Δήμητρα Καμαρινού

Δήμητρα Καμαρινού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δρ Δήμητρα Καμαρινού γεννήθηκε στο Ναύπλιο.
Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Λυκείου Παν/μίου Πατρών, πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων και Διδάκτωρ του Παν/μίου Πατρών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία (Παν/μια Wurzburg και Bochum) και μεταδιδακτορική έρευνα στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ως υπότροφος του ΙΚΥ. Από το 1997 ως το 2011 εργάστηκε ως Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Β/βάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας. Έχει αξιόλογο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, ώστε έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην Αρχαιολογία (2006) και με βραβείο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η ιστορία μιας κλοπής ή η κλοπή της Ιστορίας.» (2011).
Βιβλία: «Καρέ Ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923», «Ορεινή Κορινθία», «Η μέθοδος Project στην πράξη», «Πλόες και πολιτισμοί της Οδύσσειας», «Βιωματική μάθηση στο σχολείο».
Δοκίμια-Μελέτες-Κοινωνικές επιστήμες-Εκπαίδευση
Βιωματική μάθηση στο σχολείο (2000), Ιδιωτική Έκδοση
Γυμνές αλήθειες γυναικών (2021), Ιδιωτική Έκδοση

Γυμνές αλήθειες γυναικών – Δρ Δήμητρα Καμαρινού

Γυμνές αλήθειες γυναικώνΗ αθέατη ιστορία


Ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την Ιστορία των ανώνυμων γυναικών και της έμφυλης βίας στην Ελλάδα στα χρόνια του 1821 και σήμερα.

Το πρώτο μέρος ρίχνει φως στην αθέατη Ιστορία Ελληνίδων και Οθωμανίδων γυναικών στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, αλλά και ανώνυμων γυναικών σήμερα. Πόσο ασφαλείς είμαστε οι γυναίκες μετά από δύο αιώνες, πόσο υποτιμημένες, πόσο ισότιμες; Ποιοι νόμοι έχουν καθορίσει την τύχη μας και ποιοι υπονομεύουν την ασφάλειά μας; Τι ορίζουν και πώς ορίζονται η συναίνεση στον έρωτα, η αυτοδιάθεση, η ελεύθερη επιλογή συντρόφου; Ποιες λέξεις στο καθημερινό λεξιλόγιό μας φυλακίζουν νοοτροπίες; Γιατί λέμε όχι στην αντιπαλότητα των φύλων; Η βελτίωση της θέσης των γυναικών έφερε περισσότερη αγάπη μέσα στα σπιτικά μας;

Στο δεύτερο μέρος οι μαρτυρίες των περιηγητών για τα χαρέμια και τα σκλαβοπάζαρα ζωντανεύουν μέσα από την εξιστόρηρηση σε θεατρικό λόγο της αληθινής ιστορίας δύο Οθωμανίδων, παράδειγμα γυναικών που παλεύουν να ορίσουν την τύχη τους ακροβατώντας ανάμεσα στην υποταγή και την απελευθέρωση.

Κοινωνικές επιστήμες-Γυναίκα, Ιδιωτική Έκδοση, 2021, 72 σελ.

Βιωματική μάθηση στο σχολείο – Δ. Καμαρινού

Βιωματική μάθηση


Υπάρχει μία φράση που την ακούει κανείς να πλανιέται και να επαναλαμβάνεται βασανιστικά στους διαδρόμους των σχολείων και έξω από αίθουσες των εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
«Θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό, πιο ουσιαστικό, πιο δημιουργικό, αλλά δεν ξέρω πώς».
Ακούγεται συνήθως από εκείνους τους εκπαιδευτικούς που πειραματίζονται σε διαφορετικές από τις παραδοσιακές μεθόδους στα σχολικά μαθήματα. Και από αυτούς που συχνά αναλαμβάνουν προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Καταναλωτή, Τοπικής Ιστορίας, Μελετών Αστικού Περιβάλλοντος.
Σε αυτούς απευθύνεται το βιβλίο.

Εκπαίδευση, Παιδαγωγική, Ιδιωτική Έκδοση, 2000, 286 σελ.

Πηγές: Biblionet