγα

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2016, 253 σελ.

Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα – Συλλογικό

Δικαία Μαραβέλια – Αναστασία Κορινθίου


Μια δυνατή φιλία και τέσσερις γυναίκες, που κρύβουν τα μυστικά τους σαν καταδίκη μέσα τους.
Ένα τάμα στον Αρχιστράτηγο Πανορμίτη της Σύμης, ένας άγγελος που τον λένε Άννα και άντρες-ήττες ή και νίκες ανάμεσα τους, κεντούν μια ιστορία με άρωμα Αιγαίου και νοσταλγική διάθεση.
Η Χρουσώ καλοσυνάτη και τρυφερή σαν ζεστό ψωμάκι και η Αλεμήνα με το όνομά της νεράιδας και την κόκκινη κορδέλα στα μαλλιά.
Γιατί οι μάνες τους δεν θέλουν να μοιράζονται παιχνίδια σαν παιδιά και σκέψεις σαν γυναίκες;
Ποια μυστικά σκοτεινά κρύβονται στα Δωδεκάνησα, από την Κόμισσα με το σημαδεμένο πρόσωπο και την πανέμορφη Δικαία;
Ο χρόνος έχει υπομονή, oι ηρωίδες μας όχι…
Και ο έρωτας, γίνεται σύμμαχός τους μαζί με την προσευχή, να βρουν την λύτρωση και τις αλήθειες, που θα σώσουν κυριολεκτικά τις ζωές τους.
Ένα μυθιστόρημα για δύο φίλες, γραμμένο από δύο φίλες.

Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2016, 312 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άνεμος Εκδοτική, Εμπειρία Εκδοτική, Εκδόσεις Πνοή, Υδροπλάνο