Δήμητρα Χαραλάμπους

Δήμητρα Χαραλάμπους

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Η Δήμητρα Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λευκωσία.
Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής και διδάσκει σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απολαμβάνοντας εξίσου κάθε σχολική χρονιά για περισσότερα από είκοσι χρόνια.
Ασχολείται ενεργά με την παιδική λογοτεχνία, εφαρμόζοντας δράσεις φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Έχει διδάξει, επίσης, σε σεμινάρια που απευθύνονται σε φοιτητές και σε εκπαιδευτικούς.
Από τις εκδόσεις Πάργα κυκλοφορούν τα βιβλία της Ο κλεμμένος θησαυρός (2012), ΠΕΝ-7 σε μυστική αποστολή (2014) και Οι περιπέτειες ενός μουσικού (2016). Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη το βιβλίο της “Το κρυφτό”, σε εικονογράφηση Σάντρας Ελευθερίου, το οποίο έλαβε Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης. Από τις εκδόσεις Τελεία κυκλοφορούν τα βιβλία της Τα φανταστικά ταξίδια της Αιμιλίας (2019), σε εικονογράφηση Αιμιλίας Κονταίου, και Μυστήριο στο Αιγαίο (2020), σε εικονογράφηση Λέλας Στρούτση.
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο της Για πάντα Ζ (2021), σε εικονογράφηση Γεωργίας Αγαθοκλέους. Η συγγραφέας τιμήθηκε για το έργο αυτό με το A Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου (CYBBY/IBBY Κύπρου) και η εικονογράφος διακρίθηκε στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου για την εικονογράφησή του.
Βιβλία της έχουν βρεθεί στις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έργα της έχουν διακριθεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου (CYBBY/IBBY Κύπρου).
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Το κρυφτό (2018), Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Για πάντα Ζ (2021), Κέδρος

Βραβεία-Διακρίσεις
Για πάντα Ζ – Α΄ Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου
Για πάντα Ζ – Διάκριση στον διαγωνισμό του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου για την εικονογράφηση

Για πάντα Ζ – Δήμητρα Χαραλάμπους

Για πάντα Ζ


Η Ισμήνη δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως η σοφίτα στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού θα έκρυβε τόσους θησαυρούς. Όλοι τη θεωρούσαν αποθήκη και απέφευγαν να ανέβουν εκεί πάνω. Η Ισμήνη, όμως, τυχαία ανακαλύπτει, ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα, τέσσερις πίνακες ζωγραφικής που μοιάζουν σπουδαίοι. Η αγάπη της για την τέχνη και η περιέργειά της να μάθει την προέλευσή τους θα την οδηγήσουν στην αποκάλυψη καλά κρυμμένων οικογενειακών μυστικών.
Ποιος ζωγράφισε τους πίνακες;
Γιατί τους άφησε να σκονίζονται στη σοφίτα;
Τι συμβολίζει το γράμμα Ζ στην κάτω δεξιά γωνία κάθε πίνακα;
Η Ισμήνη και ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Λάμπης, θα προσπαθήσουν να λύσουν όλους τους γρίφους που συνδέονται με τα μυστηριώδη ευρήματα στη σοφίτα.
Μυστικά, μυστήρια, ταξίδια και μια βουτιά στο παρελθόν συνθέτουν μια συναρπαστική ιστορία.

Το βιβλίο Για πάντα Ζ αποτελεί συνέκδοση των Εκδόσεων Κέδρος και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.

Εικονογράφηση: Γεωργία Αγαθοκλέους
Διάκριση στον διαγωνισμό του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου για την εικονογράφηση
Α΄ Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Κέδρος, 2021, 216 σελ.

Το κρυφτό – Δήμητρα Χαραλάμπους

Το κρυφτό


Ο Βαγγέλης ζει κοντά στο δάσος, αλλά κάθεται συνεχώς μέσα στο σπίτι. Ακόμα δεν παίζει κρυφτό με τ’ άλλα παιδιά, γιατί δεν έχει βρει την κατάλληλη κρυψώνα. Δε θέλει να τον ξετρυπώσουν με την πρώτη οι φίλοι του. Λίγο πριν τα γενέθλιά του τον επισκέπτεται ο παππούς του. Βγαίνουν μαζί στο δάσος και ανακαλύπτουν διάφορες κρυψώνες. Μα η αγωνία του αγοριού είναι να μην αποχωριστεί τον Γουίλι. Ποιος είναι αυτός ο ξεχωριστός φίλος του Βαγγέλη;
Και γιατί νιώθει τόσο διαφορετικός;

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Παιδική λογοτεχνία, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2018, 32 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη